dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Den flygande bokrullen: Shuff!
Shuff! (cd) Den flygande bokrullen
2007
Arko Records
8/10

Oi Vey

Anledningen till att klezmer ofta förknippas med bröllop är att musiken i sig är en hel glädjefest. Trots att musikens ursprungsländer har levt i diktatur och krig lyckas musiken låta extremt livsbejakande. Energin från den rika musikhistorien genereras fullvärdigt i Den flygande bokrullen, kanske Sveriges bästa klezmerband.

Den nya skivan Shuff! är en ren energispruta. Till skillnad från tidigare alster så finns det fler långsammare, hjärtskärande låtar. Dessa nedtemposånger, så som Impletitul Miresei och Leipzig, behöver inga texter för att framställa känslan av att något jävligt eländigt har hänt. Gråtande blåsinstrument och lidelsefulla skalor förmedlar allt du behöver veta.

Den största delen är dock ett hetsigt Bar Mitzvah-dansparty. Den flygande bokrullen gör sin egen tappning av klezmer genom att blanda den traditionella östeuropeiska folkmusiken med jazz och grekiska influenser. I allt ljudmässigt kaos framstår ändå faktumet att de är otroligt begåvade musiker, det märks dels att de vördar musiken, men också att över ett decennium av spelande har gjort dem otroligt tajta. Shuff! är producerat av Carl Vikman som antog jobbet med anledningen att ”Den Flygande Bokrullen egentligen gör samma grej som de punkband han annars arbetar med”. Det är alldeles sant, punken finns där.

I övrigt är Den flygande bokrullen en proper gammaldags orkester, med matchande kostymer och vattenkammade frisyrer. En av få kvarlevande.

Marie Lindström

Publicerad: 2007-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-10 20:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4362

9 kommentarer

njaaa…jag vet inte om jag är så sugen på etnomultikultivärldsmusik. min levellersbrandvägg släpper inte igenom så mycket.

lukaschenko Oregistrerad 2007-11-11 08:07
 

tyckte mest det lät deprimerande. sorglig plinkplongmusik.

Ronny Oregistrerad 2007-11-11 10:14
 

jodå, detta är bra!

drake Oregistrerad 2007-11-11 12:26
 

Det trista med dessa är att det bara finns ett läge liksom. Ungefär som Gogol Bordello eller Manu Chao eller varfitt annat partyband. Man tröttnar ganska snart. Ungefär som att äta kebab sju dagar i veckan. Hur kul är det på en skala?

Medlem 2007-11-11 20:22
 

Jag rekommenderar Räfven , http://www.rafven.se/.
Grymma män.

Empan Oregistrerad 2007-11-11 21:01
 

Tack, Empan

Räfven verkade häftiga

Pinz Oregistrerad 2007-11-11 23:08
 

varfitt? det låter snuskigt.

klumpen Oregistrerad 2007-11-12 20:31
 

Bokrullen rockar verkligen! Svårt att hitta så här bra ös nån annansatns. Jag ladda ner plattan igår. Så jävla grym!

Bobo Oregistrerad 2007-11-13 21:41
 

Håller med bobo! Äger alla bokrullen-skivor utom en och måste säga förutom att de är ett av sveriges bästa liveband också i det inspelade formatet gör rusiga tolkningar av gamla klezmer-dängor som verkligen håller att lyssnas på om och om igen, mycket mer helgjutet än Gogol Bordello och allt vad de där neo-gypsypunk-banden än kan tänkas heta!

Knischen Oregistrerad 2007-11-18 22:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig