dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kanye West: Graduation
Graduation (cd) Kanye West
2007
GOOD Music/Island Def Jam/Roc-A-Fella
8/10

K. West har äntligen avlagt examen

Medan femtiocentaren står och trampar i samma gamla försöker hans Chicago-rival utveckla och förnya sig, på både gott och ont. Med Stronger (som flera i redaktionen tillsammans med mig verkar uppskatta) försöker han sig på något nytt med en Daft Punk-sampling. En grupp som förövrigt verkar ha blivit något av en trend att sampla inom hiphop. Busta Rhymes gjorde det senast på sin förra skiva. Man kan i många fall i vilket se en tendens och det är att hiphopen rör sig från ett organiskt sound till ett allt mer mot elektroniskt sound, och där genrer i många fall helt flyter ihop.

Tidigare har Kanye i mångt och mycket sökt sig mot nostalgiska ljudbilder och har heller inte varit rädd för att använda sig av stråkar. Samma sak gäller med den här skivan, men den här gången låter skivan mer olycklig än tidigare, något som döljs av singlarnas gladlynthet. Han har också slopat alla mellanspel och alla låtar under två minuter som hade haft på de tidigare skivorna, vilket är skönt då han fokuserar på mer genomarbetade spår. Han vågar dessutom pröva flera nya gäster som inte är så självklara.

I söder har han vaskat fram den fula guldklimpen Lil Wayne men också T-Pain med sin i vanlig ordning överanvända vocoder-röst. På deras gemensamma låt Good Life som är skivans tredje singel använder sig Kanye av den smurfpitchade samplingen från Michael Jacksons klassiska låt Pretty Young Thing. Det låter faktiskt bra och blir aldrig lika påtagligt jobbigt som när T-Pain ska sjung-rappa i tre minuter för sig själv. Men kanske mest förvånande är att Chris Martin från Coldplay dyker upp på ett pianoklinkande och behagligt spår och sjunger refrängen. Tydligen har Jay-Z också samarbetet med Martin vilket nämns i den hyllande och självutlämnande låten Big Brother, där han hyllar sin vän och kollega.

Ska man ändå klaga på något så kanske blir man lite trött på Kanyes trummor som inte skiljer sig så mycket från tidigare, och som rappare är han kanske inte världens bästa, men han lyckas alltid göra det bästa av sin förmåga. En sak han måste försöka sluta med är dock att sjunga, det gör han både här och på Commons senaste skiva och det är verkligen någonting som han inte kan bemästra. Som tur är sjunger han inte så ofta.

Det känns tråkigt att jag missade Mr. West på Way Out West i augusti även om man såg honom på Stockholm Jazzfestival året innan, men det lär bli fler tillfällen. För både Kanye West och 50 Cent har båda utannonserat sina kommande skivor för 2008. Striden dem emellan känns i ärlighetens namn rätt irrelevant. De är två mångmiljonsäljande artister som står för olika ideal. En mer medveten och mjukare hiphop mot 50 Cents mer gangsta- och gatuorienterade hiphop. I den fighten är det i vilket fall Kanye som drar det längsta strået musikaliskt medan 50 Cent antagligen kommer att locka de slentrianmässiga skivköparna.

Kanye West – Can’t Tell Me Nothing

Kanye West – Stronger

Kanye West ft. T-Pain – Good Life

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-09-13 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-13 07:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4283

36 kommentarer

Den alternativa videon till Can’t Tell Me Nothing är bättre. http://www.kanyewest.com/?content=video_cant_tell_alt

Medlem 2007-09-13 00:06
 

hiphop från 1992/1993 är fortfarande den bästa.

Medlem 2007-09-13 00:07
 

1.betyget är rätt.
2.sluta klaga på T-Pain.
3.Big Brother är kanske årets finaste.

är det lätt att lägga klickgolv?

Medlem 2007-09-13 00:09
 

Jag får hålla med om att Big Brother är en fantastisk låt. Roligast känns nästan Drunk and hot girls, som samplar rakt av från gamla Can-klassikern Sing swan song. Vilken jäkla förvåning första gången den gick i lurarna.

En av de bästa hiphopskivorna i år, i vilket fall.

Marcus Oregistrerad 2007-09-13 00:18
 

Varje gång han öppnar munnen blir jag Johan Ulveson.. ”är det jag som är tokig?” Det spelar ingen roll att spåren är lättlyssnade och i vissa fall grymma, han rappar som en treåring.

rödrom Medlem 2007-09-13 01:31
 

Frågan är väl om man kan kalla Kanye West för hiphop. Men visst det är en bra skiva oavsett genre.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-09-13 07:25
 

Zzzzzzzzz…så totalt jävla ointressant. Två jätterika färgade entreprenörer låtsas bråka med varandra. Har vi inte kommit längre än så? Står det inte 2007 i kalendern? Lika kul som Markoolio.

Kung Pula Oregistrerad 2007-09-13 07:53
 

Rokkotronik: Klickgolv kan till och med jag fixa så det är lätt, det enda bökiga är sista raden om det inte går jämt ut eller om det inte är ett fyrkantigt rum, stora sågen måste fram då och det tar längre tid, men det blir inte svårt ens då. Dessutom lär vara intressantare att lägga klickgolv än att lyssna på den här skivan. Är det så att all rolig hiphop inte nämns här hemma eller är all hiphop så här tråkig?

Hog Oregistrerad 2007-09-13 08:41
 

samplingar av Can känns väl sådär överraskande; Madlibs samplingar av Gentle Giant är däremot…

Medlem 2007-09-13 08:57
 

‘Drunk and hot girls’ är en kanonlåt, köpte den från iTunes utan att blinka

Medlem 2007-09-13 09:12
 

Ibland är gamla degerforsare så konservativa att man kunde tro att de var moderater.

Kal Ström Redaktionen 2007-09-13 09:30
 

äcklig timbuktumusik. 0/10.

Medlem 2007-09-13 09:54
 

Äntligen en bra recension av dig! Dock så fortsätter du snacka skit om T-Pain, vilket jag inte gillar.

Prodigy Oregistrerad 2007-09-13 10:01
 

Klart att Hambergarn är moderat? Jag menar, med den lejonmanen.

Medlem 2007-09-13 10:22
 

tagga ner på youtube sa jag ju! :((((

Medlem 2007-09-13 10:30
 

rent bajs tammefan.

Medlem 2007-09-13 11:15
 

Nej nej, Kuno! Du måste öppna öronen för nya grejer. Dom här snubbarna är coola, streetwise och har gällivarehäng ner till marken. Dom är skiten som kidsen säger. Tror jag. Personligen tycker jag som Björn Ulveaus: vem som helst kan tala i takt. haha.

Medlem 2007-09-13 11:18
 

bajs e bajs även om det hamnar i gällivarehänget eller designerbrallorna på han kanye väst.

Medlem 2007-09-13 11:21
 

”Tydligen har Jay-Z också samarbetet med Martin”…är det så att dagensskivas ”hiphop-recensent” inte hört kingdom come? Inte för att den e speciellt het, men däremot en av förra årets mest hajpade plattor.

Med tanke på det var det snarare förutsägbart att Kanye gör något med Martin.

Yeeree Oregistrerad 2007-09-13 13:50
 

gällivarehäng är fortfarande uttrycket för raggare som inte bryr sig ifall byxorna hänger ner och visar halva röven. dvs. har inget med hiphop att göra över huvudtaget.

joel Oregistrerad 2007-09-13 14:15
 

Motörsågen har inte ordning på kalsongerna under badbrallan.

Medlem 2007-09-13 15:18
 

Patrik: Varför skulle man inte kalla Kanye Wests skiva för hiphop?

Prodigy: Allt för din skull :)

jewbs: Jag gillar’t!

Yeeree: Det stämmer. Beach Chair gled bara av mig. Men jag borstade av mig Kingdom Come väldigt omgående så jag hade helt förträngt det. My bad.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-09-13 17:27
 

Fet video av So-Me till Good Life

Judy Oregistrerad 2007-09-13 17:55
 

kalsonger är för fegisar med små kukar.

Medlem 2007-09-13 18:48
 

Wow, detta var .. skit..

Dragonteeth Oregistrerad 2007-09-14 10:47
 

Konstigt, jag tyckte Drunk and hot girls var den tråkigaste låten på skivan, den verkar vara den mest omtyckta här. Everything I am är skivans bästa låt för mig. Ett bra album annars, men det känns inte lika … Komplett kanske, som hans tidigare!

Viktor Oregistrerad 2007-09-14 18:48
 

Jag håller med Viktor. Lätt tristast på skivan.

Kal Ström Redaktionen 2007-09-14 20:23
 

Jag tycker att skivan, rent generellt, får alldeles för mycket ros. Visst är produktionen toppklass för det mesta men annars tycker jag inte att det är mycket att hänga i granen. Kanye kan verkligen inte rappa, punkt. Något han borde förstått vid det här laget men icke. Jag tycker även att hans övermaterialistiska och hybrispräglade texter är en smula irriterande. Det är småkul när det gäller 3-4 spår men en hel skiva blir för mycket. Skulle han tagit produktionerna och gett till någon annan, skickligare, rappare skulle detta kunna blivit en helgjuten skiva. Ett bevis på detta är Clipse-remixen av Flashing Lights (där Dwele fö. gör en superb insats) som är ljusår bättre än orginalet (det finns med andra ord inga Kanye-verser med). Man börjar ju också undra vad ett vedervärdigt spår som Drunk and hot girls gör på skivan, hur mycket sanning texten än innehåller.

Nej, detta är för mig inget annat är en medelmåttig skiva som fått betydligt mer ros än vad den förtjänar. Den dag Kanye West inser att han ska hålla sig till produktioner sjunger jag högst i hyllningskören.

6/10 från mig.

Aron Oregistrerad 2007-09-15 14:17
 

Pissbra recension! Mycket bra Pontus :D. Skulle ge själv ge den 9 av 10, men 8 av 10 funkar också bra.

Old_School Oregistrerad 2007-09-17 15:52
 

Jo den här recensionen funkar visst mne kanye west är ett geni å inget mer åt den saken hans rhymes är klockrena om mna värkligen lyssnar på texten de ända ja kan irretera mig på är hans röst men mne mna kan ju inte ha allt ;)

guttttaaaa Oregistrerad 2007-09-18 15:02
 

man vet ju innan kanye ska släppa en ny skiva att den kommer vara överlägsen i stort sett alla andra skivor som kommit den senaste tiden. Varje låt är speciell på sitt sätt, man lessnar alrdig. Finns så sjuukt mycket skitig hiphop som låter likadant från introt till sista låten, men en sak måste ju alla hålla med om: DET LÅTER ALLTID BRA när kanye kommer ut med nåt nytt. Det är genomarbetat, roligt, men samtidigt vackert, från början till slut. Det enda negativa med kanye är att han blir lite tråkig i längden, skulle vara kul med en beaf istället för att hylla big brother Jay tex, men det är ju inte likt jesus west. College Dropout är förövrigt en av de bästa hiphop-skivorna som gjorts…

Medlem 2007-09-30 17:14
 

kass skiva.inte mycker mer o säga,kan hålla med om sjungandet,fyfan aösså…men allt som allt skulle jag ge den 4 av tio….han passar inte in i elektro-rap stilen lr vad man ska kalla det…så jag tyckte inte att det var tredje gången gillt för kanye

muki Oregistrerad 2007-10-07 16:03
 

håller inte med att kanye west är så bra srry alla

yooo Oregistrerad 2007-12-31 00:38
 

du sårar mig verkligen yooo men ok, det är nytt år snart, jag ska försöka glömma detta svek :D

Medlem 2007-12-31 10:52
 

[...] West Graduation Tidigare har Kanye i mångt och mycket sökt sig mot nostalgiska ljudbilder och har heller inte [...]

Årets bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 00:01
 

[...] Kanye West Graduation [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig