dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Fiery Furnaces: Rehearsing My Choir
Rehearsing My Choir (CD) The Fiery Furnaces
2005
Rough Trade/Border
8/10

Över generationsgränserna

Lyssna

Sök efter skivan

Få artister kan berätta en historia lika bra som the Fiery Furnaces. Vare sig det handlar om en sjöman och hans dotter, en syskonfejd eller, som i ”Rehearsing My Choir”, deras mormors liv.

Det bästa med "Rehearsing My Choir" är att få artister hade vågat spela in, än mindre släppa, ett konceptalbum om sina mor- och farföräldrar. Det är ju så oerhört enkelt att skratta åt Olga Sarantos röst, som låter precis så skorrig som en stämma nog blir efter 80 år, eller att vifta bort Matthew Friedbergers hoppande mellan olika melodier och ljud. Att kalla det barnsligt ligger ganska nära till hands. Men just spretigheten är en faktor som ger skivan dess karaktär. Allra bäst blir det i "Seven Silver Curses." Olga och Eleanor springer runt i Chicago för att få tag på de ingredienser till en trolldryck som ska få Olgas man att sluta vara otrogen. Mitt i kaoset kommer en enkel orgel och Eleanor berättar om bröllopsdagen, att hon vill minnas att det var soligt ute och att det kändes som hon dansade i luften, men inte så högt ovanför marken. Samma sak gäller för "Slavin' Away" och ”We Wrote Letters Everyday.”. Små, korta detaljer som ger skivan en annan sida och uttryck än organiserat kaos. Den får en mänskligare och charmigare framtoning tack vare de väl valda ögonblick då några enkla rader beskriver något känsligt minne. Det är främst små avbrott av den typen som gör att skivan blir personlig. Trots att den är baserad på Olgas liv är det såklart de små, personliga stunderna som är bäst.

Just modet är en annan sidan av skivan som jag beundrar. De lyckades skrämma bort många lyssnare. De som hatade dem fick ännu ett argument att förklara sin avsky med. Men paradoxalt nog blev skivan ett koncentrat av vad vi älskar med The Fiery Furnaces. Eleanors karaktäristiska röst, berättelser från en hel livstid och allt ackompanjerat av en mängd små melodier och ljud som sätter stämningen.

Skivan var från början döpt till ”A Late Train to My Lost Love”. Varför de valde att ändra vet jag inte, men det känns som ”Late Train …” hade passat bättre. Ständigt återkommer det förflutna, representerat av Eleanor som sjunger och pratar om tiden Olga var ung. Det är hoppandet mellan dåtid och nutid som "A Late Train …” till en bättre titel, och de ständiga kopplingarna till hur det förflutna förhåller sig till det nuvarande, blir aldrig sentimentala.

"Rehearsing My Choir" är en slags allegori som inte kan jämföras med mycket annat inom popmusiken. Det är väl en av anledningarna till att den inte blev så väl mottagen, den är för komplicerad och svår att ta sig igenom. De tvära kasten kan irritera lika väl som de kan fascinera. Men i slutändan, precis som andra albumet "Bluberry Boat", är det ett album som det känns när sista låten har tonat ut. Efter att ha lyssnat på musik som hamnat lite varstans och aldrig verkar ta slut (dock ej negativt) får man när det har blivit tyst en känsla att man vill att det ska komma mer.

Daniel Svederud

Publicerad: 2006-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2006-06-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3752

6 kommentarer

Lättillgängligt är i regel dåligt. Hot Chips "The Warning" var lätt att lyssna på, melodierna fastnade enkelt och efter någon vecka är de borta. För evigt.

Som nykomling här tycker jag att ni alla borde lyssna på Evie Sands…hej då.

Psych_delic_fur Medlem 2006-06-24 00:19
 

i näst sista stycket saknas ett gör…

Medlem 2006-06-24 06:32
 

"De som hatade dem fick ännu ett argument att förklara sin avsky med. Men paradoxalt nog blev skivan ett koncentrat av vad vi älskar med The Fiery Furnaces." Vad är det som är paradoxalt med det?

Såg Fiery Furnaces på Accelerator 2004. Jättebra!

Medlem 2006-06-24 12:59
 

Det här är fan det bästa jag har hört på länge. Tack för tipset.

teenage bankman. Medlem 2006-06-25 01:35
 

[...] Pink’s Haunted Graffiti Comet Gain Papas Fritas The Fiery Furnaces Broadcast Sonny and the Sunsets Half Japanese Triángulo de Amor Bizarro Dan Melchior und Das [...]

 

[...] Pink’s Haunted Graffiti Comet Gain Papas Fritas The Fiery Furnaces Broadcast Sonny and the Sunsets Half Japanese Triángulo de Amor Bizarro Dan Melchior und Das [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig