dagensskiva.com

48 timmar

Recension

W.A.S.P.: Dominator
Dominator (cd) W.A.S.P.
2007
Demolition/Sound Pollution
6/10

Konsekvens för och emot

Det är bara att konstatera att heavy metal görs bäst av gubbar som var med när det begav sig. Se på Iron Maiden, se på Judas Priest och se på W.A.S.P. Kanske är det så att man måste ha varit med från början för att kunna göra det hela trovärdigt. De gamla banden, W.A.S.P inkluderade, gör sin grej utan att avvika, konsekvent som bara den och det ska de ha all heder för. Mycket kan man kalla dem, men sannerligen inte posörer.

Jag har egentligen inte någon starkare relation till W.A.S.P., utöver att det jag har hört allt som oftast har varit bra heavy metal. Blackie Lawless har en känsla för det han gör, och en känsla i sin röst som passar musiken riktigt bra. Visserligen börjar väl rösten svika honom vid det här laget i och med att åldern tar ut sin rätt, men jag tycker ändå att den håller förvånansvärt bra.

Låtarna på Dominator, som tydligen ska vara en kritik riktad mot hemlandet USA och dess styrande regim, är också bra heavy metal-låtar, snyggt förpackade och rejält medryckande. Öppnande Mercy sätter sig direkt, Long. Long Way to Go är inte långt efter och The Burning Man verkligen bjuder in till singalong. ”Run, run daddy’s got a shout gun, on your knees to die”. Finfint! Några spår går lite långsammare och spelar mer på stämningar än medryckande melodier, men det är egentligen bara balladen Heaven’s Hung in Black som jag verkligen stör mig på.

Samtidigt finns dock det där ständiga oket som alla gamla heavy metal-band får dras med: det låter jävligt mycket som det har gjort i drygt tjugo år nu. Och det gör att skivorna inte blir de där riktiga höjdarna. Den där konsekvensen jobbar inte bara med dem, utan även emot dem. Men det felet, om man kan kalla det för det, ligger snarare hos mig än hos W.A.S.P.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-05-22 14:00 / Uppdaterad: 2007-05-22 14:00

Kategori: Recension | Recension: #4166

9 kommentarer

Har inte brytt mig alls om Blackie Lawless de senaste 10 åren eller så (sedan Still not Black enough ’96 eller eg. mästerverket The Crimson Idol ’93) men det här blev faktiskt en positiv överraskning när jag lyssnade igenom halva skivan i bilen häromdagen.

Skivomslaget fö. måste vara bland det b-aktigaste jag sett på länge.

Medlem 2007-05-22 15:22
 

Inte posörer? W.A.S.P? Hur skulle det kunna gå till? Sågblad på axelvaddarna, någon?

Kal Ström Redaktionen 2007-05-23 01:13
 

När jag i min ungdoms dagar lyssnade på W.A.S.P. fanns det något farligt i framför allt Blackie Lawless röst. Det fanns en vass, nästan sprucken, ton där. Den är som bortblåst här. Blackie sjunger idag med harmlös gubbstrupe. Tämligen menlöst.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-05-23 11:54
 

Men W.A.S.P. hade avgasrörsmannen, mera metall än så blir det fan inte !

Medlem 2007-05-23 17:21
 

Sådana typer som ”lyssnade på halva skivan idag i bilen” har fan ingen rätt att yttra sig när det gäller Blackie Lawless och hans musik!

För oss som älskar Blackie är det här en helt jävla lysande skiva liksom de förra Neon god-plattorna, Unholy terror, och Dying for the world innan dess.

Och det verkar fan som att Kal Ström inte gått på en konsert eller sett en intervju sedan 1984. Blackie avskyr posing, hur jävla många uppriggade bilder har han varit med på sedan kill fuck die skivan???

Harmlös gubbstrupe, är du dum i huvet Patrik? Blackies röst trackar man inte ner på, han kan sjunga så känsligt så att armhåren ställer sig upp han kan avge avgrundstjut så du får kalla kårar. Hans röst är mäktig, den har inte förändrats mer än att den har mognat om än mer.

Och Blackie vill inte vara ”farlig”, vad är det för en jävla mes som vill gå och se en konsert och bli rädd? det var den mest korkade kommentar jag hört på länge.

Blackie vill skapa musik som han själv berörs av, han vill skriva texter som betyder något, han har själ och hjärta och en röst att dö för. Blackie är en man som inger respekt och han har en karisma utan dess like.

Ingen som skriver här förstår någonting vad gäller Blackie eller WASP och det verkar inte som att någon har mycket huvud för hårdrock över huvudtaget. Vad fan, pratar om att det ska vara farligt att man ska bli rädd!! Hårdrock handlar om pulsen i dina artärer, om glädjen i ditt bröst!! Hårdrock är en känsla inte en jävla livstil!

Emma Kling Oregistrerad 2007-11-23 00:00
 

Det där var skitroligt.

Medlem 2007-11-23 09:38
 

Just det Patrik!
Koncentrera dig på ditt satans R`n`b och skit istället!

Erik Oregistrerad 2007-11-23 10:20
 

Håller med Blackie Lawless är hårdråckens gud!
Har själv alla album och dem som inte vet vem han igentligen är yttra er inte !

Oliver Oregistrerad 2008-01-06 23:14
 

[...] gillar förstås plattan, medan de få recensioner i tryckta pressen är överlag mer ljumma. Dagensskiva.com ger skivan 6/10, vilket känns ganska så rätt, även om jag inte håller med nämnvärt av låtvalet. Men så är [...]

Recension: Dominator (W.A.S.P.) | Pakten Oregistrerad 2008-07-04 09:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig