dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Regina Spektor: Begin To Hope
Begin To Hope (CD) Regina Spektor
2006
Sire Records / Warner
8/10

Regina for queen

Lyssna

Sök efter skivan

En lustig sak hände då jag första gången lyssnade på ”Begin To Hope”. En dimmig junimorgon, med hörlurarna tryggt på plats och ur dem Regina Spektors ömsom sköra, ömsom lekfullt experimenterande röst, fick jag för mig att jag hade feber. Det var plötsligt så kallt, och strax efter så varmt, kvavt. Jag rös, frös och svettades om vartannat. Upprörd över att jag inte hade tid att bli sjuk kollade jag en termometer som konstaterade att jag var frisk. Bra. Men på vägen hem: samma sak igen. Yrsel, rysningar, gåshud. Regina i lurar. Då insåg jag att det var den sistnämnda jag hade att skylla för allt. Regina Spektor påverkar nämligen på både ett känslomässigt och fysiskt plan. Och ja, uppenbarligen vill jag med denna inledning säga att ”Begin To Hope” är en stark skiva. Berörande, omskakande, egensinnigt penetrerande.

Regina Spektor är den ryskfödde, till New York inflyttade, låtskriverskan som i tidig ålder började komponera folkmusik i samma kompromisslösa anda som till exempel Conor Oberst, Feist och Fiona Apple. Efter otaliga spelningar på lokala caféer och barer med tillhörande försäljning av hembrända skivor spelade hon år 2001 in debutskian ”11:11″. På den följde år 2003 ”Soviet Kitsch” och vidare en turné med vännerna i The Strokes. Förra året var det så dags för ”Begin To Hope”, producerad av David Kahne som bland annat jobbat med Paul McCartney och The Bangles.

”Begin To Hope” är en oförutsägbar och mycket vacker historia. Trots att den av somliga anses vara Regina Spektors hittills mest kommersiella skiva – det avskalade har bytts mot större arrangemang, bredare ljudbilder, fler instrument, mer elektroniskt – bjuder den oupphörligen på nya överraskningar. Precis som tidigare nämnda Feist har Regina Spektor en förtrollande förmåga att leka med ord, inte lika mycket deras innebörd som sättet att uttala dem, sättet att hugga upp enstaviga små ord till en hel armé av toner. Där andra på sin höjd skulle klämt fram ett wailande heaaaaaaart lattjar Regina på ett ytterst tilltalande sätt fram ett bångstyrigt och vildvuxet hea-a-a-a-a-a-a-art. Det är lekfullt, trotsigt, passionerat och samtidigt så lent, så rart.

På de mer avskalade spåren, ”Samson”, ”Field Below” och ”Summer In The City” för att nämna några, kan den som vill hitta svenska referenser vända blicken mot Norrlands pianospelande stolthet Frida Hyvönen. Jag syftar på en vacker sångröst, tvära kast mellan finstämt och knasigt, bultande på tangenter och viskande historier om längtan och drömmar. En annan oundviklig referens är, som tidigare nämnts, Fiona Apple, men då under dennes allra bästa ögonblick. Och märk väl: Reginas våldsamhet eller knasighet går (till skillnad från Fridas) aldrig överstyr, den balanserar alltid på rätt sida om vad man som lyssnare orkar med, blir enbart ett uppslukande moment, en orsak till positivt höjda ögonbryn. Det finns egentligen bara ett undantag och det heter ”That Time”; här berättar Regina Spektor om vilken tokfia hon är ibland. Vissa perioder kan hon bara läsa baksidor på flingpaket, i andra äter hon bara mandariner. Detta, i kombination med ett plötsligt avslöjande ”Remember when I O.D:d” gör att kasten blir lite för tvära, resultatet blir sökt och, ja, konstigt.

Inledande ”Fidelity” är däremot fullkomligt fantastisk. Sällan händer det att jag faller pladask för en sång vid första lyssningen. Till ett elektroniskt beat, för övrigt inte helt olikt det i ”Dreams” av Dizzy Rascal, men jag säger bara det: underbart. Och avslutningsvis några ord om en annan av diamanterna i denna kista av guld: ”On The Radio”. Här berättar Regina Spektor till (ännu ett) elektroniskt beat om hur hon lyssnar på Guns n' Roses ”November Rain” på radio. Hon påpekar hur lång den är, men att den minsann har sina poänger. Och fortsätter med mina favoritrader på hela ”Begin To Hope”.

”This is how it works
You're young until you're not
You love until you don't
You try until you can't
You laugh until you cry
You cry until you laugh
And everyone must breathe
Until their dying breath
No this is how it works
You peer inside yourself
You take the things you like
Then try to love the things you took
And then you take that love you made
And stick it into some – someone else's heart
Pumping someone elses blood
And walking arm in arm
You hope it don't get harmed
But even if it does
You'll just do it again”

Carolina Setterwall

Publicerad: 2006-06-30 00:00 / Uppdaterad: 2006-06-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3759

19 kommentarer

ska se henne nu i malmö på måndag.

blir spännande.

håller med om att hon är skönt oförutsägbar.

Ibland är det inte alltid bra, men oftast är det ju genialt.

Några stunder på skivan tycker jag att det är lite väl mainstream, men sekunderna därpå har jag glömt det..

Produktionen är skön.

En kompis tyckte att han fick samma känsla av reginas nya som när han hörde alanis morrisettes "ironic" för första gången och inte visste vem hon var…

kanske det, ja…

Medlem 2006-06-30 00:20
 

Jag sörjer att jag inte har någon chans att se henne på någon av accelerator-konserterna. Den här skivan ska dock införskaffas imorgon.

Soviet Kitch är också underbart bra.

Medlem 2006-06-30 00:46
 

Skitbra helt enkelt.

Medlem 2006-06-30 09:20
 

Sådär kul. Dock var hon kompis med en vrålgravid Kimya så jag fick se videon till Lucky Number Nine. Så jag blev glad iaf :)

Medlem 2006-06-30 10:40
 

hennes spelning på södra teatern är nog den bästa jag har varit på, men jag har inte hört den här skivan än. Den verkar bra

Medlem 2006-06-30 12:30
 

Bra platta.

Julia på Gatan -" Några stunder på skivan tycker jag att det är lite väl mainstream" , helt lysande analys och producenten borde få ett nackskott för de sekunder det låter så.

Medlem 2006-06-30 13:41
 

jag tycker inte alls skivan är mainstream, helt tvärtom. hon exprimenterar runt så med ljud och instrument så det blir tvärtom, det är orginellt!

och nu lite musiknördigheter: hon har släppt 3 skivor, inte 2!

och så lite övrigt:

ni som inte kommer börja gråta när ni ser henne live har inga känslor!

l. milberg Medlem 2006-06-30 16:10
 

Diggar Regina Spektor sjukt mycket. Gillar hur hon leker med rösten på varje spår. Fina texter har hon också, jag smälter.

Medlem 2006-06-30 19:54
 

Regina är fantastisk på alla sätt.

Medlem 2006-06-30 21:27
 

precis. skivan som glömdes nämna heter "Songs". Vi ses i Malmö REGINA-PEOPLE!

Mejo Medlem 2006-07-02 19:26
 

piloten: HA HA HA..

i övrigt inga kommentarer

Medlem 2006-07-03 13:49
 

Okej, i mitt tycke är det här en ganska medelmåttig låtskrivare som nischar sig till ett schysst rykte. Det här kommer vara det vi gillar i år och det vi kommer över nästa år.

Medlem 2006-07-03 20:00
 

jag kan inte sluta dra paraleller till Kate Bush, det är nog deras lekfullhet med rösten samt att de har ett gäng pressfotografier som är väldigt lika i stil (svartvita). Regina Spektor är en närmast religiös upplevelse. Jag gillar ändå det avskalade på Soviet Kitsch mer, produktionerna på begin to hope är bara fåniga försök till polerad pop med exprimentlusta, det låter bara sovrumsmixat (i dålig bemärkelse)

Hegarts hörna Medlem 2006-08-29 18:23
 

Underbar skiva

Belo Medlem 2006-09-04 19:59
 

Bra recension av en grymt bra skiva.

Medlem 2006-10-04 15:51
 

jag håller med om att det är en fantastisk skiva, men jag måste poängtera att i 'that time' sjunger hon faktiskt "remember that time when -you- od'ed" och inte I, vilket gör en viss skillnad när hon anklagas för att vara lite för avslöjande.. men det är egentligen bara en petitess (det är dock en av mina favoritlåtar på skivan, så jag var tvungen..).

Medlem 2007-01-13 00:53
 

vet nån om hon kommer til östersund :)

alexandra Oregistrerad 2008-03-06 20:53
 

Begin to hope är bland de bästa album jag har. Ska nog säga att Regina är bland den bästa artist i modern tid. Så himla skönt att äntligen få lyssna på ny och lekfull musik. Inga fler Mariah Carey eller Backstreet Boys Look a likes, I LIKE!!

Såg henne på WOW i gbg förra året, UNIKT och KÄNSLOFYLLT!

Mattias Oregistrerad 2008-05-06 22:44
 

[...] någonstans blir hålet han gräver ner sig i mer pinsamt än intressant. Poor little rich boy, som en annan rysk emigrant [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig