dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Justin Timberlake: FutureSex/LoveSounds
FutureSex/LoveSounds (CD) Justin Timberlake
2006
Jive/Sony
8/10

Believe the hype

Lyssna

Sök efter skivan

Justin Timberlake och allas vår Timbaland försöker med FutureSex/LoveSounds fortsätta där 2002 års Justified slutade. Någonstans vid Cry Me a River gick Justin Timberlake från pojkbandpojke till funkpopman både musikaliskt och i kritiska kritikers ögon. Med detta nyvunna anseende som något förmer än Mickey Mouse Club-kid och N'Sync-fager följer också en vuxnare framtoning. Till exempel har han tagit fram någon sorts socialt patos som han ger prov på i Losing My Way, en låt som handlar om en kille som heter Bob som jobbar på sitt jobb som vem som helst och sedan börjar knarka. Timberlakes gravallvar är fint fånigt och när kören kickar in någonstans i fjärde minuten är också jag beredd att ta Bobs existentiella ångest seriöst.

Noterbart är dessutom att de tre första låttitlarna alla innehåller ordet sex. Man hade alltså kunnat hoppas på lite spännande gosande och osande, men istället är det låtsasrevolutionärt (ja, hur spexigt är det att försöka reclaima sexet till R&B-musiken egentligen?) egorunk under discokula som gäller. Men eftersom Timbaland är på sitt bästa humör funkar det mer än väl.

Justin Timberlake har ambitioner, det är ett som är säkert. My Love, med största sannolikhet en stark låtkandidat när året ska summeras, är en technoskruvad skapelse som ger mig pirr i magen av förtjusning. Det är samma sak med Summer Love och What Goes Around …. Sofistikerad och raffinerad, men okonstlad R&B, eller pop för den som vill. Lagom gränsöverskridande för att också andra än ungdomar och prestigelösa allätare ska kunna gilla det, ungefär som med André 3000, Kanye West, Erykah Badu och Gnarls Barkley.

I sällskap med producenter som ofta ligger steget före går Timberlake från klarhet till klarhet. Även om symboliken i att förstöra just en discokula på omslaget känns lagom djupsint, så bjuder skivans innehåll på underhållning på hög nivå. Det är bara att gilla läget.

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-09-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-15 21:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3862

16 kommentarer

inte läst Agnes recension men jag säger som så…årets skiva och framtida rockumentarystoff.

Medlem 2006-09-24 00:06
 

trams. låter lika fräscht som en kasserad comebackskiva med george michael

Medlem 2006-09-24 00:44
 

Jag har lite svårt att höra att det här är steget före. Det känns som Timbaland gjort det här förut. För några år sedan, med Aaliyah.

Jag tycker inte ens det känns modernt inplockat i konsumentkulturen. Det är habilt, men i en genre som åtminstone ser sig själv som i ständig utveckling tycker jag det här är väl reaktionärt och rätt trist. arg skåning har rätt. Två gånger på ett dygn vi hållt med varandra. Kors i golvet.

Kal Ström Redaktionen 2006-09-24 01:58
 

Ni kan hålla med varann bäst ni vill, men ni har fel. En smart, genomtänkt skiva fylld med genialiska melodier och producerat perfekt studiously aloof. Måhända det redan gjorts, men är det en anledning att avfärda som något mindre värt? Bedömt helt utan förutfattning är detta fantastiskt. Det är det enda som borde räknas. All namndroppning åsido.

K.Ukrain Medlem 2006-09-24 02:53
 

Men när ska ni recensera Closers Tokpela EP? Intressantaste släppet i år. Hands down.

K.Ukrain Medlem 2006-09-24 03:03
 

don't believe the hype!

jag förstår inte varför alla är så jävla till sig..

det här är ju direkt tråkigt!

Medlem 2006-09-24 11:26
 

en kostymklädd låtsasrevolutionär med socialt patos alltså? well, man får väl prova då..

Medlem 2006-09-24 13:09
 

Äsch, jag låter mina fördomar ta överhanden och betraktar den här skivan som ljudlig skräp och dynga. Inte för att jag har hört en enda ton, om nu sådana finns med på skivor som denna, men det ska väl inte behövas.

Medlem 2006-09-24 23:28
 

med en singel som sexyback så kan det inte vara bra. oerhört stressig och dålig låt.

Medlem 2006-09-25 01:25
 

love like laughter: word.

Medlem 2006-09-25 11:59
 

justin timberlake ser ut som en karaktär i en disneyfilm. det vore kul om han blev tillsammans med britney igen! disney kunde göra en film med de båda som rådjur och där i filmen kunde leva lyckliga i evighet. ojdå här skulle man visst kommentera recensionen. ska skärpa mej. peace

TheMarit Medlem 2006-09-26 21:39
 

Agnes, du har så rätt. Justin gör inte allt rätt, men han är ändå kungen. Och My Love är årets Cry Me A River – det vill säga årets låt!

Medlem 2006-09-28 23:54
 

Justin rockar vår allas värld med detta strålande album.

Richie Oregistrerad 2007-04-14 10:10
 

knarkade skivan hela hösten, tog sedan en paus för att ta upp den så sent som idag. tänkte att det vore nog på tiden eftersom man ska se honom i juni i globen. tänk, den är fortfarande lika bra. hoppas nästa skiva är lika bra den!

Olle Oregistrerad 2007-04-26 23:39
 

[...] Mastodon Blood Mountain (2006) 84 22. Justin Timberlake FutureSex/Lovesounds (2006) 83 23. Outkast Stankonia (2000) 76 24. Jay-Z American Gangster (2007) 72 25. Masshysteri [...]

00-talet som dsc säger det | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-05-28 13:28
 

[...] Leave Em Alone. Justin Timberlake kom just i slutet av den här perioden med bomben som var FutureSex/LoveSounds. Ett halvår efter var Timbaland slut och jag avskydde hans produktioner som alla var [...]

Karins påminnelse | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-04-08 23:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig