dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Celophane Flower: In Their Best Album So Far
In Their Best Album So Far (album, cd) The Celophane Flower
2006
Flower Productions
7/10

En hemlighet

Lyssna

Sök efter skivan

I november 2002 hörde jag det här bandet första gången och blev djupt förälskad i deras skiva ”Too Good To Be Famous”. Sedan dess har det varit ganska tyst om The Celophane Flower. Inget genombrott i sikte. Men ett par långresor och lönespecar senare samlade bandet ihop sig och spelade in nya låtar på den här skivan som gavs ut för ett par månader sedan.

Av olika anledningar tog det lång tid för mig att skriva om den. En av dem är att det tog lång tid för mig att förstå låtarna den här gången. Det stenhårda och direkt anslaget från förra skivan har blivit något annat. De här låtarna svävar friare, är svårare att fånga och behöver mer tid. Men det betalar sig i slutändan.

The Celophane Flower får mig just nu att tänka på Richard Ashcroft, Pink Floyds ”Wish You Were Here” och kärlekens sommar 1967. Det låter fortfarande vemodigt eftertänksamt, men den här gången lika hallucinogent som ny-countryigt. Svepande melodier i långsamt repetetiva mönster. Spetsade med små skimrande musikaliska detaljer – en steel-guitar, ett klockspel eller något annat.

De låter hoppfullt övertygande i ”Oh Brother”, ”Wishing You Well” och ”Best In Life”. Ångestskruvarna dras åt i andlöst vackra ”Would You Run” och countryn ger sig till känna i skira duetten ”Stay The Night” där Åsa Skytt höjer intrycket av låten. Och i svängiga ”2:AM” gungar mina högtalare som ett långtradarsläp.

The Celophane Flower är fortfarande en av Sveriges bäst bevarade musikhemligheter. Och fortfarande väldigt bra.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-02-16 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-03 17:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4046

2 kommentarer

Intressant,värt att kolla upp.Men var är Rachelle Van Zantens recension?

lasse-liten Medlem 2007-02-16 14:36
 

Det är en mycket bra skiva! 8/10 skulle jag ge! Upptäck!

Medlem 2007-02-17 23:16
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig