dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Irene: Long Gone Since Last Summer
Long Gone Since Last Summer (cd) Irene
2007
Labrador/Border
3/10

På export

I Att ta sig ton: Om svensk musikexport 1974 – 1999 (Expertstudier i offentlig ekonomi, 1999), det kanske bäst genomarbetade svenska musikjournalistiska reportaget, gör företagsekonomen Kim Forss ett antal intressanta observationer om svenskt musikliv. En av rapportens huvudteser är att det svenska musikundret, från ABBA till Cardigans, i princip uppstått och vuxit fram utan stöd från det offentliga. Enligt Forss var det till stor del den marknadsmässiga friheten som skapade den svenska musikexporten.

Trots att snart tio år passerat sedan Forss rapport, och trots att musikindustrin under denna period genomgått sin kanske största strukturomvandling, så är merparten av hans iakttagelser fortfarande giltiga. Genom att verka på en trendkänslig och internationaliserad hemmamarknad har svenska band ständigt tvingats leverera alternativ som är fullt i klass med de anglosaxiska förlagorna – vilket i förlängningen resulterat i att de kunnat konkurrera på en internationell marknad.

För flitiga läsare av creddiga, amerikanska, wigger- och tweefanzinet Pitchforkmedia kommer ovanstående inte som någon överraskning. Samtliga Labrador-utgivningar, Irenes hemmahamn, brukar där reflexmässigt belönas med de högre valörerna. Och Irene är inget undantag. Första släppet från Long Gone Since Last Summer, singeln By Your Side, uppmärksammades direkt och fick, helt rättvist, beröm för bubblande blås, skira gitarrer och generös körsång. By Your Side är en klockren sensommarbagatell i samma anda som We’re From Barcelona. Trots nödrim och schlagermässig tonartshöjning gick det inte att värja sig.

I albumformat är Irene, som det heter i Göteborg, en helt annan pilsner. Deras svenska (västkust)tolkning av amerikansk (västkust)pop blir närmast klaustrofobisk, med Tobias Isakssons starkt begränsade röstregister som sänke. För att kompensera sången överarrangeras låtarna enligt mottot less is a bore och goda idéer, som Michael McDonalds-svängiga Little Lovin, förvandlas istället till trög gröt. Skivans instrumentering och körarrangemang verkar vara skapade för att understödja svaga sånginsatser och inte för att lyfta fram de små guldkorn till melodier som faktiskt finns gömda i produktionen.

I Back to Back, ett synnerligen oblygt handlån av U2:s With Or Without You, är det hammondorgeln som får hålla Isaksson i handen genom skivans kanske ärligaste textrader. Det är den typen av oinspirerade tilltag får Irene att framstå som ett dåligt hemvävt coveralternativ, snarare än ett internationellt konkurrenskraftigt popkollektiv.

Petter Persson

Publicerad: 2007-09-29 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-16 15:10

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Recension | Recension: #4303

18 kommentarer

elegant recension

Medlem 2007-09-29 00:05
 

usel stilist och en ful trucker-hatt

Medlem 2007-09-29 00:13
 

har Petter vart i Amerikhatt?

Medlem 2007-09-29 00:41
 

journal är mormon, vilket förklarar bilden av honom från en saltöken i utah.

Medlem 2007-09-29 01:52
 

Joppe! Snyggt! Men varför rec. en skiva som är lika intressant Kronans formgivning?

Skriv mer.

Medlem 2007-09-29 08:14
 

Sämsta inledningen på en recension ever…

Medlem 2007-09-29 08:43
 

+2 för inledningen
+5 för Pitchfork-dissen
+3 för sista meningen
-1 för albumval
= 9/10

:D

Medlem 2007-09-29 11:00
 

Otroligt akademiskt sprak, gillade spraket mycket battre i forra recensionen. Dock misstanker jag att jag haller med valdigt mycket innehallsmassigt, kan dock inte veta sakert eftersom jag inte hort skivan.

Medlem 2007-09-29 12:50
 

Typiskt JoEPP att inte kunna låta bli att hylla marknadskrafterna ens i en recension.
Annars var den välskriven och bra.

Idol-Paul Medlem 2007-09-29 13:35
 

Typiskt JoEPP att inte kunna låta bli att hylla liberalismen ens i en recension.

Annars säger jag som wars. Men blir inte Mary sur nu?

Idol-Paul Medlem 2007-09-29 13:39
 

”Petter Persson är managementkonsult”

Usch.

Medlem 2007-09-29 14:47
 

Fast betget är ett par snäpp för högt – fick nästan tårar i ögonen när sångaren bräkte på falskt som fasen i nåt skit dom spelade på radion. Värdelös svensk duktighetspop för reklamfolk under snobbiga olivoljeprovningen.

Runkel Emus Oregistrerad 2007-09-29 15:58
 

Lyssnar just nu på Exhumed`s ”Slaughtercult”. Vågar du recca den Thomas, eller är du inte man nog för en gnutta gore?

Erik Oregistrerad 2007-09-29 21:36
 

Erik: Inga problem alls om den bara hade skickats hit, inget prioriterat eget köp. Är den bra?

Tomas Lundström Redaktionen 2007-09-30 01:48
 

Om man själv kan med att kalla sig för managementkonsult så måste man ju ha snäppet värre smak än föräldrarna som namngav en… Tintin-fantasteriet räcker bara till att rädda ryktet till en ganska liten del. (nä, jag orkade inte läsa recensionen, bildtexten var nog för stunden)

calle Oregistrerad 2007-09-30 02:48
 

Bra och bra…Ville bara kolla om du var man nog.

Erik Oregistrerad 2007-09-30 18:16
 

”En av rapportens huvudteser är att det svenska musikundret, från ABBA till Cardigans, i princip uppstått och vuxit fram utan stöd från det offentliga.”
Tesen är felaktig. A-kassa någon?

Björnberry Oregistrerad 2007-09-30 18:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig