dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Talk Talk: Spirit of Eden
Spirit of Eden (fil (aac)) Talk Talk
1988
EMI
7/10

En milstolpe som kräver mer

Lyssna

Sök efter skivan

För ett tag sedan bad Erik mig att lyssna på den här skivan. Frågeställningen var om den inte var underskattad, eller åtminstone lite förbisedd. Om det vet jag inte mycket eftersom min relation till Talk Talk i stort varit obefintlig tills frågan ställdes. Uppenbarligen var detta en milstolpe i Talk Talk-historien, om jag ska tro det jag läst om bakgrunden till skivan och vad som hände när den släpptes.

Det får gärna någon som kan mer berätta om. Jag koncentrerar mig på vad jag hör.

Spirit of Eden är en intressant skiva på många sätt. Första gången jag lyssnar på den sitter jag på ett tåg mellan Malmö och Stockholm och stirrar planlöst ut över ett oktobergrått landskap. Till det landskapet flyter musiken ut på ett fantastiskt skönt sätt. Lätt och luftig gör den landskapet ömsom vackert och ömsom skrämmande. Låtarna går i varandra och känns på många sätt som ett långt stycke musik.

Med tanke på att resultatet i mångt och mycket är nedklippta improvisationer inspelade i mörker är det inte så konstigt.

Det låter ofta helt fantastiskt. I mina öron skapas vibrationer som tar mig till Marillion under Fish-eran via The Verve, nedstämda triphop-anthems och monoton postrock. Mjukt men bestämt jobbar sig låtarna in under mitt skinn och får mig att lyssna uppmärksamt tills jag tappar min blick lång långt ut genom tågfönstret.

Där och då når den här skivan sin absoluta höjdpunkt. Sedan dess har den aldrig gripit tag om mig på samma sätt. Jag tror den kräver uppmärksamhet fullt ut. Om något annat stör tynar den snabbt bort. Därför känner jag att jag måste vårda den ömt. Bara ta fram den när förutsättningarna är de rätta. Ungefär som jag gör med Richard Ashcrofts musik.

Spirit of Eden är nog en milstolpe. Men jag behöver mer tid på tu man hand med den. Ju mer jag lyssnar desto mer förstår jag vad Erik menade.


Videon till skivans kortaste låt I Believe In You, här i nedklippt format,

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-11-08 22:38 / Uppdaterad: 2007-11-08 22:50

Kategori: Recension | Recension: #4357

5 kommentarer

Gott så. Nu kan du gå raka vägen till ”Laughing Stock” utan att passera gå.

Medlem 2007-11-09 09:24
 

Kanske en av världens bästa skivor. Men du har rätt. Den kräver tid. En bristvara i dagens musikklimat där låtarna helst ska fastna vid första digitala tonen. Håller med Peterok, dags att ta nästa steg till med Laughing Stock, och gärna Mark Hollis´ soloskiva.

Jonken Oregistrerad 2007-11-09 15:42
 

Och förresten, när kommer AMO1-recensionen?

Medlem 2007-11-09 17:53
 

” mina öron skapas vibrationer som tar mig till Marillion under Fish-eran via The Verve”

Älskar den här skivan och är innerligt glad att jag inte gör samma associationer som du. Varför ser vänsterspalten här ut som skit?

Medlem 2007-11-10 17:46
 

det blir nog bra om du lyssnar ett par gånger till. du kommer naturligtvis att skämmas som en hund att du ens nämnde the verve i samma artikel som talk talk, men det går över.

Sylvie Oregistrerad 2007-11-24 23:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig