dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Iron Maiden: A Matter of Life and Death
A Matter of Life and Death (CD) Iron Maiden
2006
EMI
6/10

Utmanande

Lyssna

Sök efter skivan

Iron Maiden överraskar med att släppa sitt svåraste album hittills i och med ”A Matter of Life and Death”. De skulle kunnat ta den enkla vägen och tralla sig in i folkhemmet på bästa sändningstid ännu en gång med fina melodier, allsång och gallopperande trumkomp. Men det glädjer mig att de inte gjorde det valet. För ”A Matter of Life and Death” är en rejäl munsbit för massorna.

Jag skulle bli uppriktigt förvånad om Bruce Dickinson på den kommande turnén tramsar bort mellansnacket någon av låtarna från nya skivan med ett förläget skratt. De är nämligen inte ett dugg tramsiga någon av dem.

Snarare andas de allvar och jag får för mig att britterna inte spelat in den här skivan med ett leende på läpparna. Den genomsyras av referenser till religion, krig, samt religion och krig tillsammans. Bandet tar sig an ämnena utifrån fruktan, sorg, saknad och obegriplighet. Som sig bör; ”A Matter of Life and Death” liksom.

Komplexiteten i texternas innehåll har även smittat av sig på musiken. Att klä dem i en skrud av glada heavy metal-låtar hade varit direkt opassande. I stället har det Maiden vi känt igen på de senaste skivorna tagit ett steg längre och därmed innehåller ”A Matter of Life and Death” få linjära skapelser.

Snarare är det tempoväxlingar hit och dit och de klichéiga slagkraftiga refrängerna lyser i stort sett med sin frånvaro. Men låtarna lyckas fortfarande behålla den identitet som är Iron Maiden. Men tyvärr ingår även producenten Kevin Shirley numera i den identiteten och det är en ingrediens jag gärna skulle byta ut, då han tar bort en stor del av vad jag skulle vilja kalla organiskt ljud. Likt ”Dance of Death” är det kruttorrt. Som att tugga på ett papper.

Svängarna tas ut ordentligt, inte minst av Bruce Dickinson, som når både sitt högsta och sitt lägsta läge röstmässigt. Att han sedan inte ror det i land fullständigt på alla håll och kanter är en annan femma, men det glädjer mig att han försöker.

Samma sak gäller även resten av låtarna. Svängar tas ut och ibland faller det. Med undantag för ”The Pilgrim” och ”For the Greater Good of God”, som är Steve Harris ut i fingerspetsarna, finns det nämligen ingen helt klockren låt. Och det är inte så konstigt. De långa och invecklade låtstrukturerna gör det lätt att tappa tråden. ”The Longest Day” representerar skivan på ett ypperligt sätt på den punkten, där den bygger upp snygga stämningar, för att gå över gränsen i refrängen, som föranleds av ett kantigt taktbyte.

Men återigen glädjer det mig att de försöker. Att de inte har valt att falla in i en slentrian och reproducera sig själva utan att i stället utmana sig själva.

”A Matter of Life and Death” är ingen klockren skiva, men innehåller tillräckligt med goda ingredienser för att jag ska vara, ja, nästan tillfreds. Den utmanar lyssnaren och den var troligen en utmaning för bandet att skapa. Jag tror att det är en skiva med lång livslängd, men sannerligen ingen allsångsfavorit.

Tomas Lundström

Publicerad: 2006-09-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 16:54

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3837

14 kommentarer

Iron Maiden har blivit heavy metals Rolling Stones. Alla skrattar vi så vi dör. Det här är nästan roligare än att gå på cirkus. Jag kan fortfarande inte glömma Bruce Dickinsons fäktningsperiod. ASFESTLIGT!! Jag menar, hur kommer man på idén. Det är som när Mickey Rourke tyckte att en hyfsad filmkarriär inte dög utan bestämde sig för att bli proffsboxare istället. Obetalbart!

Medlem 2006-09-07 02:11
 

Att dom orkar! Man undara ju om alla låtarna går i Am/F/G eller om boysen hittat nån ny intressant slinga ;-). Tyvärr – totalt ointressant.

Medlem 2006-09-07 08:14
 

"Hur kom på fäktidén?" – tja, det var ju vad han höll på, faktiskt på sådan hög nivå att han kunde representerat UK i OS. Men visst, de gamla bilderna i OKEJ var komiska.

Medlem 2006-09-07 09:45
 

Bruce är pilot också. Flyger reguljärflyg till … Island!

Medlem 2006-09-07 11:07
 

Så fantastiskt ointressant, på alla sätt.

Tycker dock, precis om i fallet Rolling Stones, att det är mer tragiskt än komiskt.

Ta bort.

Medlem 2006-09-07 14:00
 

Jasså, detta föll inte popsnörena och musiktalibanerna i smaken?

Själva recensionen var dock rättvisande och balanserad. Skivan är djup, vidlyftigt men saknar riktiga hits. Det hade kanske fungerat för några år sedan men nu finns det en uppsjö av ny metal och progressive rock som erbjuder en mycket mer matig, om än ytligare, upplevelse. Genren har breddats och konkurrensen har hårdnat. Men som sagt, skivan kommer nog snurra länge ändå på ren rutin. Ibland måste man ha lite musikaliska fibrer bland all sockerhaltig "schlager-metall".

battleangel Medlem 2006-09-07 18:51
 

usch

Hattenav Medlem 2006-09-07 19:07
 

Mm, deras fräcka skivomslag och läskiga monster-maskot tyder onekligen på ett filosofiskt bråddjup. Verkligen.

Medlem 2006-09-07 19:24
 

Bara massa Mando Diao fans här eller?

Den här skivan är grym. Riktigt grym. Dance Of Death hade vissa höjdpunkter (Monstégur, Dance Of Death, Journeyman etc.) men allt som allt var det en ganska ojämn skiva. A Matter Of Life And Death är maffig. Tung och med härliga tempobyten. Lätt årets bästa skiva. Metallica och allt vad de heter kan gå och lägga sig, Maiden har alltid varit världens bästa hårdrocksband!

Medlem 2006-09-07 19:44
 

Världens sämsta schlagermetal-band? Förmodligen.

Medlem 2006-09-07 20:15
 

Jag gillar inte "maffiga" skivor eller band. Inte Mando Diao heller.

Medlem 2006-09-08 11:18
 

Jag gillar verkligen inte Iron Maiden. Men jag tycker att recensionen var bra, och utan att ens ha hört skivan så känns den ganska korrekt, på något sätt.

Medlem 2006-09-08 13:41
 

Håller med Battleangle. Progressive metal har aldrig varit Maidens grej. Jag vill ha min allsångsmetal av Maiden -prog får Mastodon stå för. Children of the damned!

Medlem 2006-10-02 13:38
 

"Från: Man av eld

2006-09-08 13:41

Jag gillar verkligen inte Iron Maiden. Men jag tycker att recensionen var bra, och utan att ens ha hört skivan så känns den ganska korrekt, på något sätt"

Det verkar stämma på de flest som skriver här inklusive Tomas. Känner inte alls igen skivan i det han skriver.

signofthecross Medlem 2006-11-11 01:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig