dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Ze Malibu Kids: Sound It Out
Sound It Out (CD) Ze Malibu Kids
2002
Houston Party Records
8/10

Popkulturellt skräp från Hollywood i tysk tappning

Lyssna

Sök efter skivan

Nick Caves album ”Tender Prey” dånar ut från en stereoanläggning och stör grannarnas nattsömn. Men Blixa Bargeld sover. Stående. Och han som har besök och allt…

Två unga bröder från Los Angeles synar fascinerat Blixas skivsamling. Den verkar ha allt. De dricker av Blixas vin och bestämmer sig för att bilda ett band som ska hylla Blixas, till absurdum varierade, skivsamling. En grupp som lika självklart lånar från Claudine Longet och The Beach Boys som från Can och Suicide. Den natten väljer de ett namn för gruppen. De ska kalla sig för Ze Malibu Kids.

För Jeffrey och Steven McDonald var vistelsen hemma hos Blixa deras första riktiga kontakt med Europa. Hemma i Los Angeles är bröderna McDonald redan något av en institution. De hade 1978 – 11 respektive 15 år gamla – startat punkbandet The Tourists. Kort därefter bytte de namn till Red Cross, men efter påtryckningar från hjälporganisationen med samma namn slutade det med att bröderna enades kring ett nytt bandnamn: Redd Kross.

Intrycken från Berlin förvaltade bröderna varsamt och tanken om Ze Malibu Kids lämnande dem aldrig. Men det tog tid innan konceptet blev verklighet – 14 år för att vara exakt.

2002 släpptes ”Sound It Out” på spanska bolaget Houston Party Records. Det var en skiva som blandade klassisk pop i Emitt Rhodes och The Beatles anda med billiga trumloopar och texter om dansklubbar i Warzawa. Ze malibu Kids blev en riktig familjeangelägenhet då bröderna tog hjälp av Stevens fru Anna Waronker, från underskattade gruppen That Dog, och lät Jeffreys dotter Astrid axla rollen som trummis.

En recensent skrev mycket fyndigt att ”Sound It Out” var ”popmusik för Hacke Hackspett och vuxna barn med jellyshots i nappflaskan”. Och på samma sätt som Hacke Hackspett är både tvivelaktig och godhjärtad på samma gång bildar han samma komplexa figur som man får genom att blanda Redd Kross bubbelgumpunk med Einstürzende Neubauten. Man får en nappflaska till bredden fylld med med spritiga jellyshots.

Likheterna mellan Redd Kross och Neubauten är på intet sätt direkta. Men precis som Blixa är Jeffrey McDonald ytterligare en popmusikens Dorian Gray. Sedan Redd Kross bildades 1978 har han åldrats på sin höjd en vecka eller två. Då skrev han låtar som ”I Hate My School” och ”Anette's Got The Hits”. På ”Sound It Out” heter låtarna ”Fiona Apple”, ”What's Wrong With Stephani” och ”Shelly Fabres”. Det är popkulturellt skräp från Hollywood i tysk tappning och det är det är även detta års skönaste sommarkänslor nedbrända på en CD. Missa inte!

Sandra Eriksson

Publicerad: 2006-07-01 00:00 / Uppdaterad: 2006-07-01 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3760

2 kommentarer

Redd Kross, bröderna McDonals och Houston Party tyder på kvalitet. Ska kollas upp.

Medlem 2006-07-01 01:01
 

Bra recension och tack för tipset. Skall genast kolla upp. Sommartider är punktider

Medlem 2006-07-03 12:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig