dagensskiva.com

48 timmar

Recension

[ingenting]: Mycket väsen för ingenting
Mycket väsen för ingenting (CD) [ingenting]
2006
Labrador/Border
7/10

Bättre än ingenting

Lyssna

Sök efter skivan

Någon som kommer ihåg skämtet om Ingen och Dum? Ingen trillar i vattnet och Dum ringer 90 000, skriker i luren ”skynda er att komma, Ingen har trillat i vattnet” varpå personen i luren frågar ”Va? Är du dum eller?” och Dum svarar ”ja”. Sånt gillade jag när jag var liten och kanske är det av samma anledning jag idag faktiskt gillar bandnamnet [ingenting]. ”Ingenting duger” hette bandets första och nu är det dags för ”Mycket väsen för ingenting”. Haha. Kul ju. Jag är inte ironisk nu.

Ironiska är inte heller [ingenting]. Finurliga javisst, med ständigt återkommande pärlor i form av träffande textrader som etsar sig fast. Sårbara. Nakna. Ibland ilskna, ibland rastlösa. Men hela tiden väldigt… raka. Enkla melodier, svenska-musikskolan-pop. Nästan som barnvisor på sina ställen. Glada tjolahopp-basgångar, som i ”Suzanne”, obekymrat stulna från Pixies ”Here Comes Your Man” och stämmor som aldrig gör det svårare för sig än absolut nödvändigt. Livsmodiga visor med viss spretighet i hoppen mellan stillhet och frustration.

Att skånska swindieprofilen Alf varit närvarande vid inspelningen av ”Mycket väsen för ingenting” hörs främst i de lite skramligare låtarna, närmare bestämt ”Hollywood Dreams”, den på radion frekvent rullande singeln ”Punkdrömmar” och titelspåret ”Mycket Väsen För Ingenting”. Enligt min mening, och trots att de långt ifrån saknar charm, är dessa spår skivans svagaste. Det är i det mildare anslaget som [ingenting] får mig på fall. ”Precis så jag känner”, ”Lisa sa” och ”På drift” är samtliga viskande ömma popvisor så anspråkslöst rara att jag inte tänker kalla dem annat än små underverk. Den senare innehåller dessutom ett av de finaste textpartierna jag hört på länge: ”jag vet att allt jag bygger upp / kommer rivas ned igen / men innan mitt liv tagit slut / vill jag tro på nåt igen / jag vet att allt jag litar på / kommer göra mig besviken / om igen och igen och igen” .

Och till sist en rad mittemellanlåtar, däribland den lent älskvärda ”Släpp in solen” (som också hittas på EP:n ”Sommardagboken”) och barnsliga ”Suzanne” som handlar om att det är faktiskt är en väsentlig skillnad mellan att hålla någons hand och att gå hand i hand. Om att ibland funkar det ena men inte det andra.

Om det låter som att jag förminskar [ingenting] ber jag om ursäkt. Det är nämligen storslaget, hela [ingenting]s koncept. Få saker imponerar mer än det enkla som träffar rätt, går rakt in i hjärtat. Att med de mindre medlen få det större sagt. Det är inte illa. Det är mycket bättre än ingenting.

Carolina Setterwall

Publicerad: 2006-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-19 01:02

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3948

14 kommentarer

Om Åme, och Klåme bor i ett hus och Åme kommer ut, vem är då kvar i huset?

Medlem 2006-11-17 08:48
 

Min nominering till årets skiva helt klart. Det bästa jag har hört på svenska i mitt liv.

CarlT Medlem 2006-11-17 09:36
 

Båda, fast den ena är officiellt homosexuell.

xPARKASx Medlem 2006-11-17 09:38
 

tror jag läst 4-5 olika recensioner av denna skiva som handlar om samma saker.

stulna basgångarblabla.

[ingenting] är inte vad jag behöver just nu, så det blir nog inget köp..

Medlem 2006-11-17 10:42
 

Köp? Haha, släpp sargen.

Medlem 2006-11-17 11:20
 

Bra recension, Carolina. Tack

Medlem 2006-11-17 13:05
 

Vad trist att kopiera Sonics recension rakt av på sina ställen.

Medlem 2006-11-17 14:54
 

jag tänkte köpa skivan men hörde en interjuv i p3 med sångaren och tristare kille får man leta efter! tappade lite sugen då…

Medlem 2006-11-17 15:40
 

jag minns ju inte hur kent blev mottagna av kritikerkåren när det begav sig på 90-talet, men jag tror att [ingenting] kommer bli riktigt stora dom också, om dom vill.

i övrigt gillar jag också de lugna spåren bäst, särskilt den oblyga velvet underground-stölden "lisa sa"

Medlem 2006-11-17 17:00
 

Lätt en av årets bästa album. Jag rekomendarar den till alla

Medlem 2006-11-17 18:03
 

jag håller verkligen med, mycket väsen för ingenting…

Medlem 2006-11-17 18:08
 

Gillar denna skiva starkt. Favorit är Punkdrömmar.

Medlem 2006-11-17 19:03
 

Har bara hunnit lyssna igenom skivan en gång, och nåt toppbetyg kan jag inte påstå att den hittills förtjänar i mina öron. Jag kommer nog återkomma till den, och det ska bli trevligt att se dem på Södra Teatern den 30:e, men nån ny "Syster Dyster" har jag inte hittat på senaste skivan – den låten är helt klart höjdpunkten i deras karriär än så länge.

Medlem 2006-11-18 12:20
 

Fruktat bra grupp. Två skivor med totalt en dålig låt (mycket väsen..). Rekommenderar den till alla jag bedömer förstår konst i någon form. känns dock som om jag på ett ätt inte vill dela med mig av Ingenting för mycket, för alla är inte mogna för dem ännu…Vi får se hur det går för dem i framtiden. Kanske för smal målgrupp, vilket tyvärr säger en del om dagens samhälle.

Problemet med dig är på låtsas Oregistrerad 2007-04-15 21:23
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig