dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Mojave 3: Out of Tune
Out of Tune (CD) Mojave 3
1998
4AD
8/10

För sommarnostalgiker

Lyssna

Sök efter skivan

I efterverkningarna av Slowdive – ett av de mer hyllade banden på shoegazing-scenen, med skivsläpp som ”Souvlaki” (1993), ”Pygmalion” (1995) och min personliga favorit ”Just for a day” (1991) bakom sig – bildades Mojave 3. Men banduppsättningen förblev mer eller mindre oförändrad i och med namnbytet – det var fortfarande ett barndomsvännernas band. Neil Halstead och Rachel Goswell var fortfarande de kreativa hjärnorna. Det är också här nästan alla likheter med Slowdive tar slut. Där Slowdive gjorde drömsk rock oberoende av tid och rum, gör Mojave 3 drömsk bila-genom-Kalifornien-pop i en röd, knappt körbar 1968 års Pontiac Firebird. Ett koncept som fulländades av bandet redan på deras andra försök med ”Out of tune” (1998). Ett album för förlorade sommarlov och vänner, för förälskelser, drömmar och allt det där som tiden aldrig verkar vilja räcka till för.

Om Mojave 3 på 1996 års debut ”Ask me tomorrow” lät som ett Slowdive utan distpedaler, låter Mojave 3 på ”Out of tune” som ett band som försöker summera alla intryck en lagom melankolisk människa hinner samla på sig under en sommar. Och Neil Halstead summerar sina intryck med Nick Drakesk precision. Som i inledande ”Who do you love”, där Halstead frågar Henne om hon skulle skratta om han sa att han inte behöver någon annan, om hon skulle skratta om han sa att han inte vill ha någon annan. Stor poplyrik lämnar utrymme för egen tolkning av svar. De återstående 8 spåren är enkla countrydoftande poplåtar, smakfullt utsmyckade runt en akustisk gitarr.

Till skivans höjdpunkter hör låtsviten: ”All your tears”, med precis lagom mängd elgitarr framhävd i ljudbilden, ”Yer fet” där Halstead med sin mest uppgivna stämma påpekar att hon, den där, sa att livet är alldeles för kort för att vara uttråkad, och så ”Caught beneath your heel”, som med sin lika oväntade som vackra gospelkör kommer att göra dig mentalt utmattad men aldrig trött på att vilja höra mer.

”Out of tune” är albumet du tar fram i slutet av maj när sommaren fortfarande är full av möjligheter, runt mitten av juli när saker bara händer i ren förbifart, och i början på augusti månad – som ett sista desperat försök att sinka tiden, att få den att hålla ut lite längre. Men tiden tar alltid slut. ”Out of tune” är en romantisk hyllning till det som kunde ha varit. Men framför allt till det som kan komma att vara. För det är okej att slösa sommaren, den kommer på något vis alltid tillbaka igen.

Göran Vukelic

Publicerad: 2006-07-22 00:00 / Uppdaterad: 2006-07-22 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3781

6 kommentarer

Jag har semester.

Medlem 2006-07-22 09:20
 

Det har inte jag, om man inte räknar torsdag och fredag. Som tillbringas i Östersund på Storsjöyran.

För övrig så vill jag bara säga att sommarmusik för mig är Lush och båda Twin Peaks-soundtracken.

Medlem 2006-07-22 09:24
 

Härligt med bra recension av ett bra band. Håller med om att denna doftar väldigt mycket sommar för mig. Ser fram emot nya Mojave 3-skivan, även om det drar allt mer åt countryhållet, vilket mina öron inte alls är sugen på just nu.

Medlem 2006-07-22 11:49
 

[Ingenting] är sommar för mig.

Hattenav Medlem 2006-07-22 12:59
 

Jättebra band! Bra skiva! Jag håller dock debuten som den bästa men allt är bra. Nya skivan, "Puzzles like you" är nästan genomgående upptempo vilket känns klart uppfriskande.

Medlem 2006-07-22 14:33
 

Håller med Ai angående Lush, mycket bra sommarmusik. Och "Desire Lines" hade passat perfekt på ett Twin Peaks-soundtrack.

Resurrection Medlem 2006-07-24 01:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig