dagensskiva.com

48 timmar

Recension

O'Death: Head Home
Head Home (cd) O'Death
2007
City Slang/V2 Records/Bonnier Amigo
3/10

Att stå utanför

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Det blir värre ju längre albumet framskrider. Fyllan och skriken. Melodierna hålls samman med skörare och skörare trådar. Slamret blir högre. Rösterna spricker. Kläderna åker av i den svettiga lokalen och publiken återfinns på scenen, bland omkullvälta trummor och söndertrampade banjos. Efterhand faller bandet lättare in i traditionella pubvisor och slamret från flaskor blir högre.

Head Home gör tydligt att O’Death är ett liveband. Här finns inga direkta melodier och sammanhållna låtar utan albumet är ett livat skrammelverk som förmodligen gör sig bäst på scen. Nu missade jag O’Death på Acceleratorfestivalen i Stockholm i somras, och jag vet inte riktigt vad de gjorde där, men att endast höra O’Death på skiva är som att se på film med ljudet avstängt. Man får gissa sig till hälften.

O’Death har spelat speedad folkrock i fylleformat sedan 2003. Bara under förra året gjorde de mer än 100 spelningar och det sätter stark karaktär på musiken. Den är rå och skramlig och faller ofta för spontanitet och infall. Jag kan inte komma ifrån att det känns som att vara den enda nyktra på festen. O’Death gör sig inte särkilt väl på skiva. Förmodligen inte live heller. Jag kan inte tänka mig att fiolerna och banjon till sjörövarskrik skulle kännas mer välmotiverade där. O’Death har nog roligast själva.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2007-08-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-07 10:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4258

5 kommentarer

På skiva är de måhända inte det bästa som släppts, men live… Det var ruggigt roligt! Du missade faktiskt något! Riktigt bra drag!

M Oregistrerad 2007-08-22 08:02
 

Vari finns nyttan med att recensera den här skivan? Finns det verkligen inget mer intressant i backarna? Och på vilket sätt är Machine Head – ”Through the Ashes of Empires” kanske relaterat? Att O’Deaths skiva delvis delar Oakland kvartettens gruppnamn kan väl knappast räknas som en relevant relation?

Erik Oregistrerad 2007-08-22 08:43
 

Erik: Kanske relaterat är en automatisk sökmotor. Den kan ge lite skumma träffar ibland. Min text om Mayhem på Gates of Metal gav t ex träffar på Macy Gray, Merzbow, Soft Cell, CocoRosie och Bonnie Prince Billy.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-08-22 09:50
 

Tycker för övrigt det verkar vara en lovande skiva. Jag är ett fan av stök, pubar och banjos.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-08-22 09:51
 

Två låtar som är rätt bra (Adelita och Down To Rest). Annars inte riktigt min typ av musik.

Kalle Oregistrerad 2007-08-22 11:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig