dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Strange Fruit Project: The Healing
The Healing (CD) Strange Fruit Project
2006
Om:hip hop/Border
6/10

Den sanna skolan

Från Waco, Texas, kommer Myone, Myth och Symbolyc One. Tre rappare/sångare som tillsammans bildar Strange Fruit Project. Namnet lånat från sången Billie Holiday gjorde berömd. Att lyriken handlar mer om vardagens vedermödor och kampen för rättvisa än om att supa hårt och knulla runt är med andra ord ingen vågad gissning. Samtidigt är det inte orden som ställer sig i centrum, vid flyktigt lyssnande känns det ändå mest som musik för den tidiga kvällen eller den mer avslappnade delen av klubben.

Musikaliskt placerar sig trion med sina producenters hjälp någonstans mellan Slum Villages ”Fantastic Volume II”, The Roots ”Illadelph Halflife” och Outkasts ”Aquemini”. Oftast sitter S1 bakom rattarna, ibland 9th Wonder eller Illmind (för att nämna två andra). Jag hör en kusin till Commons ”Like Water for Chocolate” i Strange Fruit Projects ”The Healing”. Stora ord, jag vet.

När jag lyssnar på albumet som helhet, från start till mål, gillar jag det alltid. När jag bryter ner det i låtar och lyssnar mer koncentrerat inser jag snabbt att det finns en handfull spår som lyser klarare än resten. Som sköna ”Get Live” med gästsång av världens bästa Erykah Badu. Eller ”Soul Clap” som skulle kunna bli deras nyckel till klubben med sitt handklappsbeat, stötblås och sin enkla gitarrslinga. Eller blåsouliga 9th Wonder-spåret ”Special” med Thesis som gäst (henne måste jag kolla upp mer).

I den där parentesen ryms en viktig liten poäng med den här skivan. För precis som hos Platinum Pied Pipers ifjol finns här gott om mer eller mindre etablerade gästartister att söka mer material med. Det kan vara en nog så viktig poäng med en skiva. Samtidigt känns det inte alls otroligt att det som känns jämntjockt nu blommar ut med några veckors fortsatt lyssnande.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-08-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 10:17

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3798

6 kommentarer

Är det någonting 9th wonder inte gör nuförtin?

Medlem 2006-08-08 04:30
 

bra beats

Medlem 2006-08-08 17:00
 

Billie Holiday eller inte, en hiphop-grupp med ett namn som låter som ett västkustpsych-band måste ju vara bra.

Apropå det, Platinum Pied Pipers måste ju ha tagit namnet från Ohio-psychbandet The Human Beinz låt The Pied Piper. Grymt.

Nej, jag namedroppar inte utan anledning, min hjärna gör bara märkliga kopplingar.

teenage bankman. Medlem 2006-08-10 20:51
 

Det enda som behöver sägas är att de två tidigare skivorna är bättre. Fast det är ju kul att de verkar komma upp sig lite.

Medlem 2006-08-12 15:53
 

[...] Badu och Architecture in Helsinki till Way Out WestStrange Fruit Project The HealingFranke, Devandra Banhart, Albert Hammond Jr och Hello Saferide till Way Out WestUppdaterad: Way Out [...]

 

Pied Piper är ju det engelska namnet på sagan om Råttfångaren från Hameln, ni vet han som blåser i trollflöjten och för med sig alla barnen ut i skogen.

Det extremt komiska i sammanhanget är att R. Kelly kallar sig för The Pied Piper of R&B…

Jim Profit Oregistrerad 2007-07-26 10:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig