dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tom Waits: Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards
Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards (CD) Tom Waits
2006
Anti/Bonnier Amigo
6/10

Överflöd bland skitstövlar

Lyssna

Sök efter skivan

Juletid brukar alltid vara samlingstid. Vi översköljs av ihopsamlade spår från karriärer (”Med ett extra spår, aldrig tidigare utgivet [förutom på den där singeln som vi hoppas ingen kommer ihåg]”), på tema (”En till julskiva behöver väl alla?”) eller för någon fin sak (”Vi tar bort vår skuld genom att samla ihop pengar till de sorgliga föräldralösa barnen!”).

Tom Waits gör naturligtvis samma sak och samtidigt något så långt därifrån man kan komma. Orphans är en trippelskiva med 56 låtar, varav 30 är ”tidigare outgivna” och resten nyskrivna. Han har samlat ihop material som blivit över genom åren, sorgliga föräldralösa spår som klumpats ihop kring tre teman; bråkstakar, lipsillar och skitstövlar.

Han sjunger från världens lägsta botten och gör det trovärdigt. Hans röst berättar, även om inte orden skulle göra det. Liksom musiken är text i sig själv. Orden bara broderar ut det redan uttalade. Det är brokigt och stökigt. Lite smutsigt, men alltid med stor värme. Även i den bitigaste motgången.

Tillsammans med ständige följeslagaren Kathleen Brennan har han grävt i arkiven, lyssnat och inspirerats till något nytt. En låt som spelats in en mörk natt ges ett annat sammanhang, en gammal nedskriven låtdel blir till en hel och inspirerar till en tredje.

Som alltid gillar jag Tom Waits bråkstakar och skitstövlar bäst. När han berättar skitstövlarnas historier eller helt enkelt iklär sig rollen själv är han som strävast, coolast och bröligast. Och det är ju busen Waits som är charmigast. Med håret på ända och lite galen blick. På engelska skulle han alltid vara scruffy looking, om jag var tvungen att beskriva hans bästa låtar med ett utseende.

Lipsillarna går lite på tomgång, men samtidigt är hans kvalité alltid över snittet. 56 låtar på en gång är ganska mastigt förstås. Det räcker till för att mätta och bli över, en del kan till och med kastas bort, i samma anda som allt annat i vårt överflödsliv. Och även om jag inte gillar allt kan jag ju faktiskt lägga en del till längre förvaring, i-landsresursslösare som jag är. Men som alltid är ju risken att de hamnar i en frys som man inte tittar åt förrän nästa gång man glömmer frysdörren öppen och man måste frosta av och slänga allt.

Kal Ström

Publicerad: 2006-11-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 09:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3965

9 kommentarer

Skulle lätt ge denna box 9/10. 9 bara för att jag bara hunnit lyssna igenom den 1 gång.

Blir säkert en 10 vad det lider

Medlem 2006-11-29 00:07
 

Julklappstips!

btw: "varia scruffy looking", ska det varia så verkligen?

Medlem 2006-11-29 00:31
 

morra: tack! ändrat nu!

Tomas Lundström Redaktionen 2006-11-29 00:40
 

Jag har lyssnat lite och det jag hann med lät jävligt bra.

Medlem 2006-11-29 09:21
 

Det blir lite väl mkt, samt att en hel platta med ballader känns lite otaktiskt lyssnarmässigt, men Waits är som vanligt i sina bästa stunder fullkomligt genial.

the Ank Medlem 2006-11-29 12:14
 

Saknas ett s i slutet av titeln

Medlem 2006-11-29 14:51
 

Definitiv 10/10, bättre än de senaste tre studioalbumen.

sonicjoe Medlem 2006-12-04 17:21
 

Innehåller helt underbart fantastiska pärlor men det allra glider dock förbi ganska spårlöst. Hade dock kunnat vara Waits bästa album om man plockat ut de, i mitt tycke, 10-15 bästa låtarna.

Medlem 2006-12-27 23:01
 

Oj vad svårt det måste vara att recensera en samling som denna. Första gången man lyssnar så lyser som sagts innan några låtar klarare än andra. Men oj vad man kan missta sig. De mest anonyma spåren som man inte ens brydde sig om eller förstod första 10 gångerna man lyssnade igenom skivorna börjar nu lysa som självaste Betelguese. Detta är den starkaste låtsamling jag någonsin hört.

R Syrén Oregistrerad 2009-02-07 14:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig