dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Billie the Vision and the Dancers: Where the Ocean Meets My Hand
Where the Ocean Meets My Hand (CD) Billie the Vision and the Dancers
2007
Love Will Pay The Bills/Border
10/10

Lilly och jag

När jag bodde i Malmö i höstas pratade min kollega mycket om ett band hon kallade Billie the Vision. När hon blev sjuk lagom till deras konsert tyckte hon att jag skulle gå dit istället. Jag gjorde aldrig det. Något som jag ångrar grymt när jag lyssnar på ”Where the Ocean Meets My Hand”.

Billie the Vision and the Dancers (av naturliga skäl förkortade min vän namnet) är pop, melodier, blås, ös, karibiska tongångar och mycket whooho-ande. Och själ. Det är nästan så att jag får en religiös upplevelse, det är bara av riktigt bra musik sånt händer mig.

Det jag gillar mest med Billie the Vision är deras närvaro. Texterna är levande och nämner människor och platser som finns, som jag känner till. Jesusparken, Ola Salo, ”Seinfeld”, The Pipettes. Och alla namn som jag inte vet vilka det är. Pablo och Lilly dyker upp i låt efter låt. De gör skivan ännu mer personlig och levande och jag är övertygad om att i alla fall Lilly är en riktig person. Och jag förstår precis vad låtarnas berättarego känner för henne. Hoppet i ”There’s Hope for Anyone” och det försvunna hoppet i ”Damaging This Apartment”. Spelet mellan den uppskruvade lyckan och den totala depressionen, som finns både i text och melodier, kittlar mina känslotentakler och påverkar mig på olika sätt, men i slutändan är det alltid positivt.

När Carolina Setterwall recenserade gruppens förra skiva ”The World According To Pablo” förklarade hon att hon hörde om dem för första gången under en intervju med Hello Saferide. Nu har Hello Saferide och Billie the Vision funnit varandra. Duetten ”Overdosing With You” handlar om att överdosera teveserier när man har svårt att sova. Även om jag bara sett ett avsnitt av ”Desperate Housewifes” känner jag igen mig också här. Jag har vänner som knarkar teveserier för att kunna somna och jag har gjort något liknande själv.

Och det är precis det som gör Billie the Vision helt underbara. Det där lilla som säger att det är här, nu, det är Sverige 2007 de och jag befinner oss i. Det tillsammans med dansanta melodislingor och riktig glädje. Jag tror verkligen att bandet älskar det de gör. Och det får mig att älska dem.

Madelene Holm

Publicerad: 2007-04-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-11 23:14

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4107

13 kommentarer

Jag tycker det är roligt att redaktionen hämnas på forum-trollen med recensent-troll. 10/10

Medlem 2007-04-11 08:59
 

Heavy Henk: My Space-låtarna är tyvärr inte från nya skivan. Ännu iaf.

Madelene Holm Medlem 2007-04-11 13:38
 

Vad glad jag blir över att de får en recension som de förtjänar!

laaavmusic.blogg.se Medlem 2007-04-11 08:43
 

Skivan kan säkert vara ok men problemet med BtVatD är att de är så jävla fula.

Medlem 2007-04-11 00:28
 

Deras debut "I was so unpopular in school and now they're giving me this beautiful bicycle" är helt jävla grym. Uppföljaren som också nämns här i recensionen är tyvärr ett riktigt sömnpiller. Det gör mig lite kluvet inställd den här …

My Evil Twin Medlem 2007-04-11 00:44
 

Är My Space-låtarna från den här skivan? Isåfall är skivan knappast värd 10, snarare 6 eller 7. Bra, men inte mer, kan bli mkt bättre. Lovande, m.a.o.

Medlem 2007-04-11 00:13
 

Jag är grymt sugen på skivan. Kommer förhoppningsvis imorgon. Billie the Vision & the Dancers är lätt Sveriges bästa band just nu!

Medlem 2007-04-11 00:02
 

Pablo ska visst vara ett orginal som knallar runt i Malmö har jag hört.

Sofia Oregistrerad 2007-04-12 10:06
 

I was so unpopular… är svår att upprepa eftersom den ju är det bästa som någonsin gjorts. The world according to Pablo likaså eftersom den ju är det näst bästa som någonsin gjorts. Efter en lyssning på where the ocean känns det som att billie helt enkelt tappat sin själ, eller åtminstone glömt bort den någonstans i all turnéglädje. Hatar att Hello Saferide ska lägga sig i också. Hon låter så självgod på något vis.

Robert Oregistrerad 2007-04-12 17:02
 

Jag är övertygad om att Pablo är ett orginal som knallar runt i Malmö. Ett av de mest välsjungande och snyggaste orginalen också!

Danne Oregistrerad 2007-04-17 17:47
 

Skivan växer som faan. Gillade den inte de första lyssningana, blir för mycket igenkännande från de gamla skivorna. Och ingen hit, ingen Nightmare eller Summercat, vilket kanske behövs i början. Speciellt när man har höga förväntningar. För den förra skivan är ruskigt bra. Men sen så börjar det klarna och det som känns gammalt o tråkigt blir helt plötsligt magi. Kommer säkert att säga att denna skivan är den bästa när det är dags för nästa, men just nu är den bara en av Billies tre magiska. Men den här växer, som sagt. Kanske inte 10 av 10, men dom är värda berömmet.

Eonn Oregistrerad 2007-04-17 18:55
 

Pablo är sångarens egna alter ego…
Billie the Vision är helt sjukt bra och det är en upplevelse att se dom live!
Kan inte vänta tills jag kommer hem till sverige igen och kan köpa nya skivan. Får hoppas den är lika bra som de första två.

Gardenstate Oregistrerad 2007-04-22 18:00
 

[...] Billie The Vision & The Dancers förnekar sig inte. Med deras kabaréndie sätter de Teater i brand och den månghövdade publiken stämmer in i varje textrad om Pablo och Lily. Lars Lindqvists svengelska ord är gedigna, tilltalande och tillsammans med smittande refränger i i stort sett varje låt utgör de en massiv kraft svår att värja sig mot. Redan i lo-fidoftande The Beautiful & Fabulous, där Lars, Gustav Kronkvist och John Dunsö redan då utgjorde stommen, kunde man urskilja en påtaglig melodikänsla och detta påföljande band finslipar den känslan. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig