dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Emil Jensen: Mellansnack
Mellansnack (CD) Emil Jensen
2006
Höropp!
7/10

Fel forum, men bra

Lyssna

Sök efter skivan

Spoken Word, eller estradpoesi, är en väldigt svår form av poesi – och har behandlats styvmorderligt av etablissemanget. Den skrivna lyriken är den ”fina”, fast det är estradpoesin som når ut och berör och kanske förtjänar mer cred än vad den får. Men Spoken Word gränsar i sina sämre stunder till stand up-komik. På de poetry slam-tillställningar jag har varit på har det irriterat mig att de som får mest uppskattning av publiken ofta är de som är lite putslustigt roliga utan att ha något innehåll i det de säger. Även Emil Jensen rör ibland gränsen till stand up, men just när det är på väg att slå över så övergår det till att bli poesi. Och innehåll finns det. Överhuvudtaget är det fascinerande hur lätt han går från (skenbart) lättsamt prat till rytmiskt ordvrängeri. Att se honom på scen är dessutom närapå magiskt.

Jag minns inte exakt hur det gick till när jag bekantade mig med Emil Jensen. Men jag hörde ett par låtar från hans debut-EP ”Jag har splittrats” och köpte bums både den och fullängdaren ”Kom hem som nån annan” (och jag hävdar fortfarande att ”På rymmen från flykten” som finns på EP:n är en av Emils bästa skapelser, bättre som musik än som spoken word dessutom). Men han började inte där, han är framför allt poet, en scenpoet. Mitt första, och tyvärr hittills enda, liveuppträdande av Emil Jensen var på Popaganda 2005. Det var trångt och kallt och det gjorde inte det minsta för han har förmågan att leverera, Emil.

”Mellansnack” är liveupptagningar av just det, hans mellansnack mellan låtarna. Det är inte mer än rätt att de också får plats på en skiva, då hans artisteri är så mycket mer än musiken. Det är orden som är viktiga, ordvrängeriet och texterna. Ibland, dock, kan jag tycka att texterna på Mellansnack blir lite för tendentiösa. Jag kommer på mig att irriteras över det politiska när han pratar om göteborgskravallerna. Även om jag och Jensen nog har ungefär samma utgångspunkt så irriteras jag av att han gör det så enkelt för sig. Det ÄR inte så enkelt, det är inte svart och vitt. Poängerna blir mer tacksamma om det finns svart och vitt, jag förstår det. Men jag önskar mig ändå fler nyanser.

Jag måste dock applådera Emil Jensens goda smak att ge ut sina texter just som ljudbok och inte i textform – för det är precis så som Spoken Word ska upplevas. Det går inte att läsa i text; upplevelsen går förlorad och texten blir ofta banal. Dessutom är det svårt att skriva rimmad dikt om man har självbevarelsedrift, men i talad form fungerar det. En god artist har förmågan att framföra texterna så att de lyfts och får eget liv och, om man får använda en klyscha, går rätt in i hjärtat på åhöraren. Och DEN förmågan har Emil Jensen.

Men om ni har att välja på att köpa den här skivan eller gå på en föreställning så säger jag solklart: gå på föreställningen och köp skivorna med musik istället. Ty inte nog med att Spoken Word upplevs bäst när man lyssnar på det, man ska helst lyssna på det live också. Allt annat är bara halvdant.

Så sammantaget: det är bra det här. Det är bara det att det är fel forum. Men för att nå en större publik finns det å andra sidan inget bättre sätt.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2007-03-24 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-24 10:42

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #4087

5 kommentarer

Weatherman is about to make it rain. I make it rain.

Medlem 2007-03-24 00:04
 

Just det, den här skulle jag ju köpa ja.

Emil är en fantastisk människa.

Idol-Paul Medlem 2007-03-24 00:33
 

"Vanlig" poesi kan väl för 17 också beröra! Löjligt att upphöja sina egna åsikter till allmän lag på det där viset.

Medlem 2007-03-24 01:40
 

Fel forum och dåligt skall det väl stå? Självupptaget pladder förmodligen. Nix!

Medlem 2007-03-24 09:47
 

För snålt betyg. Skivan är fantastisk och det svartvita är inte bara underhållande, det är befriande med ett så tydligt ställningstagande.

iM Medlem 2007-03-24 10:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig