dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Naglfar: Harvest
Harvest (CD) Naglfar
2007
Century Media/EMI
7/10

Självföraktet är fortfarande stort

Lyssna

Sök efter skivan

Umeås Naglfar är tillbaka med ytterligare en skiva norrländskt vemod. Eller vemod och vemod, misantropi och en ganska stor portion självförakt handlar det väl snarare om. Men det är den andra sidan av det norrländska vemodet, den som inte är så ömklig, som manifesteras.

Musikaliskt är det traditionell black metal som den lät i Sverige under hela nittiotalet och Naglfar vandrar längs den stig de delvis var med och stakade ut tillsammans med bland andra Marduk och Dark Funeral. Snabbt och rappt, men med en hel del tempoväxlingar och med mycket relativt melodiska gitarrslingor. På skivan finns också en del låtar som går lite långsammare och titelspåret är en stämningsfull avslutning av skivan.

”Harvest” bär i mångt och mycket samma uttryck som föregångaren ”Pariah”, med skillnaden att det är större fokus på det brutala den här gången. Det pompöst storslagna som genomsyrade ”Pariah” är i princip borta. I och med detta är inte ”Harvest” lika predikande som sin föregångare, något som jag ser som positivt.

Samtidigt finns här en hel del oneliners i texterna som skulle kunna sitta som hand i handske på vilken svart t-shirt som helst. Och självföraktet är som sagt fortfarande stort. ”My life is a lie/I wanna hurt myself/I just wanna die” och ”I walk alone/I was born alone/I'll die alone” är några exempel. Effektfullt till viss del, men väl explicit på sina håll och snarast banalt på andra.

Jag har svårt att bestämma mig för vilken sida av myntet jag gillar bäst. Det är onekligen de storslagna partierna som är de mest ihågkomna från ”Pariah”. Samtidigt uppskattar jag renset som infinner sig på ”Harvest”. En svår balansgång, onekligen.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-03-09 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 16:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4072

18 kommentarer

Black metal har alltid haft ett problem som musik helst inte ska behäftas med; den är pretentiös. Har man inte humor som Venom ska man fan låta bli. Jag tycker att publiken är samma kategori människor som lyssnar till Kent, omogna, marginalintellektuella rakbladsdyrkare. 1/10

Medlem 2007-03-09 00:39
 

Det var den dumdumaste kommentar jag hört på länge…

Medlem 2007-03-09 00:50
 

hehehe…

Medlem 2007-03-09 00:59
 

Dubbelt dum alltså!

Medlem 2007-03-09 00:59
 

Fan vad boring du är. Preteniös skulle man kunna säga.

Medlem 2007-03-09 01:15
 

Jag har aldrig hör bandet, men dumdumboy har en (väl dold) poäng.

It's only rock n' roll

Många många har glömt det.

Medlem 2007-03-09 06:30
 

Remus sätter fingret på den ömma punkten hos många "mörka" band – dom har ingen humor och dom är pretto. En livsfarlig kombination. Dessutom lockar väl denna typ av black metal mest tonårspojkar som inte fattat grejen riktigt än. Livet menar jag.

Medlem 2007-03-09 09:19
 

Vad exakt är grejen med livet? Jag menar, om inte black metal är svaret..

Medlem 2007-03-09 10:26
 

Klippa sig och skaffa ett jobb? ;-)

Medlem 2007-03-09 11:12
 

en riktigt bra skiva i klass med pariah. denna och watains sworn to the dark är det som rullar just nu, jäkligt bra.

och tydligen så verkar ju ingen av ovanstående som kommenterat nån gång hört naglfar eller mått skit och bör helst inte uttala sig heller. jag ser faktiskt ingen större skillnad på text-citaten i recensionen som text-utrag ur valfri smashing pumpkins eller NIN-låt eller vad som helst, så varför kan man inte ha en sån text i en BM-låt. vill du ha humor lyssna på Sportlov.

Medlem 2007-03-09 13:44
 

Så ska det låta!

Medlem 2007-03-09 20:06
 

Söta lilla itsbettertoburnout, jag var på nagelfar i ÖSD senast i höstas, de sög då också. Mår skit gör jag just nu men det botar jag med att dissa töntig musik. Kram!

Medlem 2007-03-09 21:15
 

och följdfrågan kommer som ett brev från posten: varför i hela friden såg du naglfar för när du tycker dom är så fruktansvärt töntiga? ;) nä fan, dags att käka.

Medlem 2007-03-10 15:11
 

Varför är det INTE ok för BM-band att vara… självföraktande, misantropiska? Varför är det så "tabu"?

Varför är alla BM-band stämplat idiotiska bara för att de har såna texter. Mentaliteten finns såväl i alla andra genrer.

Ta bara Weeping Willows till exempel. Det är väl i princip samma sak. Jag tycker inte att det är fult att vara självutlämnande.

Medlem 2007-03-11 12:51
 

Desertus: För att det är så fjantigt?

Medlem 2007-03-11 13:57
 

Montag: Enligt vem/vilka? Varför är det så svårt att acceptera att det finns människor som faktiskt kan ta till sig utav bm? Att det faktiskt kan vara uttrycksfullt, subtilt och finspelt. Precis som vad som helst?

Säg varför det är fjantigt.

Medlem 2007-03-12 23:47
 

Montag är töntig när han håller på.

Erik Oregistrerad 2008-01-11 15:57
 

Jag tycker genuint synd om de som är rädda för att framstå som pretto. Det är så fegt. Livet rymmer både humor och allvar. Att alltid så ängsligt skämta bort allt allvar är bara tragiskt. Och inte ett jävla dugg kul. Ingen garvar. Att bry sig om vad andra tycker bra jävla efterblivet…

Snortalim Oregistrerad 2008-03-02 00:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig