dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Witchcraft: The Alchemist
The Alchemist (cd) Witchcraft
2007
Rise Above Records/Border
5/10

Bära eller brista?

Förväntningarna på det nya materialet från Örebros Witchcraft var hyfsat uppskruvade för egen del. Jag gillade verkligen förra skivan, Firewood, och den har gått varm sedan den kom 2005. Samtidigt vet jag att förväntningar ofta kan omkullkastas å det grövsta.

Man kan väl säga att jag fick både vin och vatten den här gången. Här finns verkligen höga toppar, men även en avungrundsdjup dal. Dalen är låten Leva, där Magnus Pelander fått för sig att sjunga på svenska. Den fick en genomlyssning, sedan dess har jag kategoriskt hoppat över den. Låt oss hoppas att experimentet med svenska texter var ett snedsteg och att vi slipper det framöver.

Topparna kommer efter de två inledande rocklåtarna och debaclet Leva. Hey Doctor och Samaritian Burden är två skitsnygga Black Sabbath-plankningar som påminner mig om varför jag överhuvudtaget gillar Witchcraft. Framför allt Hey Doctor, som andas en god del Vol 4, kommer finnas med när årets bästa låtar ska summeras. Remembered bjuder sedan på en märklig Atomic Swing-minnande melodi inledningsvis, men det snedsteget slätas elegant över av den majestätiska avslutningen tillika skivans titelspår.

The Alchemist drar iväg bortom tiominutersstrecket och det är vanligtvis vanskligt att skena iväg på dylika färder. Här talar det enbart till låtens fördel. Tycker mig höra små drag av halvpsykedeliska folk-tongångar på låten, framför allt tack vare de stillsamma mellanspelen. Av någon anledning kommer jag att tänka på The Moody Blues när jag lyssnar på låten, men det är en rätt märklig association då det är ett band som jag har lyssnat ganska fragmentariskt på och dessutom inte uppskattat särskilt mycket. I en lagom dos kan jag uppskatta psykedeliska upptåg och på The Alchemist är det perfekt avvägt.

Generellt har dessutom ljudbilden förbryllat mig när jag har lyssnat på The Alchemist. En av föregångarens absoluta styrkor var det varma, tjocka gitarrljudet som jag förmodar att de uppnådde tack vare analog inspelning. Det ljudet är som bortblåst på The Alchemist och i stället för att arbeta till skivans fördel, blir ljudet alldeles för platt. Snöpligt, minst sagt.

Sammanfattningsvis är skivan The Alchemist inte i närheten av sin föregångare och det är med spänd förväntan jag avvaktar Witchcrafts nästa steg. Det kan både bära och brista.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-20 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4330

14 kommentarer

Gillar man November så gillar man Leva.

Alldeles för lågt betyg om jag skulle få bestämma, klart bästa med skivan av och med Witchcraft (än så länge).

Fredrik Oregistrerad 2007-10-20 00:27
 

Schyssta lögner på självbetitlade är ju på svenska.

Bra skiva. Jag gillar’t.

Medlem 2007-10-20 01:00
 

Jag såg Atomic Swing nämnas och surfade vidare i natten.

Marcus Oregistrerad 2007-10-20 01:04
 

Fast.. saxsolot kunde dom skippat.

Medlem 2007-10-20 01:04
 

varför envisas alla med att ha med saxofoner nu för tiden? ytterst få kommer undan med det.

Modern Day Moses Oregistrerad 2007-10-20 10:12
 

Dom kommer från Örebro alltså. Stackare.

Medlem 2007-10-20 10:22
 

Kan det recenseras några hiphop-skivor snart eller. vill inte vänta mer

Medlem 2007-10-20 14:42
 

Kan det recenseras några hiphop-skivor snart eller. vill inte vänta mer

Medlem 2007-10-20 14:42
 

Kan det inte recenseras lite trevlig andlig musik eller.

Martin Oregistrerad 2007-10-20 17:40
 

saxofonen är det bästa instrumentet jaoo

Medlem 2007-10-22 07:42
 

Elijah Woods favoritband, go figure…

Basse Oregistrerad 2007-10-22 13:36
 

Jag som hoppas på att Witchcraft ska satsa på mer låtar på svenska, Leva är ju helt underbar !

Smått anonym Oregistrerad 2007-10-28 22:01
 

[...] (Stora Dans, fredag, 01:30) Har aldrig lyckats se Witchcraft på scen, trots att de är från Örebro, där jag har bott i 4 år och besöker hyfsat frekvent [...]

Hultsfred ‘08 | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-06-09 12:42
 

[...] toaletten igen, så tycker jag Leva är höjdpunkten på hela konserten. Låten är en favorit på The Alchemist och till stor del beror det på den svenska texten. Jag ser gärna mer av den varan i [...]

Metaltown 2008: Witchcraft | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-06-29 19:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig