dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fläskkvartetten med Joakim Thåström: T.K.K.
T.K.K. (Låt) Fläskkvartetten med Joakim Thåström
2007
Universal
9/10

Tio år senare

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har egentligen varit förbannad på Thåström sedan Peace, Love & Pitbulls spelade på Hultsfredsfestivalen 1997. Om jag är ärlig mot mig själv hade jag väl egentligen redan slutat gilla PLP sådär förbehållslöst redan då, men när han valde att halvera spelningen och ersätta resten med sitt gamla mög blev jag tokig.

Jag var alldeles för full för mitt eget bästa och gick och svor mot björkarna. Jag har aldrig gillat Thåström som soloartist. Det har alltid varit något för fläskigt, för pompöst och fånigt över det. Goda intentioner här och där, men alltid förstört med produktion eller bara sin egen jävla uppenbarelse. Och så började getingarna, plustecknen och alla andra hyllningar från pressen smattra in. Jubel i tomteland, Thåström sjunger på svenska igen. Dra åt helvete.

Jag lyssnade på varje nytt släpp, nästan enkom för att få kräkas över hur jävla kasst det var. Det var som att han gick upp i den där bilden över sig själv. Och jag hörde ingenting jag ville höra. Konstig kanske han inte var, men det var han som blev en gris på Skebokvarnsvägen 209.

Så med den där äckelförväntan man ibland kan ha inför något lyssnade jag snabbt igenom Fläskkvartettens nya skiva. Christian Waltz, OK, vidare. Etno med Solo Cissokho, lite trist. Robyn, jo ungefär som förväntat. Johan Renck och Titiyo upprepar ”We vie” och visst är det bra. Daniel Bellqvist går mig förbi och sen …

… fullständigt golvas jag av Joakim Thåström.

Varje gång du öppnar käften och visar dina tänder tror folk du ler. Varje gång du öppnar käften kunde ingenting vara mycket mera fel.

Långsamt, mjukt durrande av basen, plockade fiolsträngar som skapar melodin med framför allt sin frånvaro. Och Thåströms stämma som är så närvarande och magnifik som jag minns inte när.

Inget är på riktigt. Inget är på riktigt. Eller hur?

Jag försökte verkligen hata den, som vanligt. Jag ville verkligen. Men jag kunde inte.

Man undrar hur du orkar. Man undrar hur du kunnat bli så här.

Jag hade verkligen aldrig kunnat tro att en av vårens bästa låtar kommer via Thåströms läppar.

Man tycker lite synd om dig. För vem ska orka bry sig, till slut?

Det var över tio år sedan jag blev berörd över huvud taget av Thåström förra gången. Och jag antar att ordningen kommer återställas när Sällskapet släpper sin skiva i slutet av mars. Men det gör ingenting. Jag är nöjd med det här.

Kal Ström

Publicerad: 2007-02-26 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-27 11:22

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4061

14 kommentarer

Grym låt. Du borde ge Skebokvarnsvägen 209 en ny chans. Det förtjänar ni båda.

Medlem 2007-02-26 00:11
 

mycket mogen inställning, det där.

Medlem 2007-02-26 00:34
 

"Konstig kanske han inte var, men det var han som blev en gris på Skebokvarnsvägen 209"

Det är bara Kal som lyckas förnedra en artist genom att bara använda hans albumtitlar i en mening.. klockrent

Medlem 2007-02-26 07:16
 

Kal för full för sitt eget bästa på hultsfred?! Jag tror det knappt.

Medlem 2007-02-26 08:37
 

är man gift med regina lund förtjänar man inte att recenseras här. skäms kal!!

Medlem 2007-02-26 08:48
 

Fläskkvartetten har alltid varit intressanta. Thåström har alltid varit lite pretto och PLP var väl rena skiten. Borde väl ge ett betyg på, tja 6/10.

Medlem 2007-02-26 09:04
 

PLP är det bästa han gjort, specielt "red sonic underwear"!

sonicjoe Medlem 2007-02-26 18:30
 

PLP det bästa han gjort!

sonicjoe Medlem 2007-02-26 18:31
 

Inte är Thåström gift med Regina Lund?

Medlem 2007-02-26 18:36
 

Näe, det är han inte.

Vad heter låten som du skriver om?

Belo Medlem 2007-02-26 21:31
 

"Varje gång du öppnar käften" tror jag bestämt.

Medlem 2007-02-26 22:07
 

"T.K.K." heter låten.

Medlem 2007-02-26 22:17
 

Om man inte tycker om Thåström som soloartist har man:

1. inget hjärta,

2. ingen hjärna.

Om man hävdar att Thåström är gift med Regina Lund är det förmodligen bara hjärnan som saknas.

Medlem 2007-02-27 20:46
 

[...] än jag gjorde och spelade den säkert tio gånger innan jag insåg att jag egentligen bara gillade T.K.K. med Thåström på [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig