dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Alicia Keys: Unplugged
Unplugged Alicia Keys
2005
J Records/Sony & BMG
6/10

Mellan ljummet och hett

Lyssna

Sök efter skivan

För mig associeras titeln ”Unplugged” snarare med de tidigare, ofta klassiska och avskalade, MTV-inspelningarna med sång och akustisk gitarr, än med 16-mannaband och maffiga arrangemang. Men för all del, jag nöjer mig med att konstatera att Alicia Keys gör som många av sina likar och spelar in en liveskiva relativt tidigt i sin karriär. Hon har ju ändå två kärnfulla skivor och ett antal hits i ryggen. På ”Unplugged” blandar hon friskt material från ”Songs in A Minor” och ”The Diary Of Alicia Keys” med nyskrivet.

Och visst kan hon sjunga. Det polerade studiosoundet är här utbytt mot en hesare Alicia som tillåter sig utsvävningar och kraftfullare sång. Ett tydligt exempel är den nyskrivna ”Unbreakable”, som förhoppningsvis ger en försmak av vad som komma ska, liksom de sanslöst vackra ”If I Was Your Woman” och ”If I Ain't Got You”, som är än mer övertygande när Alicia med stor inlevelse framför dem live. På ”A Woman's Worth” är det istället kören som står i centrum och briljerar.

Att Alicia Keys lånar en hel del är ingen nyhet. Ibland blir det strålande, som när hon gör ”How Come You Don't Call Me” utan att dra skam över Prince. När hon bjuder Adam Levine från Maroon 5 till duett i Rolling Stones ”Wild Horses” vill det sig inte lika väl. Pianot och den akustiska gitarren skapar otvivelaktigt stämning, men helgerånet känns ändå som ett faktum. Kanske hade det varit annorlunda om inte Levines röst var så förbaskat nasal och gnällig.

”Love It Or Leave It Alone/Jamrock”, med de eminenta gästerna Mos Def, Common och Damian Marley, var säkert jättekul att se på plats, men på skiva blir det ett sju minuter långt internskämt. Det är inte särskilt spännande, i alla fall inte att lyssna på. Då sätter jag hellre på inledande ”Karma” en gång till.

Större delen av de 72 minuterna genomförs klanderfritt, med ett par toppar och dalar. Värt att nämna är stråkkvartetten som ger låtarna lite mer av den dimension som ofta saknas på liveskivor.

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-01-09 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-03 14:15

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3564

5 kommentarer

Usch.

Medlem 2006-01-09 00:08
 

Hörde/läste någonstans en rätt bra kommentar om denna skiva. "Att Alicia Keyes gör en unplugged skiva är ungefär lika häpnansväckande som att Kraftwerk gör en plugged". Over and out

Medlem 2006-01-09 01:58
 

underskattad artist

hon kan ju spela också och skriva endel vilket ju är ett plus.

Medlem 2006-01-09 16:24
 

detta blir amn ju inte så sugen på att köpa.

är det inte agnes som håller i en svensk modern r'n'b-site som precis startats upp?

Medlem 2006-01-09 19:22
 

mallefunker:

Det är inte jag som håller i det, men visst har jag ett finger med i spelet :)

Agnes Arpi Medlem 2006-01-10 00:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig