dagensskiva.com

48 timmar

Recension

CSS: Cansei de Ser Sexy
Cansei de Ser Sexy (CD) CSS
2006
Sub Pop/Border
7/10

Nu- och fulkultur

Lyssna

Sök efter skivan

Arctic Monkeys succé brukar tillskrivas Myspace och deras hängivna fanskara där som ledde fram till den snabbast säljande debutskivan någonsin i England, mitt i det som brukar beskrivas som en skivbranschkris.

Brasilianska CSS har haft en liknande väg fram. Genom Fotolog.com (fotocommunity-sajt) och Trama (brasilianskt Myspace, typ) skaffade de sig både en hängiven fanskara och ett rykte. Trama bildade ett skivbolag (Trama Virtual) och CSS gav ut sina första skivor, bland annat en version av den här skivan som främst såldes via deras webbplats och på deras konserter. För att ytterligare hjälpa deras nätverksspridande såldes vissa exemplar av skivan med en oskriven cd-r-skiva och en uppmaning till köparna att bränna skivan och ge den till en vän.

De spelar en form av diskofierad pop som drar tankarna flera varv runt influenser och idéer – musikaliskt (konceptuellt Fannypack, ironiskt Tom Tom Club, stil Peaches), popkulturellt (plastigt Paris Hilton, sexigt Paris Hilton, nonchigt Paris Hilton) samt briljant utnyttjande av sina möjligheter.

Namnet Cansei de Ser Sexy som betyder Trött på att vara sexig är ett citat som tillskrivs Beyoncé och trots namnet, eller kanske tack vare, är sex i stort sett vad alla låtar handlar om. De sjunger om Paris Hilton (Do you like the bitch, bitch? från ”Meeting Paris Hilton”), de knullar till Death From Above 1979 (”Let's Make Love and Listen to Death From Above”) och använder tre xxx så fort de bara kan (Lovefoxxx, ”CSS Suxxx”, ”Music Is My Hot Hot Sex”). Det är en fascination av nu- och fulkultur som får blomma fritt.

Och det är något särskilt med något som aldrig skulle kunna hända utan just de förutsättningar som finns i just det ögonblick det händer. Och alla tillfälligheter och tidstecken gör det som kommer fram bättre. Bättre än det skulle vara i vilken annan tid som helst.

Att det sen är catchy som fan är det som blåser bort de sista tvivlen om sökta poser och fejkig attityd. Det är klart det är. Vad spelar det för roll? Och när någon av de trista låtarna på skivan kommer så hör jag nästan Fannypack kliva fram för att be om ursäkt å deras vägnar, This is our least favourite song on the record. We're sorry. och så är allt OK igen. Även om de själva inte kliver fram och gör det. Det hörs ändå.

Kal Ström

Publicerad: 2006-08-14 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-07 23:03

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3804

7 kommentarer

Syftar inte death from above i det här fallet på skivbolaget och inte bandet?

teenage bankman. Medlem 2006-08-14 00:11
 

Eller det kanske det inte gör nu när jag tänker efter. (En så kallad brasklapp.)

teenage bankman. Medlem 2006-08-14 00:17
 

Vem tror du du är? James Bond, eller? du är inte James Bond om du tror det!

Medlem 2006-08-14 12:47
 

"Let's Make Love and Listen to Death From Above" är grym, resten är ganska trist.

sholko Medlem 2006-08-16 14:17
 

Jag gillar deth from above.

Hattenav Medlem 2006-08-18 12:39
 

Riktigt grym skiva.

Medlem 2006-12-28 13:37
 

[...] Alcohol Söt animerad video till en låt hämtad från debutalbumet Cansei de Ser Sexy. Låter det förresten inte ganska mycket som [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig