dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Avatar: Schlacht
Schlacht (cd) Avatar
2007
Sony BMG
8/10

Melodöd med kvalité

Om jag tvingas lyssna på ännu ett melodödsband med gnällgöteborgskt growlande vokalist, så klipper jag sönder cd-skivan, tänkte jag häromdagen. Göteborgsdödsen är lite som en urkramad disktrasa efter alla hundratals In Flames-plagierare.

Då damp superhajpade Avatar ned med en olycksbådande duns i min brevlåda. De stämmer precis in på den ovan nämnda fruktade beskrivningen och jag började lyssna med saxen i högsta hugg. Men faktiskt så överraskar de här artonåriga västkustgossarna mig ganska positivt.

Visst är mycket snarlikt det purfärska bandets förväntade influenser, Children of Bodom, Gardenian och In Flames däribland. Här och var hittar jag sinnrikt utformade detaljer som tyder på att de skulle kunna ha tagit ut svängarna ytterligare och fått ett ännu mer spännande resultat. One/One/One/Three dundrar rakt in i hjärtat på mig och Johannes Eckerström har en Anders Fridénskt ångestfylld stämma som imponerar. Vissa partier smälter jag fullkomligt för, som det akustiska introt på As it is , och solot på I Still Hate You . Då skapar de den där dödsmelodiska gastkramande känslan som gjort deras föregångare så stora.

Flera göteborgsdödsband, exempelvis Dark Tranquillity, har blivit kända för sina sällsynt djupa och komplexa texter. Avatars lyrik imponerar tyvärr inte riktigt lika mycket på mig.

Ur Schlacht :

Under the butchers knife
Life is more present than ever

Ur In Flames – The jester race

Vanities in extreme formations
ride into tomorrow’s rigid great face
The Machinery outlives the futile scripts
of our dying jester race

Introt i Letters From Neverend påminner svagt om In Flames’ folkmusikinslag, som visat sig vara lysande i fusion med tugg-gitarrer.

Avatar använder sig av ett något modernare hantverk, nästan inspirerat av amerikansk death och svagt lutandes åt Sonic Syndicate-hållet. Schlacht kunde ha skapats av ett något fantasilösare In Flames någonstans mellan Clayman och Soundtrack To Your Escape. Det är inte överdrivet nyskapande, men tillräckligt intressant för att jag ska tro att Avatar kommer att bli långlivade.

Publicerad: 2007-10-27 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-27 17:56

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #4341

8 kommentarer

Att folk fortfarande köper skivor som ens förknippas med göteborgs ”dödsmetall” är fan mer än vad jag förstår. booooring, även detta.

Magnus Oregistrerad 2007-10-27 09:57
 

Tur att At The Gates skall återbildas. Dom käkar sånt här mög till frukost.

Medlem 2007-10-27 17:41
 

Dissection, nån ?

Medlem 2007-10-27 22:16
 

Tycker personligen att Avatars text verkar bra mycket bättre än In Flames pretto-skit. Men visst, det är säkert mög. Nej, Götets bästa band heter Abandon, om de nu fortfarande existerar.

Erik Oregistrerad 2007-10-28 14:44
 

Gothenburg melodic deathmetal är bra mycket bättre än hardcore metal och sötrefrängmetal. Genren leverar fortfarande!

1337 Oregistrerad 2007-10-30 14:11
 

Slås av hur illa man kollar upp saker här..”Men faktiskt så överraskar de här artonåriga västkustgossarna mig ganska positivt.” alla i bandet har vid det här laget blivit 20-21, dom vär väl arton när första skivan kom möjligtvis.

Sen att jämföra ”göteborgs-melodöds” med ”Sonic-syndicate metalcore-pop” är ju befäng för helvete! skärpning!

victor olausson Oregistrerad 2007-10-31 12:52
 

Tummar upp för Victor Olausson.

/Avatars inspelningstekniker

namn Oregistrerad 2007-11-28 22:50
 

…svagt lutandes åt Sonic Syndicate-hållet. !!?!?!?!?

Till skillnad från Sonic kan iallefall Avatar spela sitt material LIVE.

Såg Sonic på Metaltown och det var bland det sämsta jag sett förhållande till skiva.

FritZ Oregistrerad 2007-11-28 22:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig