dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ralph Myerz and The Jack Herren Band: Sharp Knives & Loaded Guns
Sharp Knives & Loaded Guns (cd) Ralph Myerz and The Jack Herren Band
2007
EMI
3/10

En musikalisk blindgångare

En av de absolut roligaste och framförallt mest överraskande festivalspelningar jag varit på är fortfarande Ralph Myerz and The Jack Herren BandHultsfredsfestivalen för ett par år sedan. Visst, ryktet om att de live skulle vara något alldeles extra och väsensskilt från musiken på skivorna hade jag hört. Men att trion bakom loungesofta miniklassiker som Nikita skulle bjuda på en hyperenergisk och glädjesprudlande rockshow ledd av två till synes komplett vansinniga svettdrypande slagverkare som med hjälp av allehanda bomber, ett ändlöst duellerande och ett grymt sväng förvandlade tältscenen till en enda lyckligt skrikande tryckkokare var jag inte beredd på.

Om man får tro de lyriska rapporterna från hemlandet Norge, där Sharp Knives & Loaded Guns släpptes redan förra hösten, har de nu om möjligt blivit ännu vassare och något av det bästa man kan uppleva på en scen. En glädje och galenskap som de förvisso aldrig tidigare heller riktigt lyckats överföra till skiva men nu känns det som de verkligen bränt sitt krut på mer än ett sätt. För om de live är ett medryckande fyrverkeri är Sharp Knives & Loaded Guns i jämförelse knappt mer än ett fuktigt tomtebloss.

En märklig blandning där de i ett försök att blanda upp de tidigare mjukhouseiga tongångarna med mer rockattityd höjer tempot, har fler vokala spår och slänger in skränigt ostyriga elgitarrer i parti och minut. Ingen dum tanke i grunden då deras tidigare skivor har haft tendenser att emellanåt såsa ihop men tyvärr faller den platt när de inte kan bestämma sig riktigt för vilket ben de ska stå på och en av deras tidigare styrkor, melodierna, nästan helt saknas.

Några gånger som när Casablanca Gold tonar ner i dubbigare takt, en koskälla räddar upp 1982 Robotdance som låter just 1982 med sina retroljud eller Deepest Red åtminstone gör ett försök till madchestergroove märker man att de finns där men annars svänger Sharp Knives & Loaded Guns ungefär lika mycket som en australiensisk interkontinental motorväg.

Någon form av electropunkrock verkar uppenbarligen ha varit målet för Ralph själv, Erlend Sellevold och Tarjei Ström och Thomas Lönnheim när man hör låtar som Kill The DJ, The Teacher, Burn (Foreign Lands) och ser skivans layout. Men den enda punk de överhuvudtaget snuddar vid är Daft Punk i Hello Cleveland. Tyvärr utan de senares känsla för dansgolvskrokar. När sedan hela tillställningen toppas med Don’t Play Rock som mest låter som den oheliga alliansen mellan INXS och ZZ Top anno Afterburner vill man bara ställa sig och skrika: ”Precis! Lägg av med det där nu. Don’t Play Rock!”

Ralph Myerz and The Jack Herren Band må vara en helt formidabel liveexplosion men Sharp Knives & Loaded Guns är tyvärr en musikalisk blindgångare.

David Drazdil

Publicerad: 2007-04-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 00:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4122

3 kommentarer

Vill inte vara oförskämd men det var ganska längesen jag läste en recension här som jag vara intresserad av att läsa. Sen ifall recensionerna är bra är en helt annan sak men…

PO Oregistrerad 2007-04-20 11:30
 

Sweet recension!

Medlem 2007-04-20 12:51
 

smakfullt att hypa våldsmusik två dagar efter virginia tech!!!!

Medlem 2007-04-20 16:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig