dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Death Breath: Stinking up the Night
Stinking up the Night (CD) Death Breath
2006
Black Lodge/Sound Pollution
7/10

Klassisk mark

Lyssna

Sök efter skivan

Redan när jag läste om Death Breath första gången gav de mig mycket tillbaka i form av impulser till att damma av (nåja, så mycket damm var det inte) lite gamla dödsplattor. En ledig förmiddag spenderades framför stereon medan jag överdoserade koffein och death metal från sent 1980-tal och tidigt 1990-tal.

Autopsy ”Severed Survival”. Death ”Scream Bloody Gore”. Entombed ”Clandestine”. Grave ”Into the Grave”. Morbid Angel ”Blessed are the Sick”. Bara fina grejer alltså. Och när jag så hamnade på lokal med några polare för att avnjuta en god bit mat och några kalla var det inte mycket annat än old school-döds jag pratade om. Oh, joy.

På något sätt hade jag redan gjort mig en ganska klar bild av hur Death Breath skulle komma att låta redan innan jag hörde den. Dels via mängder av uttalanden från Nicke Andersson om death metal i allmänhet, dels genom att ha hur Entombed lät i början i färskt minne, med honom på trumpallen. Ett band som Autopsy har alltid legat nära till hands när Nicke har snackat death metal och filosofin har alltid varit ju ruttnare desto bättre.

Och visst var den bilden ganska så korrekt så här med facit i hand. Någon symaskinsdöds är det verkligen inte tal om, snarare här man likmaskarna krypa runt i baselementen i högtalarna medan Nicke smaskar finfin tvåtakt till svängiga riff. I förhandssnacket har det talats en hel del om tidiga Death och visst finns det utan tvekan en hel del av det legendariska bandet på ”Stinking up the Night”. Chuck Schuldiner och Nicke Andersson verkar ha haft samma känsla för att snickra ihop en medryckande dödsdänga.

För är det något som tilltalar med såväl tidig death metal som ”Stinking up the Night” är det det medryckande svänget. Kopplingarna till klassisk heavy metal är så tydliga och produktionen är så sunkig. Men gud så charmigt det är.

Death Breath för en fin tradition vidare och gör det med den äran. Ett ord som vintage är verkligen passande i det här sammanhanget och ”Stinking up the Night” skäms verkligen inte bredvid klassikerna i genren. Även om den aldrig kommer att bli en själv.

Tomas Lundström

Publicerad: 2006-10-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 16:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3882

11 kommentarer

Dödsmetall – en satans massa teknik = trist

Medlem 2006-10-11 00:06
 

om det inte syns så var det lilla strecket i mitten tänkt att vara ett minustecken (och de två små strecken framåt slutet ett ärlikamedtecken, men det kan man ju inte gärna missa).

Medlem 2006-10-11 00:08
 

brukar ogilla folk som gnäller på att en viss skiva inte recenseras, men nu tänker jag ogilla mig själv ett litet slag. var blir fibes, oh fibes! av? varken deras förra skiva eller deras nysläppta.. de är bra..

Medlem 2006-10-11 00:31
 

fy fan, fibes oh fibes, jävla pretto porr-films musik. nä den här skivan får man nog kolla upp, har bara inte kommit mig för än.

Medlem 2006-10-11 01:19
 

Snygg slutsummering. Har varit sugen på denna sen jag såg LP:n (eller var det månne en singel från skivan?) i Sound Pollutions skyltfönster. Ska definitivt plocka upp denna så småningom…

Medlem 2006-10-11 02:03
 

en dödsmetallskiva, med det där omslaget? nej, gud vad ointressant.

dödsmetall utan teknik, ja, det är som godis utan socker. Och vem bryr sig om fibes oh fibes skiva recenseras här, eller inte! Den är svinbra.

Medlem 2006-10-11 08:19
 

Jag var hos tandläkaren idag – inga hål! Ska dock dit igen imorgon och ta bort lite tandsten.

Ingen "death breath" här inte!

sholko Medlem 2006-10-11 11:44
 

det är oftast det mest enkla som är genialt = teknik till max är jävligt överskattat. äsch, bara att speeda upp death breath i 800 bpm så låter det nog jävligt tekniskt om man nu är överkåt på sånt larv.

Medlem 2006-10-11 23:46
 

Suverän skiva!!! Ingen stor konst men den mest hjärndött skojiga skiva jag hört i år. Och, nej, döds-metall skall INTE vara teknisk. Å ena sidan fjollig göteborgs-death, å andra sidan superteknisk, brutal-death var det som förstörde hela death-scenen och gjorde den tråkig.

Autopsy!!!

Medlem 2006-10-12 01:41
 

Så fruktansvärt bra skiva! En välbefinnande känsla av ruttnande lik bakom högtalarna sprider sig genom kroppen när man lyssnar. Humoristisk gore som för tankarna till 80-90-talets splatterfilmer.

Tobias Oregistrerad 2007-07-14 15:45
 

[...] Breath Let it Stink (7)Death Breath Stinking up the Night (10)The Solution Will Not Be Televised (9)Obliteration Perpetual Decay (19)Nihilist Nihilist [...]

Ta mig till dödsmetall | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-12-05 11:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig