dagensskiva.com

48 timmar

Recension

A Hawk and a Hacksaw: A Hawk and a Hacksaw and the Hun Hangar Ensemble
A Hawk and a Hacksaw and the Hun Hangar Ensemble (cd) A Hawk and a Hacksaw
2007
Leaf/Dotshop.se
7/10

Hetsig folkmusik utan mittemellen

För snart två år sedan skrev jag om en skiva som jag var svårartat missnöjd med. De få betygspluppar denna skiva lyckades skrapa ihop var egentligen enbart förvärvade med hjälp av det snygga omslaget. I själva verket ansåg jag nog att de borde haft motsvarande betyg på en negativ skala, för att ha förslösat ett så snyggt omslag på sådan oförtjänt musik.

Nu har jag i alla fall här den musik som borde ha fått förärats med det fotografi som då prydde Ella Rouges skiva. När A Hawk and A Hacksaw spelar tillsammans med The Hun Hangar Ensemble bjuds vi nämligen på just den typen av östeuropeisk musik som bilden borde illustrerat. På samma sätt som den på trädstammen uppknutna orkestern är Svart katt, vit katt, så är A Hawk and a Hacksaw and the Hun Hangar Ensemble det.

Mellan den ungerska ensemblen, stammande från Budapest, och A Hawk and Hacksaw blandas traditionella folkmelodier med nyskrivet material. Så är exempelvis den hetlevrade och praktfulla Zozobra skriven av A Hawk and a Hacksaws Jeremy Barnes, tidigare trummis i Neutral Milk Hotel. Och den, om något låter som om den är sprungen från Balkan.

Denna hetsiga folkmusik innehåller mycket hjärta och smärta. Det finns inget mittemellan här. Antingen stänger du av för att du inte orkar med denna energislukande ljudvägg, eller så lyssnar du, och då baskemig lyssnar du. Och om du gör det är det är svårt, om inte omöjligt, att inte ryckas med i musikens glädje och lidande. Och då är det tidigare nämnda fotot visserligen snyggt, men samtidigt alldeles för prydligt och öppna landskapsvenskt.

Susanna Huldt

Publicerad: 2007-09-09 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-09 22:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4277

9 kommentarer

Dotshop alltså. Ett bolag som ständigt vinner mark. Åtminstone på DSC!

Medlem 2007-09-09 01:01
 

Imperialist-pop

Medlem 2007-09-09 02:51
 

fattar det inte. måste ha varit över en månad sen dagensskiva skrev om en skiva som intresserade mig….

Rusiak Oregistrerad 2007-09-09 10:26
 

Dotshopgate!

Medlem 2007-09-09 10:34
 

Hey, jag har sett dem live. Publiken dansade långdans och sprätte med benen…

Stina Oregistrerad 2007-09-09 11:15
 

mycket trevlig spelning på roskilde, t.o.m. värt att skippa the who för att ses. iof så rockade ju fanfare ciocărlia arslet av a hawk and a hacksaw men det var ju väntat.

mr Hauer Oregistrerad 2007-09-09 11:29
 

rätta mig om jag har fel, men dotshop är ju endast en distributör. Alltså som boomkat och liknande företag. Alla artister som säljs på dotshop har ju sitt eget skivbolag. Det står ju faktiskt att skivan är släppt på Leaf records (som också har andra bra artister; efterklang, colleen, susumu yokota, murcof, hanne hukkelberg med fler)

Medlem 2007-09-09 18:26
 

umbrella: Visst. Så är det. Jag är ganska tacksam att Dotshop.se tar in de skivor som tidigare varit svåra att få tag i/har fått köpas på import.

Och motsatsen blir helt befängd. Skulle vi låta bli att skriva om en intressant skiva som distribueras av Border för att vi skrivit om flest Border-skivor hittills i arkivet? (För Border distribuerar väldigt många skivor.)

Det som möjligtvis försvårar saken är att Anders Bersten, som driver Dotshop.se, en gång skrev för dagensskiva.com. Men när hans olika roller kom i konflikt med varandra avslutade han sitt engagemang för dagensskiva.com.

För att fira att Dotshop.se tar in så många bra skivor skriver jag även dagens recension om en skiva som distribueras av Dotshop.se: Murcof och hans Cosmos.

Kal Ström Redaktionen 2007-09-10 00:10
 

Kal: jag föreslår en ändlös dotshopfestival här på dagensskiva. Touch-music skivor så långt ögat når. :)

ska bli intressant att höra nya murcof, förra skivan var ett stycke bra musik.

Medlem 2007-09-10 21:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig