dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Canon Blue: Colonies
Colonies (cd) Canon Blue
2007
Rumraket/dotshop.se
7/10

Känslofylld debut

Lyssna

Sök efter skivan

De blir allt fler, debutanterna som helt solokvist snickrat ihop sina skivor hemma på kammaren. Ännu ett tillskott till den allt mer växande skaran är Daniel James som döljer sig bakom artistnamnet Canon Blue. Efter att i ett par år rest runt och bland annat tillbringat en tid i Storbritannien har han nu landat och rotat sig på hemmaplan i Nashville där också Colonies blivit till.

Precis som åtminstone en del av gör-det-själv-kollegerna som exempelvis Khonnor (var blev han av förresten?) är Canon Blues debut väldigt imponerande på mer än ett plan. Inte bara för att multiinstrumentalisten James spelar nästan samtliga instrument själv utan framförallt för att musiken redan nu har ett unikt eget, eller i det här fallet, snarare säreget uttryck.

Canon Blues letar sig fram precis vid sidan av de populära musikaliska allfartsvägarna. Inte direkt svårtillgänglig men udda och med en twist som gör att den blir lika svårplacerad som spännande. En blandning av längtansfulla svävande piano- eller gitarrledda melodier, knastrande krackelerande elektronik, baklängessamplingar och stundtals ettriga rytmer som driver på i ett tempo till synes anpassat för en helt annan melodi men som ändå fungerar på ett märkligt sätt.

Kontraster som tillsammans bidrar till en dynamik som, även om man efter inledande Treehouse och Pilguin Pop gärna vill skrika – ”bestäm dig nån gång!”, ger Colonies sin egenart. Emellanåt, någonstans på vägen mot det, snubblar James till ett par gånger i sin iver och vilja att pressa in så många idéer som möjligt och tappar fokus men han repar sig lika fort igen.

James visar upp en sprudlande kreativitet, förmåga att skriva lätt excentriska men strålande vackra känslofyllda melodier som tillsammans med en sångröst någonstans mellan Rufus Wainwright och Thom Yorke lyfter Colonies till de höjder den faktiskt når. Inte så att den välter världen men så länge han fortsätter producera musik som den fantastiska kvintetten Odds and Ends, Sea Monsters, Target Practice, Mouth to Mouth och Mother Tongue börjar man fundera vilka storverk det kan komma framöver från Canon Blue.

David Drazdil

Publicerad: 2007-09-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-17 01:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4286

16 kommentarer

Måste kollas upp!

Medlem 2007-09-17 00:20
 

Khonnor tog vägen förbi staden med de knasiga maskerna och skitdåligt blip blop och ska således sorteras in under facket ”bortslösad talang till förmån för tönterier på scen till alldeles för dyra biljettpriser”.

Nej, jag är inte bitter.

Marcus Oregistrerad 2007-09-17 00:29
 

vem blir först att muttra över dotshop idag?

Medlem 2007-09-17 02:12
 

Muttra? I dag gläds vi över Dotshops jämna utgivningskvalitet. Det är få skivbolag som förmår leverera två – tre sjubetygare i veckan!

Medlem 2007-09-17 09:45
 

Dotshop.se är inte ett skivbolag.

Maria Gustafsson Redaktionen 2007-09-17 10:02
 

Mata inte trollen.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-09-17 11:02
 

Troll? Joppe och jag är ju vänner på Facebook.

Maria Gustafsson Redaktionen 2007-09-17 11:21
 

Inte bara på Facebook, hoppas jag. Peter låter mig ju aldrig följa med när du är uppe i stan. Han vill helt enkelt ha dig för dig själv.

Och att Tomas Lundström inte ser några problem i att en distributör får så stor del av DSC-recensionerna (framförallt i förhållande till denna aktörs storlek på den svenska skivmarknaden) kommer väl inte som någon överraskning för någon. Eller att skivorna alltid får betygen sju och uppåt. DSC:s Bosse Ringholm-linje i Dotshop-frågan är naturligtvis stor underhållning – så keep up the good work, killar.

Medlem 2007-09-17 12:13
 

Var det någon som sa DOTSHOP?

DM Oregistrerad 2007-09-17 12:32
 

Maria: trollar han där också?

JoEPP: Kal har väl svarat på dina Dotshop-inlägg någon gång, eller om det var någon annan som undrade, så jag bryr mig inte om att dra det en gång till. Du verkar ju ändå ha svårt att ta till dig vad som skrivs. Enligt Lex JoEPP borde vi inte skriva om skivor som distribueras via Border då till exempel, antar jag, eftersom det är den distributör som har fått flest skivor recenserade på DSC genom åren. Och det verkar ju dumt eftersom Border, liksom Dotshop, har en hel del bra grejer. Slutmatat.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-09-17 12:42
 

Har Border fått flest antal DSC-recensioner i nominella tal eller i förhållande till deras andel svenska utgivningar? Och vilket snittbetyg har Border-utgivningarna fått i förhållande till Dotshop-recensionerna? Och har eller har Border haft en medarbetare i redaktionen som även recenserade bolagets plattor? Som du ser Tomas förblir flera viktiga frågor obesvarade, förutsatt att ni strävar efter legitimitet. Och som du själv konstaterar i ditt inlägg så är det fler än jag som undrar.

Gör en utredning, lägg korten på bordet och gå vidare. Även om det får till följd att det blir skandal, avgång och pravda½

Medlem 2007-09-17 12:54
 

jag har startat en tråd om ämnet i forumet. gå genast dit.

Medlem 2007-09-17 12:56
 

Andelen recensioner handlar till störst del om hur mycket promos som kommer till oss från olika håll. Du ser den senaste tidens inkomna skivor under rubriken ”Postboxen” i arkivet. Vi väljer vad vi skriver om helt enkelt. Enligt din modell ska ju Mariann recenseras ett par gånger i veckan och det känns ju inte så roligt om du frågar mig.

Snittbetyget vet jag inte, men mitt eget snittbetyg för Dotshop är 2/10, kan inte svara för de andras. Mitt snittbetyg för Border är högre.

Anders Bersten gjorde fel, och skrev därefter inte fler recensioner för oss. Vad mer kan vi göra?

Tomas Lundström Redaktionen 2007-09-17 13:15
 

Inte recensera så omotiverat många dotshop skivor kanske?

Gäst Oregistrerad 2007-09-17 14:47
 

Dotshop + DSC = Sant.

Runkle Emus Oregistrerad 2007-09-17 21:02
 

Suck.

/Anders Bersten

Anders Bersten Oregistrerad 2007-09-27 10:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig