dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hardcore Superstar: Dreamin' in a Casket
Dreamin' in a Casket (cd) Hardcore Superstar
2007
Gain / Sony BMG
6/10

Kvalité och knytnävsslag

När Hardcore Superstar återvänder efter ett par års bortavaro bereder kritikerkåren vägen med palmblad och översvallande lyckliga recensioner. Jag har själv aldrig varit helsåld på bandet, inte ens efter förra självbetitlade albumet, som betraktades som ett komplett mästerverk i samtliga kretsar.

Det är dock svårt att neka till att Göteborgskillarna sällan misslyckas med sitt hantverk. Nya skivan är en tyngre och ännu riffstinnare sleaze- och punkdoftande hårdrockshistoria där de refrängerna kommer snabbare än knytnävsslag på bakgården till en rockklubb. Den spejsiga synten i introt är en häftig kontrast till den massiva riffattacken som kom att knocka mitt söndagsbakfulla huvud. Jocke Berg mässar aggressivt ut sitt I Don’t Need No God Damn Company och jag nickar instämmande. Trummorna är feta och Silvers solon sitter där de ska.

Refrängerna är mindre catchiga och riffen mer tuggande tunga än Backyard Babies och de hos andra liknande band. Mindre plast och hårsprej till förmån för mer hårdvara, som bara är trivsamt i längden. Gammal Skid Row-doftande skåpmat blandas runt i grytan och jag blir tillräckligt nostalgisk för att det ska kompensera bristen på innovation. Bland de mer överraskande inspirationerna hörs Sepultura och ett The Four Horsemen-aktigt riff på Medicate me. Jag skulle personligen föredragit mer rock’n'roll i det hela.

Sophisticated Ladies är ett starkt spår, trots att jag alltid är så trött på samplade ljud av kvinnliga sexstön i musik. Nicky Wicked från Crucified Barbara är upphovskvinnan till dessa. Jag tycker att det känns kukrocks-förutsägbart och känns på något sätt ännu märkligare när man vet att sångaren Jocke Berg är småbarnspappa till en dotter. Det känns lite teater över det hela, ungefär som när Snoop Dogg fortsätter att rappa om sina hoes and bitches trots att han har barn och familj.

Promobilderna lever upp till varje sleazejunkies förväntningar med för stora tatueringar och pastellfärgade bandanas. Det är lite av det som gör det svårt för mig att älska sån här musik helhjärtat. Släng i förutsägbara beståndsdelar och ut kommer ingenting som överraskar särskilt. Men det är trots allt en sällsynt kvalitativ och hårdsmält exportvara.

Publicerad: 2007-11-19 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-19 09:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4372

19 kommentarer

ballroom blitz, blitz, blitz, ballroom blitz, blitz, blitz, ballroom blitz, blitz, blitz, ballroom blitz, blitz, blitz, ballroom blitz, blitz, blitz, ballroom blitz, blitz, blitz,

Medlem 2007-11-19 00:38
 

Hela genren med backyard babies i fronten stinker av att vilja vara så mycket rock n roll som det bara går och just därför bara blir lite plastigt och töntigt.. grymt bra recension dock.

bb Oregistrerad 2007-11-19 01:00
 

Men jag såg ju dessa gossar på TV i går morse. De var gäster hos Tiltat de Pausa på kanal 4. De pratade något om ”hård utsida men mjuk insida”. Äcklig dialekt hade de oxå, zzzzzzzz…

Medlem 2007-11-19 07:02
 

Töntigt band som kan betecknas som Backyard babies ”lillebror”.
Töntigast var när den där gitaristen som är gift med dansbands-Jenny blev sur när någon journalist inte kallade honom för Silver.
Sångaren brukade i alla fall förr om åren tjata hål i huvudet på taxichaufförer när han åkte hem från krogen. ”Kännär dö änte egän maaaj, jag sångare i ett band änna”
Liksom Backyard så satsar de mer på attribut än musik. Det är viktigare att ha många tattueringar och kajal än att göra bra låtar.

Rocky Oregistrerad 2007-11-19 07:54
 

kan man inte göra både och? ha många tatueringar, kajal OCH göra bra låtar? det ena behöver väl inte utesluta det andra

peebs Oregistrerad 2007-11-19 09:22
 

För en miljard år sedan uppträdde de som Mötley-coverband på Sticky Fingers. Det var bra. Att framträda med originalets låtar i stället för sina egna ljumna försök till efterapningar var mer på pricken.

Medlem 2007-11-19 10:24
 

svar till preebs.
I det här fallet så är det tyvärr så.

Rocky Oregistrerad 2007-11-19 10:27
 

”förra självbetitlade albumet, som betraktades som ett komplett mästerverk i samtliga kretsar”

Njaaaa?

Medlem 2007-11-19 15:15
 

Det måste vara nåt med Göteborg. Dom här jönsarna är väl från goa Gööötet? Hardcore Superstar, Hammerfall. Say no more alltså. VAr det förresten inte dessa hjältar som slogs men nån mesig journalist på svenska ambassdaden i Washington häromåret? Och fick spö?

Medlem 2007-11-20 08:15
 

Ett underskattat band som alltid bjuder på sig själva när det är live uppträdanden, älskar dem!

Qas Oregistrerad 2007-11-24 15:04
 

Du som har skrivit artikeln måste vara korkad eller bara opåläst. Vad Hardcore sjunger om i låten Sophisticated Ladies är om en pojke som växer upp utan en mamma o blir därför osäker på kvinnans charm. SKÄMS på dig att skriva utan att researcha innan.

Bayarea Oregistrerad 2007-11-24 23:39
 

vad ska man säga älskar bandet. älskar dreamin’ in a casket.

piffopuff Oregistrerad 2007-12-14 00:37
 

Sluta snacka skit om Hardcore Superstar. Va fan lyssnar ni själva på? Finns ju nån anledning att den nya skivan har fått så mycket beröm….eller? Det är hårdare än någon annans album i den genren. Gott Nytt År på alla HCSS-fans.

Håkan Oregistrerad 2007-12-28 18:18
 

Haha, tillåt mig att garva! Denna recension är nog den mest skrattretande någonsin! Bara för att du fortfarande är kvar på BSB-stadiet! Men välkommen till den nya generationen av musik, lilla gumman. Skaffa dig ett jobb som du kan nånting om för fan, eller läs lite fakta om det du skriver om innan du dömer det. T.ex. det som Bayarea nämnde. Det är typ bara du i hela Sverige som inte gillar albumuet, så känn dig utstött xD. Och du, bara för att man har barn behöver man inte sjunga oskyldiga, tråkiga låtar. Det är ju själva grejen att dom sjunger lite ”dirty” som gör dom till det grymma band dom är. Så f**k you!

Rebecka Oregistrerad 2008-01-05 13:14
 

jo men sen har vi ju band som In flames, the haunted, mustasch,Evergrey, och såklart hardcore superstar!! vad har ”hufvudstaden” att komma med på senare år..crash diet..jävla retro hårspraysrock. HCSS gör en crossover mellan thrash och sleaze som e fan så mkt mer originellt än vad social distortion-kopiorna backyard babies gör.
och vad beträffar låtarna så sätter dom ju för fan sig som klister, hör man inte de då har man fan ingen koll!

Demon_Alcohol Oregistrerad 2008-02-27 11:26
 

Hahaha det var änna den roligaste recensionen jag läst på länge!!!! xD Det går inte att jämföra HCSS med BB och andra BULLSHIT-band som skriver låtar för hitlistorna!! HCSS är ett unikt rockband i Sverige med sitt egna sound, ska bli spännande att se vad den nye gitarristen Vic Zino kan tillföra bandet (såg dem igår 1:a mars och kan bara säga WOOOOW, energin och samspelet var ”top notch” som ni jävla nollåttor skulle säga!) Så sug kuk och börja lyssna på riktig sleaze, Stuuureplanidioter!! ha det gôtt

Sleazer Oregistrerad 2008-03-02 19:03
 

Ja fyfan, det var den sämsta recensionen jag läst tror jag. Vafan.. lite kvinnostön o grejs har väl ingen dött av, det har ju funnists sedan begynnelsen..spelar väl ingen roll om man har fru, barn, villa och hela jävelen lixx. Och till er som hela tiden hackar ner på såna här band, ni kan ju skaffa er ett eget liv o vara lite kreativa själva. Är övertygad om att ni hade misslyckats med det tunnelseendet och Svensson-mentaliteten som ni ligger inne med. Gör något själva o sluta klaga era amatörkritiker!

//J

Jens Oregistrerad 2008-03-31 10:58
 

Bästa glammarna från Sverige! Rankar dem högre än Slade!

Peterok Oregistrerad 2008-10-26 23:56
 

Gillar du Hardcore Superstar? Kolla in det här!

Dagens musikvideo Oregistrerad 2010-10-20 14:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig