dagensskiva.com

48 timmar

Recension

T.I.: T.I. vs T.I.P.
T.I. vs T.I.P. (cd) T.I.
2007
Atlantic
3/10

En demokratisk kung?

Jag har alltid varit en ”sucker” för konceptplattor. Så bra då att T.I. ger det ett försök, tänkte jag först. Den här gången lider nämligen den 27-åriga Atlantarapparen Clifford Harris av personlighetsklyvning och utmanar sig själv genom sitt alterego T.I.P. Han fortsätter där smutsiga södern verkar stått och trampat ett tag, orkanen verkar ha övergått till stiltje. Även om jag aldrig förstått vad hiphopen har att hämta i de södra regionerna. Outkast, Cunninlynguists, Geto Boys och Ludacris i all ära.

När det är dags för platta nummer fem känns det i vilket fall oerhört oengagerat från den okrönta, men tydligen demokratiska Atlantakungen. Den enda riktigt maxade behållningen på skivan är Jay-Z som bjuder på en oerhört tajt, snabbflytande och välkontrollerad vers. Busta Rhymes, Eminem och Wyclef Jean lyckas inte ens leverera, och såklart inte den femte och sista gästen Nelly.

Mångt och mycket meningslösa texter, midi-beats med stela och tradiga trummaskiner känns inte särskilt aktuellt, även om rappen sitter on-point. En annan normalt sett god idé med skivan är att det medföljer ett texthäfte, även om jag inte förstår vad det ska fylla för syfte på just den här skivan. Så här ser refrängen ut på Da Dopeman:

I’m the dope man nigga, the dope man nigga. The dope, the dope, dope man nigga. I’m the dope man nigga, the dope man nigga. The dope, the dope man, the dope man nigga.

Och när skivans texter inte handlar om droger eller pengar handlar den om ocharmigt skrytande utan några direkta intresseveckande metaforer eller liknelser. Jag vet inte ens om en flaska kodein kan göra den här skivan fet, men det är troligen så den här typen av musik ska behandlas, IQ-befriat.

Big Things Poppin’ (Do it)

You Know What It Is

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-08-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4241

38 kommentarer

Är det du och hon som skriver om Nightwish som är redaktionens troll?
Eller är det bara så att du är en sån där ryggsäckshiphopare?

Medlem 2007-08-02 00:33
 

Zing!

Medlem 2007-08-02 01:54
 

nu väntar jag mig en större storm när promenad och rokkot loggar in.

Medlem 2007-08-02 08:09
 

Jag tyckte plattan var helt ok, men långt ifrån något mästerverk. Har svårt att förstå TIs storhet dock…

Jim Profit Oregistrerad 2007-08-02 09:10
 

Vad jakobb sa sist det begav sig.

Medlem 2007-08-02 09:37
 

Tack för raden: ”Även om jag aldrig förstått vad hiphopen har att hämta i de södra regionerna.Även om jag aldrig förstått vad hiphopen har att hämta i de södra regionerna.”, då vet jag att du inte har någon anning om vad du talar om när du ”skriver” om denna platta.

Don Crunk Oregistrerad 2007-08-02 10:23
 

Jadu: Jag är varken ett troll eller en ryggsäckshiphopare. Men skivan är tråkig och dålig. Förövrigt verkar du ha en nedsättande förutfattad mening om ryggsäckshiphopare. ”sån där”, tycker det är ett jävligt lamt och diffust begrepp.

Ni har ju de två singlarna från skivan under recensionen så det är ju bara att avgöra själv annars.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-08-02 10:35
 

är ju ingen hejare på hiphop….eller vad nu detta ska likna. Men ärligt så är det ganska så fantasilös det han lyckas pressa ur sig både i text och melodi. Ska man säg han förresten för en rappare verkar ju alltid jobba med någon annan alltid något jäkla sammarbete. Har funderat lite över dessa sammarbeten, kan det vara så att man skaffar sig ett albi för om något skulle gå åt skogen så kan man ju alltid skylla på den andre??

Pirathen Oregistrerad 2007-08-02 14:48
 

dålig skiva. det där om hiphopen och södern är däremot dravel.

Medlem 2007-08-02 19:32
 

Pontus, jag tror jag älskar dig (NO HOMO som T.I skulle säga). Skönt att det är någon mer än en själv som förstår hur fruktansvärt överskattade många av dagens mainstream artister inom hiphop/rap egentligen är.

RONNA Oregistrerad 2007-08-02 19:36
 

Äh. Det är fortfarande i södern det händer. Den här skivan är däremot inte så himla rolig. Lite som förra fast utan hits. Jag ger den 5/10 en snäll dag.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-08-02 23:18
 

Inte hört skivan.
Pontus borde skämmas.

Refrängen ”I’m the dope man nigga, the dope man nigga. The dope, the dope, dope man nigga. I’m the dope man nigga, the dope man nigga. The dope, the dope man, the dope man nigga” skulle iaf få mig att bli the dope-man.
och precis så ska det funka.
motivational speaker…Matt Foley eller T.I.,samma sak.

Medlem 2007-08-02 23:18
 

Man ska la akta sig för att överdramatisera betydelsen av en recension, men ett avgå! känns trots allt rätt befogat.

Mos Oregistrerad 2007-08-02 23:50
 

Varför i helvete recenserar du hiphop från södern om du tycker att mephis mfl är ointressanta? Är du 17 eller bara efterbliven?

Lill-sven Oregistrerad 2007-08-03 20:07
 

Lill-sven: Jag är 22. Jag skriver om hiphop eftersom det är mitt specialområde. Jag anser mig själv ha kunskapen att snacka om vad som är bra och dåligt. Vi hade en diskussion om ett liknande fall när jag skrev om T-Pain. Ta en titt på det med. Men det vore idiotiskt om jag bara sket i söderhiphop bara för att det inte är min största passion här i livet. I know good hiphop when I hear it.

Varför skulle jag vara efterbliven för? För att jag föredrar New York och Californien framför Atlanta? Puh!

Pontus Gustavsson Medlem 2007-08-04 11:36
 

Varför skulle det vara idiotiskt att skita i att recensera en musikstil man hatar?

Medlem 2007-08-04 11:51
 

promenad: Det behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, men om man som ponta bara går in och skriver en slentriansågning där man klagar på att T.I. rappar om knark och pengar blir det ju bara menlöst. Det är som att recensera en black metal-platta och klaga på att de sjunger om ond bråd jävla död; det säger ingenting man inte redan visste.

Om du ser till att läsa recensionen kommer du också inse att killen inte ens lyssnat på skivan.

Lill-sven Oregistrerad 2007-08-06 01:24
 

Lill-sven: Att ta dig seriöst med dina personliga påhopp är lite hm.. låt mig säga svårt. Jag har lyssnat igenom varenda låt med texthäftet och läst med i varenda låt. Lyssnat på T.I’s alla andra plattor och kan nog säga att det är den sämsta, kanske den näst sämsta. Bara för att du gillar den behöver inte jag göra det. T.I verkar gå rätt mycket på slentrian. Inte jag. Kan förövrigt tipsa om P3 från 24e juli som går att lyssna på om du går in på http://www.sr.se/p3/hiphop där Timbuk och Amato har en T.I-special.

Pontus Gustavsson Oregistrerad 2007-08-07 08:23
 

Varför måste det finnas metaforer eller spännande liknelser inom hiphopen. Räcker det inte att sjunga om hur mycker pengar man har på banken eller vilka rims man kör med?

Jacob Summers Oregistrerad 2007-08-09 01:38
 

Varför måste det finnas metaforer eller spännande liknelser inom hiphopen? Räcker det inte att sjunga om hur mycker pengar man har på banken eller vilka rims man kör med?

Jacob Summers Oregistrerad 2007-08-09 01:38
 

Pontus Gustavsson, jag ber dig, lägg ner musikjournalist yrket. Mer inkompetent recension har jag aldrig läst i hela mitt liv. Roligt att du kommenterar en hook, kan du lägga in en vers du kan kommentera? Om T.I.s skiva var så dålig som du vill framstå den som så skulle den inte sälja 500000 exemplar bara första veckan i USA. T.I.=Jay-Z of the south, PERIOD!

Old School Oregistrerad 2007-08-09 15:10
 

Nu är jag tvungen att träda in igen och försvara Pontus.
Hur kommer det sig att folk skriker ”avgå” varje gång han -eller någon annan på redaktionen sågar en usel platta av någon fruktansvärt överskattad rapartist från USA? Ännu märkligare är att detta fenomen faktiskt endast verkar förekomma inom nämnd genre.
Man måste nog tyvärr förlika sig med tanken att all hip-hop som lanseras faktiskt inte är bra. Givetvis finns det oerhört mycket bra musik som produceras inom rap/hip-hop men inte fan tillhör T.I. och T-Pain fanbärarna direkt…
Förmodligen är det så att folk tycker att det är creddigt att lyssna på nämnd dynga och känner sig själva så genomskådade och generade att de ständigt måste hävda sig. Herregud! Lägg ner prestigen och inse att man måste skilja på skit och kvalitet, precis som när det gäller allt annat här i livet.
Att skivan sedan säljer i mängder i USA visar ju egentligen bara på hur avgörande bra marknadsföring är i branschen samt hur lättlurade jänkarna är.

VBM Oregistrerad 2007-08-13 17:08
 

det här är en piss i havet jämfört med när strokers sågades.

a.s Oregistrerad 2007-08-13 17:34
 

VBM, jag måste bara svara på ditt inlägg. Samma redaktion gav en pissig överskattad rappare som Chingy en 4a för ”Powerballin’” skivan. Att ge en rappare som T.I. en 3a för senaste skivan är ett hån, T.I. är en hundra gånger mer skillad Mc än Chingy. Om jag var recensent skulle jag ge denna skiva minst en 5a kanske 6a, men 3a, mannen det är en total kalkonsågning. Sen undrar man om redaktionen har något sorts hat mot det vi kallar för ”mainstream” rap. Sen, VBM, om du inte gillar T.I., sätt gärna på anticon dyngan eller nån annan B-hip hop från något indiebolag. Tror du inte du har hört T.I.s tidiga grejer, så uttala dig inte kritiskt till något du inte ens hört.

Old School Oregistrerad 2007-08-14 01:04
 

FYI: ”Redaktionen” består av flera personer. Som tycker väldigt olika. Därför kommer inte jag skämmas för att någon annan inte släpade Chingy i smutsen.

Dagensskiva-redaktionens hatkampanj mot mainstream-rap 2008 är f ö under planering. Vi är 15 glada hejters som tillsammans filar på de elakaste dissarna mot ömkliga stackare som t ex han Umbrella-ella-ella-rapparen (han den fule). 16 om man räknar med Mats.

Godnatt alla äkta skallar som spottar på giriga bolag.

Agnes Arpi Medlem 2007-08-14 01:49
 

Agnes Arpi, vet inte om du är sarkastisk eller allvarlig. Umbrella-ella-ella-rapparen (han den fule) släppte ”Reasonable Doubt” och ”The Blueprint”, lyssna på dem om du inte gjort det tidigare, det är dags för det. Jag visste inte att man blev häftig och mer ”keepin’ it real” bara för att man är en s.k. backpacker, och lyssnar på ”underjorden?

Old School Oregistrerad 2007-08-14 02:19
 

Jag skojar med dig.

Jag visste inte heller att man blir mer häftig och keepin’ it real för att man lyssnar på underjord och är en backpacker. Jag tror det är en myt att alla tycker det (speciellt i vuxen ålder), som ivrigt underhålls av folk som blir sura när deras idoler inte får ”rätt” betyg. Speciellt tror jag inte att Pontus Gustavsson har utgångspunkten att man blir mer häftig eller ÄKTA av ovan nämnda anledningar. Det gäller för övrigt resten av redaktionen också. Haha.

Agnes Arpi Medlem 2007-08-14 07:33
 

Hela det här backpackertjafset är ju så uttjatat. Bara för att folk inte orkar lägga ner tid och energi och lyssna på musik eller har lust att stå på dansgolvet varje gång de här musik. (Maxad generalisering.). Jag har verkligen ingenting emot mainstreammusik om den är bra. Bra musik är bra musik oavsett. Chingy är usel. Jag talar bara för mig själv när jag skriver, ingen annan i redaktionen. Kanske var T.I-skivan värd en 4a. Jag gillar inte sifferbetyg som idé. Svårdefinierat. Kul att så många ändå intresserar sig för recensionen.

Ps. Agnes äger er.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-08-20 17:02
 

Pontus Gustavsson, problemet med er i redaktionen är att ni har svårt att särskilja bra musik ifrån dåligt. Om jag ska nämna ett annat praktfiasko till recension så är Lupe Fiascos ”Food & Liquor” som ni recenserade 2006 och som fick en ynka 5a i betyg ett bra exempel. Jag höll på att gå i taket när jag såg en 5a för en sån originell äkta skiva. 95 % av kritikerkåren inklusive ”hip hop folket” såg den skivan som en näst intill perfekt hip hop skiva.

Old School Oregistrerad 2007-08-23 01:20
 

Old School: För det första så står våra betyg för den personen som skrivit recensionen. Dvs jag kan inte svara för den som skrev om Lupe. Själv hade jag nog satt en 7a eller 8a på den. För de andra så skulle jag aldrig låta mig påverkas av vad andra skribenter skrev om en skiva. Jag har min egen åsikt, och kan bygga upp den. Min åsikt väger tungt som Big Pun.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-08-26 09:47
 

Det är ju fortfarande så att Lupe Fiascos ”Food & Liquor” är sjukt ojämn. En handfull topplåtar och massor av småtrista. Jag älskar fortfarande det som är bra, men resten har jag glömt. Siffran är ett tecken av några tusen. Läs mer än betyget i fortsättningen. Sen kan jag hålla med om att jag kanske var lite väl snäll mot Chingy. Skulle sänka den ett steg till idag.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-08-26 10:47
 

T.I. IS THE SHIT….HATERS

DIXON Oregistrerad 2007-09-17 18:34
 

Real recognize real, eventually they will see.

Tell em I said that

Danja och inte i Gbg Oregistrerad 2007-10-11 16:50
 

den södra regionen regionen regirar verkligen. jag fattar inte han som har skrivit att han skriver så. om han är hiphoppare. t.i är mycket bättre än de flesta rappare idag. han skiva belv bättre än jay-z, jay-z som anses vara världens 3:e bästa rappare efter eminem och 2pac. jaja skitsamma. jag hoppas att ni inte lyssnar på den här idioten.-..

Gag Oregistrerad 2007-11-10 16:27
 

haha, hvorfor for i helvet*e får den her idioten lov til å bedømme denne cdn? den er en fantastisk legende cd, av den mest feteste rapperen i dagens hip hop. Og du sier at han ikke er vært å høre på? hva er du da? alt du sier er bullshit, T.I. selger og han er ikke en av de største rapperne uten grunn. Pepole loves T.I. and u cant handle that. Og om du ikke har fått med deg det, så er T.I. i sjangeren commericial hip hop og ikke deep hip hop så ikke sammenlign han med andre rappere som 2pac idiot. T.I. IS THA SHIT <3

Sara Oregistrerad 2007-12-01 19:04
 

herregud änu en stolle som skriver. Såna som denna person skriver inser ju inte hur stor T.I är och hur dålig denna sida försöker visa att T.I är inte bra, så går det inte. Jag vill påpeka till alla läsare att dom här personerna anser sig själv vara bra recesenter som lyssnar på den lokala hiphoparen som bor i staden eller lokala bandet som är ”så” grymma att dom är 10 ggr större än alla och gör den bästa musiken. bra du:)..glad för din för detta jobb.

gagan Oregistrerad 2007-12-31 00:29
 

sara du e kung

gag Oregistrerad 2008-01-04 21:21
 

Både Pontus som skrev den här bloggen och old School har mycket rätt – liksom, ifall skivan var dålig skulle den ju inte ha sålt, men saken är ju som den att det inte är världens bästa skiva, texterna är ett minus, men låtarna är pampiga och man kan nästan känna på hiphopen när man lyssnar på den, och eftersom rätt många som lyssnar på hiphop är ungdomar, och inte tänker på vad dom sjunger utan är mer ute efter flow’et och beatet, så säljer den som smör i solsken. T.I är the king of south och jag håller med om att de mesta bra hiphopen kommer därifrån, men jag tycker som sagt att bägge åsiokterna är rätt: man behöver inte ha massa, ja, klockrena texter men det är ju ett klart plus, och T.I är ju faktiskt bra, och liksom, seriöst nu – ifall han hade varit riktigt dålig så hade han ju inte varit på platsen han är nu. Jag tyckte de var lite fel att ta i så himla mycket när du sågade denna skiva men förstår vad du menar. Mensom sagt – smaken är som baken. :) Letar man efter hiphop som låter bra när man bara lyssnar igenom den är ju den här den ultimata men vill man ha vad ska man säga, FOR REAL är de mer nåt annat. Hoppas ingen tog illa upp, för det ä rju typ så det är – och ni som tog illa upp vid denna blogg, kom ihåg att alla är inte lika. Men väldigt många tkr T.I är kung, och jag håller med er på det även fast texterna kunde ha varit bättre i den här skivan.

Ida Oregistrerad 2008-05-17 11:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig