dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mastodon: Blood Mountain
Blood Mountain (CD) Mastodon
2006
Epic/SonyBMG
8/10

Kraftfullt utmanande

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Fenomenet Mastodon är tillbaka med en ny platta och förhandssnacket har talat om stordåd. Och visst lever de upp till förväntningarna. Mastodon är på tå igen.

För några veckor sedan landade sjutummaren ”Crystal Skull” på hallmattan, det första smakprovet från ”Blood Mountain”, och det lät helt suveränt. Skivan håller inte riktigt lika hög nivå, men lägstanivån är hög.

Mastodon som band är en intressant historia; de blandar hardcore med klassisk hårdrock och späder ut det hela med progressiva låtstrukturer, skyhöga pretentioner och helt utflippade utflykter. Ändå får de turnera världen runt och har plockats upp av ett majorbolag. Märkligt, i dessa strömlinjeformade tider.

Personligen tror jag att deras största genomslagskraft ligger i hårdrocksgrunden. Bandet når både till de som föredrar klassisk hårdrock och de som eftersträvar gränstänjande och utmaningar. De tar den gamla hårdrocken och tar den ett steg till på ett förträffligt sätt.

Jag ska ärligt tillstå att jag inte var helt övertygad av ”Leviathan” när nyhetens behag hade lagt sig. Skivan kändes, och upplevs fortfarande, som avvaktande och svävande. På ”Blood Mountain” finns inga sådana tendenser. Här är det full aktivitet från första stund och det bibehålls i princip skivan igenom.

Jag har flera gånger funderat på vad det är som verkligen tilltalar mig med skivan och haft märkbart svårt att sätta fingret på vad det är. Men slutligen slog det mig att det handlar om att jag i stort sett kan spela vilken del av skivan som helst och slås av hur snygga grejer bandet tar sig för. Låtarna är inte det bästa, utan delarna de är uppbyggda av.

Vissa grejer passerar visserligen mig oberörd, särskilt då den elektroniska rösteffekten som dyker upp på ”Circle of Cysquatsch” och de märkliga scratchliknande ljuden på instrumentala ”Bladecatcher”. Men det är nog snarast ofrånkomligt att man drar vissa skott över mål när man tar så udda grepp som Mastodon gör.

Jag har inte tagit till mig hela den best som är ”Blood Mountain” ännu och det gläder mig. För så många fina stunder som jag har hittat hittills är ändå en mycket god bit på vägen. Och även om jag tycker att skivan tappar fokus en aning framåt slutet så är det bestående intrycket att det är en riktigt kraftfull, inspirerande och utmanande skiva.

Tomas Lundström

Publicerad: 2006-09-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 16:50

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3857

14 kommentarer

Måste hålla med till fullo. Fantastiskt bra skiva med hög svängfaktor. Men bandet kan bättre, och nästa album kommer säkert vara ännu bättre.

(Hyfsat avis på amerikanerna som får se Mastodon, Converge OCH The Bronx nu under hösten på en gemensam turné)

Eripio Medlem 2006-09-20 00:20
 

Detta är ett fruktansvärt galet bra album. Jag har aldrig varit med om att jag fått ståpäls när jag lyssnat igenom ett album vid första lyssningen förut, men detta var ett av undantagen. Det är så skönt och imponerande att ett nutida metalband kan skita i alla regler, köra sitt eget race och brutalknäcka alla tillkrystade metalcoreband, emofrisyrer och bajsnödiga in flames diggande finniga tonåringar och leverera den grymmaste hårdrocken på flera årtionden. Jag var frälst när leviathan kom men nu är jag knockad.

funki Medlem 2006-09-20 01:34
 

Tyckte inte alls den var klockren först men efter en så där tio lyssningar insåg jag att den visst var jävligt grym. Gillar kanske inte alltid sånginsatserna (som på Sleeping Giant) men det är ju så fantastiskt grymma låtar… och precis som Thomas har jag inte lyckats ta till mig allt än, finns mer å upptäcka på skivan. fint som satan.

Medlem 2006-09-20 03:26
 

Mastodon har jobbat upp status, hoppas att det här är så bra som alla säger…

Medlem 2006-09-20 08:11
 

för övrigt ser det ut som om skivhösten blir bättre än på länge. Mastodon och Mars Volta är ju redan släppta, och snart kommer Isis nya och att döma av smakprovet på ipecac.com kan det mycket väl bli en av årets bästa.

Medlem 2006-09-20 12:07
 

Väntar fortfarande på denna skiva…men av de lyssningstillfällen jag fått att döma verkar det riktigt lovande.

Bra recension Tomas!

Medlem 2006-09-20 12:55
 

skojar du med mig? 8/10 eller? alltså det här är ju bara ren s.k.i.t

Medlem 2006-09-20 21:36
 

Bra skiva, känns som att mastodon utvecklas i rätt riktning.

Favoriter hittils är "sleeping giant" och "siberian divide" (cedric är aldrig (eller, oftast inte) fel).

Bra recension. Skivan recenseras även på pitchfork idag:

http://www.pitchforkmedia.com/article/record_review/38617/Mastodon_Blood_Mountain

Är det en slump eller har det att göra med någon slags första recensionsdatum?

Medlem 2006-09-20 22:35
 

satan själv: Det är nog slump. Och har det något att göra med första recensionsdatum är det definitivt ren slump att jag prickat in det i så fall.

Tomas Lundström Redaktionen 2006-09-20 22:39
 

Årets bästa. Utan nästan någon tvekan alls..

Medlem 2007-01-07 09:14
 

Ett fruktansvärt svårsmält skiva det här. Om förra skivan handlade om ett monster så är detta ett monster.

Inget mig emot, men kan göra det väldigt knepigt för allmänheten att ta till sig.

Ännu mera progressiva tongångar är personligen välkommet och som vanligt så vet man aldrig vad bandets nästa drag är.

Har svårt att sträcklyssna skivan i och med att den är så väldigt mastig, men å andra sidan känns det som om man upptäcker den på nytt varje gång man lyssnar på den. En äkta frisk fläkt.

Karmosin Medlem 2007-02-23 14:36
 

Gnah.. tänkte skriva album med skrev skiva så blev det fel genus.

Redigera-knapp snälla!!

Karmosin Medlem 2007-02-23 14:41
 

Kompetent band, superbt album, sinnessjuk skinnpiskare, klockrena sångstämmor. 9/10!

White Pony Oregistrerad 2008-06-28 21:17
 

Efter ett tjugotal genomlyssningar tycker jag ändå inte att denna når upp till Leviathans nivå. Dock bra: 8/10.

Medlem 2008-10-31 16:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig