dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dream Theater: Systematic Chaos
Systematic Chaos (cd) Dream Theater
2007
Roadrunner Records
6/10

Kaos och midi-filer

Det jag tycker om mest med proggressiv metal är hur den likt ett matrix-piller nästan suger in en i ett parallellt universum med sina spännande oförutsägbara ljudlandskap och vindlande passager av atmosfär och tyngd. Låtarnas längder är ofta extremt överdimensionerade vilket gör att man kan stanna i eskapin i stort sett hur länge som helst. Det roliga är att låtarna är indelade i så mycket tempobyten och taktarter att man ofta tror att en låt är fyra eller fem olika.

Dream Theater, kungar i genren, är mästare på eskapidelen; Metropolis Pt 2: Scenes from a Memory var ett rigoröst sinnrikt uppbyggt konceptalbum med en intrig värdig en väääldigt invecklad handling i en opera (eller en Queensryche-skiva). Fansen brukar bita på naglarna inför nya albumsläpp då dessa ofta är överraskningar; ibland en diamant, ibland smågrus.
Nya skapelsen Systematic Chaos gör skäl för sitt namn. Ibland tyglar Petrucci och grabbarna kaoset beundransvärt, och det rena ljudet bidrar till det behagligt kompakta intrycket. För rent kan dock bli slickt, ibland låter det nästan som midi-versioner! I partier tar skivan mig närmare de där åtrådda verklighetsflyktsögonblicken, och i partier får den mig att uttråkat skruva ned ljudet. Ibland lutar det nästan åt rap metal, med prataktiga partier och märkliga taktarter i bakgrunden. Repentance är mjuk och dimmig, nästan lite jazzig. Den påminner mig om Porcupine Tree och Opeths akustiska meditativa Madrigal och Benighted. The ministry of lost souls vilar på gränsen mellan smäktande vackert och synttrams.
Ibland låter det lite som Metallicas …And Justice for all. Många kommer kanske att sakna Tool-känslan. Tidigare verk, som Under a glass moon, har en skön lite mer ödesdiger, melodiöst svävande känsla, inte helt olik den jag finner hos ett av mina favoritband, Pagan’s mind. Medlemmarna i Dream Theater är i sanning instrumentens mästare och det hörs att de nästan spricker av vilja att skapa rapidsnabb teknisk briljans. Kanske borde de släppt fixationen vid detaljer lite till förmån för stämningar och helhet.

Dream Theater tog in proghårdrocken i världens ögon när videon till deras Pull me under började visas på MTV på nittiotalet. Den här skivan kommer säkert inte skrämma bort gamla fans och den attraherar sannolikt också en del nya också med sina mjukare och mer lättilgängliga partier. De sistnämnda är inte alls av ondo.

Publicerad: 2007-08-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-17 00:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4254

22 kommentarer

haha, Dream Theater recenserad på DSC; jag måste nypa mig.

Medlem 2007-08-17 00:59
 

Dream Theater suger verkligen balle.

Medlem 2007-08-17 01:26
 

haha, Dream Theater recenserad på DSC; jag måste kräkas

Medlem 2007-08-17 07:09
 

DT regerar

Aknaton Oregistrerad 2007-08-17 07:37
 

om watcher gillar det kan det ju inte heta nånting med ”progressiv” :D

Medlem 2007-08-17 08:42
 

Dream Theater spelar i den nedersta kretsen i Dantes helvete.
Hur jag än rådbråkar mitt inre kan jag inte komma på något vidrigare i musikväg.

Medlem 2007-08-17 10:10
 

Visst – sugigt band men skitbra recensent!

Staffan Oregistrerad 2007-08-17 11:33
 

nej, jag gillar inte Dream Theater; det är för glossy; däremot kan jag stå ut med sidoprojektet Liquid Tension Experiment och OSI; inte min kopp i alla händelser; skall det vara progressivt och metal så sopar Opeth banan.

Medlem 2007-08-17 12:46
 

Grym skiva! Inte det bästa bandet gjort dock. Awake, SixDegrees och Scenes from a Memory. Texterna på den här skivan är det alldeles för dålig klass på.

Det ska bli grymt att se bandet i september!

Robin Oregistrerad 2007-08-17 13:01
 

”Hur jag än rådbråkar mitt inre kan jag inte komma på något vidrigare i musikväg.”

Nej, det är svårt. Fast samtidigt blir jag mer provocerad av typ Snow Patrol. DT är bara några harmlösa runkare.

Medlem 2007-08-17 13:07
 

Jag skulle inte ha kommenterat om det inte var så att jag har en kollega som spelar Dream Theater då och då på kontoret, ibland klämmer han i med Rush från åttiotalet om han är på festhumör. Jag vet inte vart jag skall ta vägen.

Medlem 2007-08-17 14:54
 

DT är svulstiga, och precis allt det som progg-hatare anser är vidrigt. Jag håller med om delar av kritiken mot progg-metal, men tycker att det finns mycket i musikstilen som är bra också. Vore kul om de som avfärdar DT efter att ha lyssnat på en halv låt gav dem en ärlig chans, säg 8 lyssningar av ett helt album, förslagsvis då Metropolis pt 2.

Henke B Oregistrerad 2007-08-20 13:04
 

Dom som tycker Dream Theater suger har bevisligen så musikaliskt smal smak att JAG kräks.
Dream Theater har enligt min mening allt vad bra musik har att erbjuda av.
Men jag kan hålla med om att jag inte har tyckt om allt dom har gjort på en gång, utan som Henke B säger; man måste lyssna in sig på dom några gånger för att fatta poängen med låtarna.
Om man inte har gett Dream Theater flera chanser utan istället lyssnar/kollar på en slampig Britney Spears-låt 1000 gånger för att få sej en våt dröm så är man själv troligtvis en ”harmlös runkare”.

Niklas Oregistrerad 2007-09-26 21:19
 

Det är väldigt lätt att säga att ett band suger, och då enbart för att man inte gillar musikstilen. DT suger inte, då de är några av världens mest extrema musiker, alla med otrolig talang, och därmed nästan gudar i genren. Själv är jag en frekvent lyssnare av inte bara DT, utan de flesta progressiva grupper. Och jag håller dessutom med Niklas. Är det nån som suger så är det väl ändå Britney, eller varför inte alla stönande rappare med 1000 brudar, bilar och pengar på MTV?

Dreaz Oregistrerad 2007-09-28 13:23
 

DT är grymt kompetenta musiker, men det ger inte per automatik att musiken de gör är bra…utan tvärt om….den suger !! Musik för musiker, urgel !

Medlem 2007-09-28 18:58
 

Att säga att DT och/eller deras musik suger är fel. Punkt slut. Det spelar ingen roll vad din personliga åsikt är. Att du inte gillar dem är en helt annan sak. Det finns väldigt många som exempelvis ogillar klassisk musik, men det påverkar inte det faktum att musiken är välkomponerad, det vill säga bra.

Förresten, vad är det för fel på ”musik för musiker”?? Alla nöjer sig inte med 3-minuters vers-refräng-låtar i 4/4-dels-takt, ungefär på samma sätt som alla inte nöjer sig med snabbmakaroner och färdiglagade köttbullar.

Daniel Oregistrerad 2007-09-30 16:47
 

daniel har ett dumt resonemang. det är som att säga att det inte går att tycka att bodies without organs är så förbannat jävla kukdåliga. bara för att miljontals dumma jävla as köper deras skitskivor. men naturligtvis kan man tycka det. Enligt mig är bodies without organs jävla piss musik som suger apröv och hela den biten. Musiken är icke välkompomnerad etc. etc.

vad gäller DT så tycker jag att det är tråkig chalmersmusik men inget jag hetsar upp mig över.

Medlem 2007-09-30 17:36
 

Dream Theater är bäst, dom spelar så skön musik så det går inte att inte gilla dem.. deras musik är klockren!!

Sebastian Oregistrerad 2008-01-24 20:49
 

Jag börjar fan gråta till deras musik. Alla är gudar på vad de gör. Och när de alla får spela med varandra så får de en sån skön klass och stil på den. De borde få en egen musikstil. Alla andra prog-band spelar på ett helt annat sätt än vad DT gör. DT RULES FFS!!! <3<3

Marcus Oregistrerad 2008-03-01 23:36
 

hej . jag tycker dream t .. börjar bli uttjatade nu ,james la brie .han låter nästan lika bra som sångaren i wham.. år ut å år in,,images and words .är det enda riktigt bra dom har gjort.men det va då det.det vore bättre dom försökte skaffa sej nåt mer jordnära jobb,som fiskare,målare.skogshuggare,ellerlantbrukare,

jörgen karlson Oregistrerad 2008-03-17 16:38
 

hör av er till mej å diskutera dream t

jörgen karlson Oregistrerad 2008-03-17 16:39
 

VA??!! Om man inte gillar DT så tycker jag att det är lite konstigt. De har gjort så mycket, och musiken är så bred så att åtminstone något de gjort borde nå fram till alla. De är ju för fan pionjärer i musik (fakta)! Och btw angående BWO så vill jag citera hipp hipp: ”Det värsta jävla skitjobbet man kan ha är att programmera hi-haten åt BWO” (att jämföra med DT, som inte behöver programmera trummor. :P)

Jävla klagon Oregistrerad 2008-04-05 19:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig