dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Coldworker: The Contaminated Void
The Contaminated Void (CD) Coldworker
2006
Relapse Records/Border
6/10

Kompakt

Lyssna

Sök efter skivan

En av årets mest emotsedda debutskivor är sedan några veckor släppt. Det handlar om Anders Jakobsons (ex-Nasum, Krigshot) nya band Coldworker. Coldworker såg dagens ljus för mindre än ett år sedan, men de har nu både hunnit med att spela in debutskivan och ge sig ut på årets upplaga av Close Up Made Us Do It-turnén.

Coldworker må visserligen handla om fler personer än just Anders, men att bortse från att det är just Anders nya projekt är svårt. Bandet själva har till och med skämtat om huruvida skivbolaget som släpper skivan, Relapse Records, skulle vara intresserat om bandet hörde av sig och sa att Anders hade hoppat av.

Musikaliskt finns också en del beröringspunkter med Anders musikaliska historia, men det handlar mest om hans trumspel, som tenderar att titt som tätt blåsa på i grindtempo. I övrigt handlar ”The Contaminated Void” om death metal. Teknisk, tajt och kompetent sådan.

Att Coldworker blickar åt USA i sitt rensande kan snabbt utrönas. Det är tekniska riff, många taktbyten och intrikata låtar. Här och där tycker jag mig höra drag av pionjärerna i Morbid Angel i själva riffen, medan låtarna snarare har en vardaglig grund, än en kosmisk sådan som Trey Azagthoth med mannar. Dessutom antar musiken ett ganska punkigt uttryck. Eller så är det helt enkelt den Nasumryggsäck som Coldworker kommer få oerhört svårt att kasta av sig som spelar mig ett spratt.

Oavsett vilket är skivan en rejäl munsbit även för den mest inbitne death metal-konnässören. Det faktum att låtarna oftast går väldigt fort, bygger på riff och taktbyten som kan finta bort den bäste och ger sig iväg på långa slingriga turer rent strukturellt gör att skivan framstår som i det närmaste svårtillgänglig.

Här och där dyker det dock upp en melodi eller en harmoni som bryter av det kompakta renset och det är då skivan glimtar till. Som refrängriffet i ”Waitin for Buildings to Collapse” eller versriffet i ”An Unforgiving Season”. Två välkomna nyanser i manglet, som jag gärna hade sett mer av. Det finns det definitivt utrymme för.

Tomas Lundström

Publicerad: 2006-11-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 16:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3947

2 kommentarer

"…skämtat om huruvida skivbolaget som släpper skivan, Relapse Records, skulle vara intresserat om bandet hörde av sig och sa att Anders hade hoppat av."

Ska det inte vara "inte skulle vara intresserat", eller har jag missuppfattat?

Medlem 2006-11-16 01:06
 

jaja, damien rice eller joshua radin? ska man behöva tjata här?!

Medlem 2006-11-16 01:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig