dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Slayer: Christ Illusion
Christ Illusion (CD) Slayer
2006
American Recordings
7/10

Slayer bestämmer vad Slayer gör

Lyssna

Sök efter skivan

Ni lär väl känna till förutsättningarna vid det här laget.

Slayer är i och med Dave Lombardos återinträde bakom trumskinnen återförenat i den klassiska sättningen som spottade ur sig albumsviten ”Reign in Blood” (1986), ”South of Heaven” (1988) och ”Seasons in the Abyss” (1990). Och nu släpper bandet sin första skiva på fem år.

Därtill har Larry Carroll anlitats för att göra omslaget till nya ”Christ Illusion”, samma konstnär som anlitades till ovan nämnda album.

Samma människor och samma inramning gör att drömmen om ett album av samma kaliber som ovan nämnda föddes. Om de klarar det? De gör ett riktigt bra försök i alla fall.

Retrovänner som vill ha snabba tvåtaktsstänkare får sannerligen sitt lystmäte stillat på ”Christ Illusion”. Inledande ”Flesh Storm”, personliga favoriten ”Jihad” och singelsläppet ”Cult” trampar allihop klassisk Slayermark. Det märks att bandet har lyssnat på önskemålen om återgång till det klassiska Slayersoundet.

Men Slayer hade inte varit Slayer om de inte hade haft en stor dos integritet. Slayer bestämmer vad Slayer gör helt enkelt. Och därför finns även spår av bandets sentida, nedstämda, tunga sound med i bilden. Som för att visa att man, även om man återgår till ett mer klassiskt sound, för den delen inte vänder sin sentida historia ryggen. Integritet.

Och kombinationen är riktigt lyckad. Här finns de pigga, rappa låtarna. Här finns de tunga partierna. Här finns de knivskarpa riffen. Slayer anno 2006 låter alertare än på länge.

Ändå har jag svårt att gå i taket över plattan. Och det är troligen arvet från ”Reign in Blood”, ”South of Heaven” och ”Seasons in the Abyss” som spökar. För oavsett vad man säger är det de tre albumen som Slayer alltid kommer att mätas emot, det kommer bandet aldrig att komma ifrån. Och för det krävs att bandet dels överträffar sig själva, dels överträffar ett och ett halvt decennium av väntan. Och det är verkligen inte lätt.

Med det sagt är ”Christ Illusion” ingen dålig platta. Här finns gott om höjdpunkter och när jag lyssnar på skivan trivs jag oftast med vad jag hör. Men det riktiga suget efter den finns inte. Den når helt enkelt inte riktigt upp till nivån som de övriga tre befinner sig på. Men nästan, och det får man väl i ärlighetens namn vara nöjd med.

Tomas Lundström

Publicerad: 2006-08-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 16:56

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3818

13 kommentarer

Bra recension av en bra platta.

Men som du säger… Svårt att inte tänka på, och mäta emot, det flörflutna

Medlem 2006-08-28 01:22
 

Lite Off-topic men är det bara jag som tycker att Hell Awaits är Slayers vassaste skiva efter "Reign in blood"? "South…" och "Seasons…" är för mycket tråk-thrash av typiskt sent 80-tals snitt även om båda är bra…

Medlem 2006-08-28 04:28
 

bra platta.

Trudeluttfarbrorn Medlem 2006-08-28 08:08
 

Årets fulaste omslag? Ägde "Reign in Blood" en gång i tiden men det var länge sedan. Slayer idag låter väl inte så där värst lockande men det är ju dessa gubbs som idag kör stora nostalgiprylen med Celtic Frosts comeback och allt. Har dom inte fattat att en satanist skall begå självmord när man är ca 33 år som den där token häromveckan?

Medlem 2006-08-28 11:22
 

Nya Slayer plattan är som vanligt bra, tycker nog man kunde gett den 8 av 10 istället dock.

Lubricated Goat:

Nä, Hell Awaits lider av dåligt ljud anser jag.

Jag är väl en av dom få som anser att Slayers bästa platta heter Seasons in the abyss istället för Reign in blood.

Medlem 2006-08-28 11:24
 

Mötörsågen vs Earth: Jag förstår inte vad du menar?

Medlem 2006-08-28 11:48
 

a mongos dream. Det gör jag inte heller :-). Kanske att jag tycker Slayer "överlevt sig självt" och att det är nåt lite skrattretande att vuxna män i min egen ålder har denna typ av skivomslag. Dom borde klippa sig och skaffa sig ett jobb!

Medlem 2006-08-28 13:08
 

usch

Hattenav Medlem 2006-08-28 17:29
 

Fan, gick inte jag och la mej vid nio i går? Eller upplever jag deja vu? Var inte den här recensionen publicerad igår?

Medlem 2006-08-28 19:31
 

det vore ju lite kul om slayer kunde förnya sig själva någon gång, annars ett helt rättvist betyg…

Medlem 2006-08-31 12:24
 

Scenario: I en bil på väg till Österlen. Kompisen slänger på en CD. Knockad direkt! "Fan, det här låter ju som Slayer när de var bra!!!". Hade faktiskt räknat ut, men "Christ Illusion" är nog deras bästa sen "Reign in Blood". Även om den inte har samma inverkan som "Reign in Blood" hade på mig när den kom. Vilket är omöjligt.

Medlem 2007-03-11 22:39
 

Mötör.

Kerry King kan nog inte bli mer klippt.

Erik Oregistrerad 2007-05-16 09:54
 

En gång metal, alltid metal. Äckliga gubbar i kostym kan ju ta sig någonstans och lyssna på Jöback eller något. Slayer klipper sig inte och skaffar sig jobb. Slayer låter håret fortfarande växa och smälter era äckelmusiks-ansikten med Satans gitarrer.

Wes Leipzig Oregistrerad 2007-12-30 11:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig