dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Josh Rouse: Subtítulo
Subtítulo (CD) Josh Rouse
2006
Bedroom Classics
7/10

Hello and goodbye

Lyssna

Sök efter skivan

Avskedet till Nashville, Tennessee gjordes på albumet med stadens titel från 2005 innan Josh Rouse flyttade till flickvännen i Spanien. En vecka efter flytten till medelhavskusten hade Josh Rouse skrivit klart sitt album ”Subtítulo”.

I studion i Puerto de Santa Maria fanns plötsligt inte tillgång till alla gamla vänner och musikerbekanta. Rouse fick nöja sig med att flyga in trummisen Marc Pisapia och basisten, pianisten och producenten Brad Jones. Han engagerade sångerskan Paz Suay och gav den nya inspirationen fritt spelrum. Trots de sparsamma resurserna skapades, mellan stunderna vid poolen, ett album med en välfylld ljudbild.

Liksom alltid är det avslappnad och tillbakalutat. Dansant men inte poppigt. Rouse är en chartercharmör i en liten virkad mössa. Prydlig men rödvinskantad och romantisk. En nylonsträngad gitarr och en solnedgång. Den direkta inspirationen från Spanien och Medelhavet är ytterst subtil. ”Quiet Town” den diskreta hyllningen och det nyfikna nosandet på staden han först bodde i vid ankomsten till Europa.

Aldrig har Rouse ständiga tema här och där, resor, uppbrott och förändringar varit lika tydligt. Genom ”Home”, ”Dressed Up Like Nebraska”, ”1972″, ”Nashville” och framför allt ”Under Cold Blue Stars” har hans album utgjort de ultimata sällskapen under bilresor och jobbiga förändringar. Både textmässigt och musikaliskt verkar Josh Rouse alltid vara på resande fot och alltid njuta av precis där han är.

Lika lam som kärlekshyllningen ”Wonderful” är, lika fantastisk är dansanta ”Givin' It Up”. Mellan Jens Lekman och Jackson Browne berättar Rouse om hur han slutade dricka alkohol. ”Summertime” är självklar och lättsam när ”Jersey Clowns” är precis det motsatta. ”Subtítulo” är ett väl sammansatt album som lyckas fånga många stämningar utan att spreta. Det är direkt men behöver ändå tid och rätt omgivning.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2006-04-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-07 13:25

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3659

13 kommentarer

Som vanligt är Josh Rouse väldigt bra. Kan inte annat än att hålla med din synpunkt om Wonderful och Givin' It Up. Kanske värd något mer i betyg men kanske inte lika stark som t ex Nashville.

Medlem 2006-04-03 00:20
 

En åtta är den nog värd tycker jag. Klart bästa recenserade skivan på mycket länge.

Medlem 2006-04-03 10:48
 

Nu har jag i och för sig inte hört riktigt alla skivor vi recenserat på sistone, men jag nog är både Kieran Hebden and Steve Reid och T.I. bättre än den här ganska trista skivan från Rouse? Jag ger den 5/10. Småputtrig.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-04-03 11:04
 

Äntligen får redaktionen tummen ur o recenserar en skiva med josh rouse. Ska bli kul att se honom i malmö om en månad.

Medlem 2006-04-03 13:17
 

Josh är som alltid nära något riktigt stort, men når inte riktigt ända fram den här gången heller. Men det är stundtals lysande, 8/10 är den definitivt värd. "1972" är dock fortfarande hans bästa i mitt tycke.

Medlem 2006-04-03 14:26
 

Paz Suay är hans flickvän.

Hon är ingen sångare (sen tidigare) och skulle egentligen inte vara med på skivan, men så testade hon att sjunga nån låt och vips så blev det en duett.

Hon har fin sångröst…

Medlem 2006-04-03 15:29
 

Här finns för övrigt en intervju för den som är intresserad:

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5230385

(Tryck bara på listen-knappen)

Medlem 2006-04-03 15:32
 

rouse är på nåt vis aldrig dålig. bara lite sämre ibland. Men allt som oftast är han fantastisk. lyssna bara på "sad eyes" från nashville. Det blir fan inte bättre!

Rätt betyg på den här skivan.

Medlem 2006-04-03 16:37
 

Under cold blue stars är enligt mig Rouses största stund. Men den här verkar ju inte så dum heller.

Medlem 2006-04-03 18:16
 

Har en fråga gällande en låt jag inte får ur huvudet men aldrig kommer på namnet.. Tror den är med i Ett päron till farsa i Europa i slutet. En fransk grupp är det ända jag vet. Nån som kan tipsa?

Medlem 2006-04-03 18:22
 

Avslutningsspåret El otro lado är fantastiskt bra. Borde nämnts i recensionen.

Medlem 2006-04-03 19:27
 

Jacob summers: lägger man märke till bryggan i "ugly stories" så blir den faktiskt bättre ;)

Josh gör trevlig musik tycker jag..

Medlem 2006-04-03 19:50
 

Jag har tre album av josh och subtítulo är absolut bäst! de bästa låtarna är helt klart "summertime" och "jersey clowns", jag kan lyssna på dom hur många gånger dom helst. Blev helt förälskad när jag hörde honnom första gången. Han är BÄST!

tozzi Medlem 2006-12-29 22:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig