dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Patti Smith: Twelve
Twelve (cd) Patti Smith
2007
Columbia/Sony BMG
2/10

Hall of tröttsam musik

Det är märkligt vad det låter som man aldrig hört Are You Experienced? förut, när man lyssnar på Patti Smiths version på Twelve. Om man aldrig tidigare funderat på vad personligheter gör för hur en låt tas emot är det bara att lyssna här. I Jimi Hendrix version hör jag bara hans frustande libido. Och naturligtvis hans gitarr (om de tu nu går att skilja på). Med Patti Smith hör jag en låt och det känns som ett bra möte.

Men sen är Twelve ärligt talat ganska kass. Skivan innehåller tolv covers på redan traderade herrar (bara herrar). En vän Paul Simon-cover (The Boy In The Bubble), folkrockig Dylan (Changing of the Guards), The Allman Brothers (Midnight Rider) och så vidare. Arrangemangen känns ganska oinspierarade och när de väl försöker (med Flea och Tom Verlaine som gästartister) på Gimme Shelter (The Rolling Stones) så blir det bara duktigt coverband på puben liksom.

Stevie Wonders Pasttime Paradise låter mest märklig, men värst av alla är tolkningen av Smells Like Teen Spirit. Den luktar, det gör den, men knappast teen spirit. Den mest oväntade covern, Tears for Fears Everybody Wants To Rule The World är i och för sig just oväntad, men det blir inte en bättre låt för det.

Av de tolv låtarna är tio från artister invalda i Rock and Roll Hall of Fame, som Patti Smith valdes in i i våras. Det är något väldigt stelbent över en sån lista.

Patti Smith har alltid gjort covers, både på skiva och framför allt i live-repertoiren, men det brukar aldrig kännas så här tomt.

Kal Ström

Publicerad: 2007-05-24 18:28 / Uppdaterad: 2007-05-24 18:28

Kategori: Recension | Recension: #4170

4 kommentarer

Fan så avtaggad man blev när man hörde att Pattis nya var en coverplatta, endast. Om man har den begåvningen hon har (hade) så kan man väl ändå spela in några nya låtar?

Medlem 2007-05-24 21:50
 

Att göra en cover på ”Smells like teen spirit” är töntigare än allt. Varför?? Vad händer, Patti?

hjälp Oregistrerad 2007-05-25 09:13
 

Vad synd. Patti är en hjältinna men det här verkar inge vidare. Kan vara värt att kolla upp dock pga hjältar som Flea och Tompa V som backar Pattan…

Medlem 2007-05-25 11:23
 

Äsch då… hennes version av Smells like teen spirit är lite lång men annars så är den skön med hennes lite rökiga röst. Gimme Shelter är riktigt grym oxå.
5/10 åtminstone

Mr M Oregistrerad 2007-05-25 11:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig