dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Robert Gomez: Brand New Towns
Brand New Towns (CD) Robert Gomez
2007
Bella Union
8/10

Cirkus Gomez

Lyssna

Sök efter skivan

U2 spelade i Glasgow förra året. Mellan två låtar så tystnar Bono och ljuset dämpas ner. Det är helt tyst. Plötsligt börjar Bono knäppa sina fingrar i långsam rytm. Med mörk och allvarlig stämma säger han: ”Varje gång jag knäpper mina fingrar dör ett barn i Afrika”. Någonstans från mitten av publiken hörs en stämma ropa: ”Don’t fucking do it then!”. Ett roligt musikögonblick. Det här är ett annat.

Robert Gomez sjunger med sitt hjärta på skjortärmen, med alla färdigheter han och egenheter han plockat upp längs sin väg. Han kommer från Denton, Texas, en liten stad som producerat en ovanligt stor mängd framgångsrika indieband. Flera av dem är knutna till samma bolag, Bella Union så som Midlake, Lift to Experience och Mandarin.

Hans historia påminner lite om en annan texasman, Daniel Johnston. Han rymde med en cirkus. Där träffade han en turkisk musiker som han åkte på världsturne med. Han har också lärt sig spela Kubansk gitarr och blivit rekommenderad till att spela med Songruppen Septeto Habanero.

Han är en sådan där äckligt upptagen människa som har massor av småprojekt, ett band kallat Latin Pimps och en egen label. Dessutom har han tid att spela in en briljant egen skiva.

Det känns som att det ibland ligger ett mörkt täcke över de ganska enkla sångerna. Till och med väna små flöjter blir hotfulla i Gomez arrangemang. Produktionen är superb genom att med små medel skapa stora och djupa atmosfärer. Det är dock inte deperimerande (jo, lite ibland), utan väldigt snyggt.

Musikåret 2007 startar utmärkt.

Marie Lindström

Publicerad: 2007-01-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 18:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4010

8 kommentarer

Strålande recension!

flitcraft Medlem 2007-01-10 01:11
 

Ojojoj, just som jag höllpå att bli lika obstinat som arg skåning kommer en bra recenscion på en bra platta. Tack Marie för att du räddar mig från fördärvet och påminner oss om varför singer/songwriter- begreppet har blivit en kliché

Medlem 2007-01-10 07:14
 

Det här var ju allt annat än en bra recension. Jag vill veta mer om hur själva musiken låter.

Medlem 2007-01-10 09:05
 

Första stycket var i alla fall otroligt roligt.

Medlem 2007-01-10 13:49
 

Hahaha, första stycket är galet kul, och bra! Ojojoj, jag önskar att det funnits en ljudupptagning på det hela.

Medlem 2007-01-10 15:05
 

Fast tyvärr falskt. Damn! http://www.snopes.com/music/artists/bono.asp

Medlem 2007-01-10 15:18
 

Beklagar att jag måste vara en glädjedödare, men den roliga Bono-storyn är enligt snopes en legend (http://www.snopes.com/music/artists/bono.asp). Vilket förstås inte spelar så stor roll. (Men som gammal U2-fan insåg jag genast att min Bono inte skulle säga nåt så platt på en konsert. Möjligen nåt mycket plattare, men inte nåt just exakt så platt som detta).

Medlem 2007-01-10 15:19
 

Nu ser jag att snopes tillskriver rolige Lloyd Cole-lookaliken http://www.jimmycarr.com/images/_H1J5561.jpg Jimmy Carr skämtet. Det hänger ihop med Make Poverty History-reklamen, där en massa kändisar knäppte med fingrarna.

Medlem 2007-01-10 15:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig