dagensskiva.com

48 timmar

Recension

VHS or Beta: Bring on the Comets
Bring on the Comets (fil (aac)) VHS or Beta
2007
Astralwerks
5/10

Utspädda intryck

Dansrock. Dansrock. Dansrock. Otroliga mängder förbannad dansrock. Vissa helt lysande saker, mycket skit. Som vanligt. Så tidigt som 2001 var dock Kentuckybördiga VHS or Beta något så ovanligt som ett rockband som villigt erkände att de lyssnat på house (även om de från början bara gjorde det eftersom det var vad som spelades på de barer där man kunde komma över billig alkohol). De var dessutom före Shout Out Louds med en sångare vars röst är skrämmande lik allas vår Fat Bobs. Craig Pfunders tonläge ligger ibland verkligen spöklikt nära. Men nu är The Cure inte huvudämnet.

Efter 2004 års Night on Fire blev bandet av med en medlem, gitarristen Zeke. De har inte brytt sig om att ersätta honom, utan fortsatt som en trio. Skillnaden i soundet är ganska tydlig, men egentligen är det kanske inte bara bristen av en gitarr. Bring on the Comets är en popskiva. Tänket är annorlunda. De tvärinstrumentella styckena är helt försvunna och låtskrivandet har ett helt annat fokus än det tidigare haft. Och det står ”besviken” tvärs över pannan på mig.

Pfunder har inför släppet av Comets pratat om hur han väntar sig att lyssnarna ska bli överraskade. Om han menade att vi ska somna istället för att dansa kanske han hade en poäng. Ljudet av luft som pyser ut ur högt ställda förväntningar, någon?

Tom sida. Börja om. Från början. Inte tänka till exempel på Carlos Ds envetna remix på Night on Fire. Det är inte hur VHS or Beta låter nu. Inte riktigt, åtminstone. Men den pulserande basen, ackompanjerad av en sur, envis hihat utgör fortfarande grunden. Fast, till skillnad från till exempel Delorean, som nog kan sägas bygga lite från samma bas, har man sedan skruvat ned intensiteten och istället valt en mer melodiös väg. Stundtals nästan FM-luktande The stars where we came from är ett bra exempel på det, även om det inte nödvändigtvis betyder att det är skivans bästa låt, eller ens en bra låt.

Och vad är att föredra? En något slätstruken skiva eller något som kämpar för att bli så konstigt som bara är möjligt? Pest eller kolera, givetvis, men ändå. Efter upprepade lyssningar börjar Comets sätta sig, jag börjar lära mig refränger (repetition is everything), tralla med litegrann. Men. Alla låtarna är samma låt! Love in my pocket, Can’t believe a single word, Take it or leave it, Alpha Theta och Burn it all down (som trots ett mördarintro spårar ur)= fem marginellt olika versioner på samma grundplåt.

Jag vill älska Bring on the Comets. Men den är lite som den där ökända sista skvätten i ölburken som alla undviker eftersom den till 99% består av saliv.

Martina Nordman

Publicerad: 2007-09-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-03 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4271

6 kommentarer

Jag undrar om du och jag tänker på samma Delorean? Spansk elektropunk? Jag har antagligen inte lyssnat på tillräckligt med material. För en jämförelse med Bring on the comets‘ snarast emostinkande ljudbild känns elakt. Och missar dessutom helt den Ballardiska storheten i bland annat Apocalypse Night Fight och Metropolitan Death.

Annars kan jag inte annat än att hålla med. Dålig skiva. Hade hoppats på mycket mer sväng, lek och liv än vad VHS or Beta orkar leverera. Det är snarast en krystad eftertänksamhet liknande kollegorna You Say Party! We Say Die!‘s senaste. För oss som bara vill dansa är det deprimerande att danspunken alltid försöker växa upp och bli tagen på allvar. (A Night in the City gör sig, trots sin någorlunda storhet, påmind.)

Ironiskt nog är det enda som jag blir sugen av efter den här recensionen är att lyssna på mer Delorean. Tack för påminnelsen!

Marcus Oregistrerad 2007-09-03 01:31
 

snyggt omslag

Medlem 2007-09-03 03:03
 

Marcus: Ja, vi menar samma Delorean. Fantastiskt band, både på skiva och live. Det jag var ute efter var en gemensam grund, som jag tycker att de har. Däremot inte sagt att de i nuläget låter speciellt lika.

Martina Nordman Redaktionen 2007-09-03 13:07
 

Shit, vilken besvikelse! Har väntat på uppföljarskivan i vad som känns som en evighet och så blir det såhär.
Hoppas in i det sista, eftersom jag inte hört den än.
Men tack för varningen…

Karin Winther Oregistrerad 2007-09-03 13:29
 

visste ni att bergsgerillorna är hotade? inte gorillorna alltså. kolla själva:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=688434&rss=1400

spindelmannen Oregistrerad 2007-09-03 23:59
 

Vad har hänt med ny recension klockan 00.00? Så verkar det ju verkligen inte vara nuförtiden. Skärpning!

Medlem 2007-09-04 00:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig