dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kylie Minogue: Showgirl - Homecoming Live
Showgirl - Homecoming Live (2CD) Kylie Minogue
2007
Parlophone/EMI
8/10

Spinning around!

När Kylie Minogue annonserade att hon skulle fortsätta sin Greatest Hits-turné efter cancerbehandlingsavbrottet sålde biljetterna till de två första Wembley-spelningarna i början av januari 2007 slut på sex minuter. Det ledde till att två London-spelningar till stoppades in. Sedan ytterligare två. Det blev ett tjugotal konserter till i Storbritannien. Alla slutsålda.

Det räcker egentligen så.

Så här i början av 2007 är Kylie Minogue, ironiskt nog, större än någonsin. Ironiskt eftersom det gått fyra år sedan senaste albumet. Eller tre, om man räknar Ultimate Kylie-samlingen. Och det är ju det man gör i det här fallet. För cynikerna kan hävda att allt intresse beror på cancern hur mycket de vill – i slutet av dagen är det fortfarande låtarna som räknas.

För är det en greatest hits-turné är det en greatest hits-turné.

Sammanlagt 29 spår, inklusive en handfull klädbytesmellanspel, blir det under de nästan två timmar som festen pågår. En fest som, som namnet antyder, bjuder på de flesta Kylie-versioner som hunnit passera. Stock Aitken Waterman-Kylie. Indie-Kylie. Trend-Kylie. Molin Rouge-Kylie. Rock-Kylie. R’n'b-Kylie. Uppdelad i ett antal block.

Det här innebär förstås också att delen med rock-Kylie och indie-Kylie (med ett stänk av r’n'b-Kylie) är de minst intressanta. Too Far är väl det spår jag definitivt hade kunnat leva utan. Och även om jag aldrig riktigt haft Kids högt upp på listan över Kylie-låtar att dö för är det svårt att inte ryckas med energin och jublet som stiger när Bono hoppar in i Robbie Williams ställe. Det finns även några andra ställen som inte direkt är omistliga (nya Scissor Sisters-samarbetet White Diamond är långt ifrån det starkaste hon gjort och den rätt originaltrogna Somewhere Over the Rainbow sorteras in under ”intressant – nästa”).

Men. Resten.

Redan under de fem första låtarna hinner Kylie avverka Better the Devil You Know, In Your Eyes, On a Night Like This, Shocked och Spinning Around otroligt snyggt lagd över Ce Ce Penistons Finally och ett stänk Step Back in Time. En milt sagt svårslagen öppning.

På vägen fram till målet svajar det som sagt var till några gånger, men när Kylie till sist korsar snöret har jag nästan glömt de flesta invändningar jag har. Med start i en slött struttande storbandsjazzversion av The Loco-Motion, över en bubblande taklyftarversion av I Should Be So Lucky, en fullständigt sprudlande Hand on Your Heart, Can’t Get You Out of My Head i samma trakter som Fischerspooner-mixen av Come Into My World, Especially for You landar vi så till sist i Love at First Sight.

Liveskivor är alltid liveskivor och om dem kan man tycka vad man vill. Och oavsett vad jag tycker, har tyckt eller kommer tycka om liveskivor är Showgirl – Homecoming Live en underbar upplevelse. Jag sväljer till och med Kylies ”tack för att ni väntade”-tal när publiken överöser världens största lilla australiensiska med så mycket värme att man nästan tror att den kunde botat cancer effektivare än någonsin strålbehandling.

Visst skulle jag kunna gnälla över att det också lite synd att den här cd-utgåvan, jämfört med DVD-versionen inspelad tidigare under turnén (2005) saknar låtar som Pet Shop Boys-duetten In Denial, Your Disco Needs You och fullständigt fantastiska Put Yourself in My Place (Barbarella-Kylie).

Men hej. Ni köper ju dvd:n också, eller hur?

När Kylie så mot slutet väver in Vogue i Burning Up känns det som det självklaraste hon kunde göra.

2007 är ju faktiskt Madonna en av få artister som spelar i Kylies liga.

Ola Andersson

Publicerad: 2007-02-12 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-17 23:34

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4042

3 kommentarer

Kylie > Madonna

Medlem 2007-02-12 00:21
 

Miko > kylie

Miko Medlem 2007-02-12 04:10
 

Madonna är bara en trist gammal tant, hon är inte alls i Kylies liga.

Medlem 2007-02-12 14:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig