dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dave Gahan: Hourglass
Hourglass (fil (aac)) Dave Gahan
2007
Mute
5/10

Ikarossyndrom

Dave Gahan har med Hourglass fått till en skiva som är bättre än första soloalstret Paper Monsters. Inte för att det kanske säger så mycket, då den sistnämnda närmast kan kallas en total besvikelse. Men det är ett väldigt uppenbart faktum att han inte klarar att ta sig ut ur Depeche Modes slagskugga. Vilket må vara naturligt efter över 25 år som band. Men i sammanhanget får Daves uttalanden om att han inte längre behöver bandet som bas väldigt liten relevans, för att inte tala om sanningshalt.

Playing the Angel fick Dave Gahan till slut in foten som låtskrivare på en Depeche-skiva. Av hans tre spår bådade främst monumentala Nothing’s Impossible väldigt gott. På Depeche-vis. Här ligger ett dilemma begravet. Dave vill till en viss grad separera Depeche från solokarriären. Men, precis som Fredrik påpekade när han recenserade Paper Monsters, är det svårt att komma undan när han både valt att använda snarlik formgivning och att arbeta med Depeche-anknutna musiker och låtskrivare. Det är säkert jobbigt att stå i Martin Gores skugga (Martin är dessutom en ganska liten man), men för att bli av med den är inte bästa strategin att försöka härma denne. Försök med något annat (även om jag också måste erkänna att det vid det här laget skulle vara underligt att höra Gahans karaktäristiska stämma mot annat än en bombastisk bakgrund).

Första singeln Kingdom har inte gjort något egentligt avtryck, även om det är så nära Hourglass kommer av att vara drivande. I det ljuset är det ett klart singelval. Men som större delen av materialet seglar den bara iväg mot evigheten utan att egentligen säga någonting. Radiovänligt, visst. Men, in genom ena örat och ut genom det andra. I låtlistan följs Kingdom av Deeper and Deeper. En helt annan, gnisslande, kvidande historia som där Dave Gahan förmodligen är så nära att growla som vi någonsin kommer att höra honom. Men efter en stund blir också det enerverande.

Skivans höjdpunkter är inledande Saw Something samt Insoluble. Det vassa pulserandet i Saw Something lyckats till och med transferera mig till arenapomp-känslan som man vanligtvis förknippar med, ja, gissa, Depeche Mode. Insoluble i sin tur rör sig i lågmälda balladvatten, och det är ganska skönt när Dave inte attackerar från alla flanker eller slår så hårt som möjligt med vingarna. Ett andrum helt enkelt.

Det uppenbara problemet med Hourglass är att Dave Gahan inte räcker till som låtskrivare. Låtarna, varav ingen är under 4 minuter, tillåts driva iväg och är i stort fattiga på substans. De känns inte. Texterna är fortfarande svaga. Dave Gahans vingar bär ännu inte. Vaxet smälter.

Martina Nordman

Publicerad: 2007-10-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-29 12:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4343

12 kommentarer

Kul att ni håller kvar vid sommartiden.
Jävla överbetyg förresten.

Medlem 2007-10-29 00:35
 

5/10 var mycket, inte för att jag hört skivan. Men reklampuffen har ju varit ett ironiskt inslag en tid på sajten. Det är få artister förunnat att ge sig i tid.

Medlem 2007-10-29 07:01
 

Rättvist betyg. Bättre än fiaskot Paper Monsters, men Gahan har fortfarande för höga pretentioner. Vid årets slut är det ingen skiva man kommer minnas.

Medlem 2007-10-29 11:32
 

Jävla syntnisse. Överårig syntnisse på det.

Hockeyhorans son, Wobblarkungen Oregistrerad 2007-10-29 14:55
 

Dave Gayhan, det var inte igår.

Medlem 2007-10-29 23:06
 

Gästen: överbetyg, när du inte ens hört skivan? Åsikt utan minsta substans!

Erik Oregistrerad 2007-10-30 20:27
 

Står inget om ”överbetyg”. överraskades över att Nordman antyder att han ”bara” verkar ha gjort en nästan lika dålig skiva än senast. Jag kommer aldrig lyssna på skivan, så jag kommer aldrig veta hur det nu var.

Medlem 2007-10-30 22:07
 

äh, så hemskt vr det väl inte? kingdom är ju riktigt bra t.ex. men ja håller med om att det inte är så fantastiskt iaf, han verkar känna sig tvingd av egna skivsläpp för att visa sig lika duglig som gore, va inte hans epost nåt med davegahan_rockgod lr nåt sånt?
Musiken är mkt bättre när den görs DM

david Oregistrerad 2007-11-01 22:03
 

Hourglass är som en elektronisk Kent-skiva. Inte i klass med Depeche Mode. Texterna är inte mycket att hurra för. Men låtar som Saw Something, Kingdom, A Little Lie, Use You, Endless och Down är bra. Det gör att 6 av skivans 10 spår är mer än godkända. Resterande spår är inte helt värdelösa men inget man rycks med av. Produktionen är modern och mogen, elektronisk men med en rockig/bluesig känsla. Är du en Depeche Mode och Kent fan bör du absolut skaffa den här skivan som ett komplement. Det finns nämnligen pärlor här att fynda. Saw Something ger mig lite Black Celebration-vibbar och Down som avslutar skivan är ett udda spår, det påminner starkt om tidig Suede, vilket inte är helt fel!

Maria H Oregistrerad 2007-11-18 11:13
 

När jag hörde kingdom blev jag såld. Jag köpte skivan och blev ställd. Vad hade jag gjort? Jag lyssnade igen och igen. För varje gång växte den och jag gillade olika låtar vid varje tillfälle. Skivan är helt fantastisk och jag tycker lite synd om er rescesenter som aldrig får tiden till att lyssna in sig på nåt fantastiskt.

Sedan kopplingen KENT kontra depeche mode. Klart som korvspad att de inte kommer upp i samma klass som depeche. Lika klart som att de inte heller förtjänar att jämföras med Dave Gahan. De är kopior om något på samma sätt som roxette, Dileva och andra svenska band som blir halvkända till kända. De gör rätt, de apar efter nåt som säljer, men gör inget riktigt bra. Det gör Dave i denna skiva. Vill även påstå att förra skivan var inte dum den heller, men denna är bättre.

jeppepop Oregistrerad 2007-11-20 00:58
 

[...] 5/10 Uppsala Nya tidning: 5/5 Dagens Nyheter: 3/5 Norrköpings Tidningar: 1/5 Arbetarbladet: 3/5 [...]

 

Damn vilken skiva asså! Den växer mer och mer och nu är jag såååld… 9/10p är ett rättvisst betyg. Dock är alla depeche skivor 10 poängare…

Niclas Oregistrerad 2008-09-15 19:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig