dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fontän: Aktionskammarn
Aktionskammarn (CD) Fontän
2006
Best Before End/dotshop.se
7/10

Brittsommarpop

Lyssna

Sök efter skivan

Det är lika bra att börja med att krypa till korset. För en månad sedan trodde jag aldrig att jag skulle nämna Fontäns debut Aktionskammarn i så positiva ordalag som alldeles strax. För även om den hade fått speltid till och från i över en månad vägrade den att sätta sig. Visst, någon låt här och där vid precis rätt tillfälle hade fastnat men helhetsintrycket saknades.

Men så, när sommarkvällarna börjat bli allt svalare och de första fuktiga dimstråken påminde om att det faktiskt kommer bli höst även i år började allt falla på plats. Låtarna klarnade och började flyta ihop. Aktionskammarn visade sig vara klockren brittsommarpop.

Fast när det gäller Fontän så ska termen pop tolkas i sin allra mest generösa betydelse. För duon Jesper Jarold och Johan Melins mestadels instrumentala musik söker sig inte bara i ständigt nya riktningar ibland får man anstränga sig för att skymta den fint melodiösa kärnan bakom draperier av skruvade ljud, sönderklippta breakbeats och skrapiga samplingar.

Ena stunden är det en knastersmattrigt gungande vokalsamplingsorgie i nästa ostyrig falsettpop, en längtansfullt dovt ambient ballad, välvillig mjuktechno, lite ohämmat gitarrnoisande eller varför inte, som i Gone Fishing, den bästa popstänkare The Soundtrack of Our Lives aldrig gjort. Målet att till synes pressa in allt det bara går på en ynka skiva skulle kunna ha ställt till det men duon får inte bara ihop det till slut. De lämnar dessutom efter sig en längtan efter mer.

För även om det spretar smått ohämmat känner man igen sig genom de ständigt återkommande surftwangiga gitarrerna, förryckta analoga synthsslingorna, den mjukt dubbiga atmosfären och det där märkligt vackra svenska vemodet som dyker upp gång på gång. Aldrig så tydligt som i svävande Alla Kan Se Dig där Sarah Assbring (El Perro del Mar) lyckas få en stenhård nobb låta som det vackraste i världen eller solnedgångspsykedelian i Barentsburg.

Aktionskammarn visar att Fontän, hur seriösa de än är i sitt skapande, samtidigt vågar bejaka och leva ut sin lekfullhet vilket även återspeglas på allra bästa sätt i deras musik och gör den både unik och behagligt nyansrik. Hur de kommer låta framöver är omöjligt att gissa, det känns som att de kan hitta på vad som helst, men det finns all anledning att följa duon i Fontän framöver. Göteborgs med råge tuffaste allians.

David Drazdil

Publicerad: 2006-10-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-22 01:41

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3874

9 kommentarer

Promotar ni dotshop.se?

Medlem 2006-10-03 00:10
 

Nej, vi recenserar skivor.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-10-03 12:05
 

De är Dotshoppade.

Medlem 2006-10-03 15:38
 

så ni tycker det hade varit bättre om dsg undvek recensera skivor som kom från dotshop för att undvika misstankar om att betyget är manipulerat för att sälja skivan?

herre gud. Denna sidan hade varit avsevärt sämre om inga dotshop-skivor tilläts.

För att garantera äktheten i denna recension kan jag hålla med om betyget…grym skiva!

Medlem 2006-10-03 21:15
 

Jag kan inte förstå hur recensenterna inte har tröttnat på alla denna dotshopskit ännu, alla andra gjorde det för länge sedan.

Nog för att det inte ger lika mycket credd bland rödvinspimplande vänsterpack på söder, men vad sägs om att recensera något större släpp? Valfri dotshop-skiva kan väl inte nå ut till mer än max 10 000 pers? Hur intressant är det för allmänheten?

Medlem 2006-10-03 23:03
 

vad är dotshop?

jag böjer mig fram, drar ner byxorna för att låta mig bli våldtagen verbalt av en popnörd utrustad med fyndighet, 6 månader i London och ett lexikon.

Dock kvarstår frågan, vad är det?

Medlem 2006-10-04 00:00
 

purko: En svensk skivdistributör/återförsäljare. Se länk uppe till vänster.

Ola Andersson Redaktionen 2006-10-04 12:17
 

Tossefar.

Jag måste ju helt klart säga att det är så mycket mer intressant att läsa recentioner ifrån saker man inte hört mycket väsen ifrån, kanske för att de med relativt smal musiksmak ska få sin beskärda del, och för att resten kanske kan upptäcka något nytt. De större banden hör bättre hemma i våra kvällstidningar, så länge det inte finns något nytt att säga om dem.

Aechmea Medlem 2006-10-08 15:08
 

Men vilka jävla idiotkommentarer. Tycker det är väldigt, väldigt fint att den här skivan recenserats, eftersom den är ganska bra och svensk. Det är alltid fint att uppmärksamma de ”små” människorna.

Bra recension som fångar hur skivan är, splittrad och bra.

Tack för mig.

Medlem 2008-02-21 12:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig