Recension
- Yearbook 1 (CD) Studio
- 2007
- Information/Border
Med vänner från förr
Lyssna
Externa länkar
- My Space
- På Studios My Space-sida finns fyra spår att lyssna på. Gör det.
- Klicktrack
- Här finns utdrag från hela "Yearbook 1".
- Information
- Skivbolaget med information(!) om skivsläpp och ljudklipp från skivorna.
Det har redan strötts mängder av lovord över Göteborgsduon Dan Lissvik och Rasmus Hägg och de kammade bland annat hem titeln ”Årets pop 2006″ på P3 Guld-galan i början av året. Imponerande, inte minst med tanke på att Studios skivutgivning fram till dess bestått av några ytterst limiterade vinylsinglar och LP:n West Coast som gavs ut i lika begränsade och snabbt omsatta 500 exemplar.
Yearbook 1 råder bot på eventuellt desperat skivjagande genom att samla samtliga låtar från de båda skivorna i lätt upputsade och i vissa fall förlängda versioner. Den visar också, späckad med elegant vindlande och luftigt dansant popmusik, att alla hyllningar inte på något sätt är obefogade. För en gammal stöt som mig är dessutom Yearbook 1 en enda lång nostalgitripp som får mig att vilja rusa ner i källaren och ögonblickligen plocka upp en rejäl bunt med bortsorterade vinyler.
För även om musiken givetvis är Studios egen finns här åtskilliga referenser från förra seklets sista två decennier. Ekon från tider när Robert Smiths gitarrslingor klingade som bäst, Marshall Jefferson uppfann (nåja) housepianot och Shaun Ryder fortfarande hade ett par sinnen i någorlunda behåll.
I Out There kondenserar Studio ner sin musik till en fantastisk låt där den första halvans taktfasta Curepop plötsligt glider över i ett nio minuter långt soundtrack med närbilder på en bister snut i pastellkostym som kör genom en neonskimrande Miaminatt. Nio minuter som tillsammans med de ännu mer nedtonade Life’s a Beach! och Indo har potentialen att fördubbla Mike Oldfields fanclub snabbare än de hinner säga Tubular Bells.
Med undantag för, i sammanhanget, korta madchestergungande Self Service är Studio överhuvudtaget inte rädda för att låta sina melodier svälla till längder som vanligtvis är reserverade för extralånga dansgolvsmixar. Att vid några tillfällen dra ut dem till en bra bit över tio minuter kan verka dumdristigt men det är framförallt i de, mestadels instrumentala, spåren de verkar trivas bäst.
När pärlande retrosynthar samsas med bensprittande rytmer och tillsammans med djuplodande basgångar och lekande gitarrfigurer gång efter annan svävar iväg i ett moln av lyckligt leende solnedgångspop.
Publicerad: 2007-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-21 23:56
15 kommentarer
9/10 ska det vara.
fast jag föredrar nog west coast, no comply-singeln är inte lika bra.
#
gubbdans.
#
10/10 till west coast bästa svenska skivan någonsin. No Comply är också bättre än lyckopiller.
#
Bah, daterat skräp.
#
Tre limiterade vinylsinglar, inte en.
#
Fel, 4 totalt.
#
solace: Så sant så även om några av dem har ett par år på nacken. Rätt ska vara rätt och texten är därför justerad.
Tack för påpekandet!
/David
#
Världens bästa skiva. 10/10.
#
är det någon som vet var/om man kan få tag på yearbook på vinyl?
#
Det är så man skäms. Man får lov att krypa till korset. Så här över 1 år senare så borde alla ha insett vilket mästerverk den här plattan är. Känns som alla glömde av dem på års.listorna men Yearbook 1 släpptes ju faktiskt 2007. Ska man räkna så, så är den topp 5 på min årslista.
#
alltså det är inte jag som ska krypa till korset utan recensenten. =)
#
9/10. minst
#
10/10
Tidlös klassiker.
#
10/10 utan att tveka.
#
10/10 utan att tveka.
#
Kommentera eller pinga (trackback).