dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Marduk: Rom 5:12
Rom 5:12 (cd) Marduk
2007
Regain Records/Sound Pollution
8/10

Fortfarande att räkna med

För ett tag sedan hamnade jag i en diskussion om hur relationen till skivor förändras med åren. Hur man ju mer man lyssnar får svårare att bli ordentligt hänförd av en skiva. Att verkligen älska den. Diskussionen uppstod sedan en kompis påtalat hur länge sedan det var han hörde en skiva som skakade om honom.

Jag hävdade då, och hävdar även nu, att ju fler referensramar man skaffar sig, desto svårare blir det att få aha-upplevelser, att finna något nytt och fräscht som verkligen når fram. Chefredaktör Kal sa ”Välkommen, du kommer aldrig mer älska en skiva på samma sätt” när jag precis var ny i redaktionen för fyra år sedan. Mer och mer inser jag hur rätt han hade.

Personen jag diskuterade med blev ganska nedslagen av mina argument, något som verkligen inte var min avsikt. Samtidigt förstod han min poäng. Det är få band som tänjer gränserna i dag, som presenterar nya grepp inom musiken som gör att man får omdefiniera det man tidigare visste.

Marduk är inte ett av de banden. De må ha varit banbrytande en gång, men är det inte längre. Icke desto mindre är Marduks nya skiva Rom 5:12 bra. Riktigt bra till och med. Och det utan att tänja andra gränser än möjligen sina egna.

Rom 5:12 grundar sig i bibelordet med samma namn som lyder: ”Genom en enda människa kom synden in i världen, och genom synden döden, och så nådde döden alla människor, därför att de alla syndade.” Döden, ett ständigt återkommande tema, ständigt aktuellt, ständigt svårgreppbart, ständigt närvarande. Omöjlig att undvika.

Genom alla tider har människan haft en relation till döden och ett behov av att bearbeta denna. Döden dyker upp i symbolik överallt och det är denna symbolik som Marduk intresserar sig för på Rom 5:12. Varje låt utgår från en bild eller vad det nu kan vara. I cd-häftet finns också en tillhörande bild till texten till varje låt. När det gäller promoversionen är dock varken bilder eller texter med, så den dimensionen av skivan är svår att uttala sig om. Rent musikaliskt är dock Rom 5:12 väl så tilltalande.

Marduk har genom åren gjort sig kända inte bara som ett kvalitativt black metal-band, utan även som ett band som spelar väldigt fort. Detta manifesterades tydligt på förra skivan Plague Angel, som bar kaos med sig från början till slut. Kanske är Rom 5:12 en reaktion på detta, kanske inte. Kvarstår gör ändå det faktum att Rom 5:12 är en mer dynamisk, kontrollerad och, vill jag påstå, eftertänksam skiva.

Redan på The Levelling Dust står detta klart. Tempot i låten är relativt lågt, men utan att ge avkall på brutalitet. Snarare bär den på en enorm tyngd, möjligen på grund av det sänkta tempot. Följande Cold Mouth Prayer visar upp en annan sida av Marduk, den som är mer känd. Mangel och storslagna harmonier. Black metal, som den gjorts förr och som den bevisligen görs även nu.

Rom 5:12 låter på många håll som black metal gjort tidigare. Den är en av de där skivorna som inte bryter ny mark rent musikaliskt, men som ändå är riktigt bra. Framförandet är klockrent, låtarna är bra rakt igenom skivan och produktionen är knivskarp. Alla instrument tar den plats de ska och Morgan Steinmeyer Håkanson, Emil Dagutinovic och Devo Andersson står för en minst sagt inspirerad insats.

Lyssna på storslagna Accuser/Opposer där Primordials Alan Averil gästar på sång och som också rör sig i ett för Marduk mer modest tempo. Eller klockrena Vanity of Vanities. Gitarriffen lämnar ingen oberörd och trumspelet är piggt och dynamiskt. Mitt i alltihop har basen, för ovanlighets skull när det handlar om black metal, givits stort utrymme och ligger närmast i förgrunden och knyter ihop låten.

Marduk visar att man fortfarande, snart tjugo år efter att bandet bildades, fortfarande är att räkna med. Kraftfullt, storslaget, genomtänkt och brutalt. Och då spelar det ingen roll om man bryter ny mark eller inte.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-04-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-23 08:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4127

14 kommentarer

När ska de spela på Bingolotto?

Medlem 2007-04-23 06:10
 

Hoppas den är bättre än Plague Angel, som kändes ganska…ofokuserad. Arioch har kanske blivit varm i kläderna nu?

Men den här recensionen lät lovande..kommer att köpa den.

Medlem 2007-04-23 07:11
 

När jag gick i gymnasiet i Lysekil hade vår favoritpizzeria Babylon en kebabpizza som var helt täckt av kebabkött. Sjukt god! Pizzan hette naturligtvis Marduk.

Teo Oregistrerad 2007-04-23 08:53
 

hehehehhehehehhehheheheh?

closer Oregistrerad 2007-04-23 12:04
 

Har vi inte sett omslaget förut? Har vi inte hört musiken förut? Har inte killarna vuxit upp sen sist, klippt sig och skaffat sig ett jobb, typ?

Kuno Bölja Oregistrerad 2007-04-23 12:18
 

Skitbra! Köpte den här om dagen.

Henrik Oregistrerad 2007-04-23 13:18
 

Rom 5:17 ”om en enda manns överträdelse betydde att döden fick herravälde genom denne ende, så skall nu istället de som blir rättfärdiga genom nådens överflödande rika gåva leva och få herravälde tack vare en enda, Jesus Kristus”

Medlem 2007-04-24 16:17
 

Grymt bra platta. Känns som om vanligt så halvtrista Marduk för en gångs skull fått till den där bibliska/krig/slakt/ockult atmosfär de strävat efter senare år.

Erik Oregistrerad 2007-04-27 11:44
 

i svängen lätta i dansens ringar
i stigen yra i nöjets lag
och myrten blommar och lyran klingar
men över tröskeln stiger jag
då stannar dansen
då sänkas ljuden
då vissnar kransen
da bleknar bruden…

La Grande Danse Macabre(2001)
Marduk grynt bra.
MarduK

Barabbas Oregistrerad 2007-06-20 22:26
 

fortsätter det såhär kommer Marduk vara med i melodifestivalen nästa år…

nej Panzer division marduk det e grejor det..

svarten laglös Oregistrerad 2007-07-01 16:55
 

To all who like Marduk: eat my shit.

[ett tjugotal upprepningar bortredigerade]

I shit on metal "music" Oregistrerad 2008-02-26 14:47
 

Skit på du bara…dumfan.

Erik Oregistrerad 2008-02-26 20:39
 

grym jävla skiva..Mortuus e nog den bäste sångarn i black metal

Brandberg Oregistrerad 2008-05-04 08:19
 

Helt klart en av de bästa skivor som finns att få tag i!

SA3L Oregistrerad 2009-01-10 18:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig