dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Embassy: Tacking
Tacking (CD) The Embassy
2005
Service
7/10

Simpel och trallvänlig gitarrpop

Lyssna

Sök efter skivan

Hi-haten från ”Fine Time”, ekotrummorna från ”Round & Round”, gitarren från ”All the Way”, basgången från ”Mr Disco” och syntslingan från ”Bizarre Love Triangle”.

Klart jag gillar en mosaiklåt som ”Some Indulgence”.

Precis som tidigare fortsätter The Embassy att knåpa ihop sin synnerligen simpla och trallvänliga pop mellan elektriskt och akustiskt. Och de gör det bra.

Brian Wilson sågade The Beatles i en intervju med motiveringen ungefär att The Beatles musik var trist treackordspop utan någon större finess. Beach Boys musik var däremot, rent musikaliskt betraktat, betydligt mer nyanserad och mångfacetterad. I synnerhet allt arbete med stämsången.

Kanske skulle ”Good Vibrations”, med det i åtanke, framstå som ett mindre musikaliskt mästerverk i sin uppbyggnad och struktur om man klippte den i bitar och plattade ut alla delar på ett stort bord. Det förändrar inte det faktum att ”Good Vibrations”, för oss vanliga dödliga, framstår som några minuters simpel och trallvänlig gitarrpop. Några knäckande bra minuter, visserligen, men fortfarande simpel och trallvänlig gitarrpop.

Eller så här: jag är mer imponerad när det svåra känns enkelt (eller inte alls) än när det svåra gjorts för att verkligen upplevas som svårt. När de små, små detaljerna som bygger upp musiken bara finns där när man lyssnar lite sådär lagom engagerat, men som framträder, en efter en som små exploderande öronöppnare, ju längre ner man letar sig.

”Tacking” är full av de där små detaljerna som liksom bara finns där efter ett tag.

”Some Indulgence” hade inte varit samma sak utan det där, egentligen rätt omotiverade, stönet som flyttas omkring i såväl ljudbild som rollbesättning. ”Time's Tight” känns mest rätt intetsägande i ungefär tre minuter, innan Embassy flyger in brölsaxen från Prince ”Girls & Boys”, slänger in lite ”Radio Ga-Ga”-handklapp och låter allt bara rulla på i någon halvt fantastisk minut till. På precis samma sätt kommer en ukelele-burkig slide guitar in och stjäl hela ”Stage Persona” när huvudakten redan åkt tillbaka till hotellrummet. En charmig historia som ”It Pays to Belong” är som gjord att blomma ut i världens bästa poprefräng, bara för att kollapsa som en Hollywood-trailer när det blir på riktigt. I alla fall dess jag inser att ”It Pays to Belong” helt och hållet handlar om den tafatt blyga kärleksduetten mellan den svepande syntslingan och det bloppande klockspelet. Och även om ”Was That All It Was” är en av albumets bättre låtar redan till att börja med, så blir den många gånger bättre när någon råkar byta kanal mitt i alltihop och en konstgjord saxofon och en loopad kvinnoröstsampling gör ett gästspel från valfri househit anno 1991.

The Embassys musik låter väldigt mycket. Det känns som Abbas ande vilar över hela ”Tacking”. Popmusik där man fyllt varenda lite bit i varenda liten kanal med ljud utan att det för den delen förvirra sig iväg från den mest klassiska av poptrampande stigar ut i en snårig omväg av ljudkollaps.

Popmusik som inte ens skäms för charmiga tonårsrader som ”I don't give a toss / and that's because”.

Men någonstans saknas ändå det sista på ”Tacking”. Den korta halvtimmen till trots går The Embassy ändå på popmeloditomgång på sina ställen. Då låtarna inte lever upp till det delarna lovar. Och ja, jag har fortfarande lite svårt för Fredrik Lindsons röst på sina ställen.

Detta till trots är det svårt att inte övertalas av ”Tackings” bästa stunder. I synnerhet när The Embassy gör resan 2005-1989 tur och retur inte bara en, utan till och med två gånger. Först genom att klämma ihop hela New Orders ”Technique” på fyra minuter ”Some Indulgence” och sedan göra house av den riktigt gamla skolan i ”Lurking (With a Distance)” (Larry Heard-basen! Det metalliska klockspelet! Väs-hi-haten! Dump-dump-dump-kaggen! De ekande rösterna som smygs in! Um-da-um-da-um-da-house-pianot! De da-dum-da-dum-breakande trummorna! Den ylande syntslingan längst upp! Lite trummaskinseffekter inslängda för sakens skull! Den allmänt svajiga ljudbilden, som inspelad från en raspig tolva istället för en riktig mastertejp!).

”Technique” och Trax hela samlade ljudkatalog.

Klart jag gillar mosaiklåtar som ”Some Indulgence och ”Lurking (With a Distance)”.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2005-12-15 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3534

16 kommentarer

Nä, lite bättre betyg ska den ha…

Medlem 2005-12-15 00:03
 

Nä, lite sämre betyg ska den ha…

Det är faktiskt bara Some Indulgence och It Pays to Belong som är bra. Resten… sömnpiller.

Medlem 2005-12-15 00:22
 

nej bättre

Medlem 2005-12-15 01:17
 

Mycket bättre, minst 9. trots allt årets bästa

Medlem 2005-12-15 07:25
 

överskattat junk som låter som allt annat skit nu för tiden

Medlem 2005-12-15 08:14
 

vad är det för mongo som gjort omslaget? fult.

Medlem 2005-12-15 09:27
 

Varför är det ingen recension som tar upp den här skivans totala field mice-ripoff?

Riktigt bra skiva för övrigt! Men en 7a eller 8a är nog lagom….

Medlem 2005-12-15 10:19
 

Måste varit minst två år sen det recenserades två skivor i rad som jag tycker om.. gött,, Den här tycker jag för övrigt är hur go som helst..

Medlem 2005-12-15 10:37
 

Äntligen en som sätter ett betyg som den här skivan faktiskt förtjänar. Har sett 10/10 och 5/5 både här och var, men 7/10 är faktiskt helt lagom.

Medlem 2005-12-15 12:08
 

Oj, när fan kritiserade Brian Wilson The Beatles? Den intervjun skulle jag vilja se.

Medlem 2005-12-15 12:53
 

Tack Ola, för att du inte som andra gör den helt felaktiga jämförelsen med Pet Shop Boys.

Medlem 2005-12-15 13:33
 

Svennigast möjliga radio-mainstream för alla som diggade Savage Garden när det begav sig

Medlem 2005-12-15 16:56
 

larvig virtanen-pop

Medlem 2005-12-15 18:32
 

ja det där gjorde du bra Ola. Lugnt, sakligt och sansat utan credfyrverkerier. Tack!

Medlem 2005-12-16 22:52
 

EMBASSY

Jonatan Oregistrerad 2008-06-10 13:57
 

Tråkig service hype.

kewken Oregistrerad 2008-06-10 14:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig