dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Allan Edwall: Allans allra bästa
Allans allra bästa Allan Edwall
2005
National
9/10

Folksjälen personifierad

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Det är inte utan ångest jag sätter mig för att recensera den nya samlingen med låtar ur Allan Edwalls rika och känslosamma visarkiv.

För hur sätter jag betyg på Allan Edwall. Ska jag bedöma samlingen? Eller ge mig på hans smått fantastiska texter och melodier?

Inledningsvis kan nämnas att det allra bästa är att lägga till ungefär 200 kronor och på det sättet få tillgång till den box som innehåller Allan Edwalls alla skivor. Men för den som vill lära känna Allan Edwalls värld (ja, Sverige helt enkelt), kan med gott samvete lyssna in sig med hjälp av ”Allans allra bästa”.

Urvalet i samlingen är gott. Vi får en exposé genom de utstöttas Sverige, i utsugarnas Sverige, de stora vattnens Sverige och de vemodigt kärlekskrankas Sverige.

Det som alltid slår mig med Allan Edwalls musik är att den är urnordisk utan att en enda gång bli nationalistisk. Men stämningen, orden och tonerna kommer helt klart från backstugor, torparmoar och nedgångna statarlängor. Som att bli tillsopad med en 30 meters fura, rör Allan Edwall om mina känslor. Det finns en slags urban längtan till landet i musiken.

För Allan Edwalls musik är egentligen från ett samhälle som inte längre finns. Det agrara Sverige är som sätt att leva borta. Men det gör inte Allan Edwalls musik mindre aktuell (vilket märks på efterfrågan och försäljning). För människors mentalitet och sätt att hantera sin tillvaro förändras inte lika fort som produktionsfaktorerna utvecklas.

Därför berör Allan Edwall mig idag. Här mitt i en större kommuns tätort. Hans ifrågasättande, hans ilska, hans melankoli, hans kritik, hans grova penseldrag, hans längtan efter kärlek, hans samklang med naturen och hans närhet till de utstötta är en sorgsen påminnelse om oss själva. Allan Edwall bullrar lågmält.

Lite som min pappas morbror Gustav som jobbade i jordbruket i hela sitt liv. Händer stora som dasslock. Skrovligt skinn. Ett bullrigt skratt. Plikt före rätt. Sträng men med närhet till både dikt och sång. Gustav är borta idag men jag minns när dragspel och fiol tar ton.

Allan Edwall är inget finlir. Han är känsla vare sig det är en samling eller inte.

Smått fantastisk.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2005-12-02 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-21 18:16

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3519

16 kommentarer

Vacker recension. Synd bara att det finns så många stavfel.

Medlem 2005-12-02 00:13
 

Det var då märkligt vad Edwall är på tapeten mest hela tiden. Inget ont om karlns inspelade visor eller fantastiska inläsningar av Nalle Puh, tvärtom. Men snälla, hur många var det som lyssnade på Edwalls sånger för 5-10 år sen förutom Stefan Sundström i Farsta. Jag kan berätta att det inte var särskillt INNE eller ens KULT utan snarare dess motsats för bara några år sen, då innan bolagen beslöt sig för att ge ut ALLT på skiva, igen.

Medlem 2005-12-02 01:55
 

många och många..

Jag hittade två

" rör Alla Edwall…"

"efterfrågan och försöljning…"

Medlem 2005-12-02 01:56
 

Tack för korren, ändrat!

Tomas Lundström Redaktionen 2005-12-02 06:07
 

Allan! Jag vet inte vilka låtar som finns med på just denna samling, men jag tycker betyget känns lite lågt… det är väl som du nämner ett betyg på samlingen – hans viskonst kan ju bara få högsta betyg. Jag köpte själv den tidigare samlingsplattan "Edwalls blandning" för drygt 10 år sen, och lyssnar fortfarande på den jämt. Fullkomligt knäckande svinbra! Jaså, var det otrendigt att lyssna på Allan då? det var en av de mest idiotiska kommentarer jag läst. Skulle det göra musiken sämre?

Medlem 2005-12-02 07:40
 

Arkitekten: Du läste det jag skrev dåligt om du fäller kommentaren "Jaså, var det otrendigt att lyssna på Allan då? det var en av de mest idiotiska kommentarer jag läst. Skulle det göra musiken sämre?"

Jag tror du vet VART jag vill komma med min kommentar. Eller hur?

Medlem 2005-12-02 09:13
 

men vafan, ska ni recensera buskis nu också. blir det ronny och ragge imorgon?

Medlem 2005-12-02 10:02
 

elongate the face to be swedish: Några frågetecken kring språket finns ju faktiskt, såsom i första meningen "[…] med låtar ut Allan […]". Jag kan tänka mig att där ska stå "ur" och inte "ut". Andra meningen är en fråga, men avslutas med punkt. Meningen "Som om att bli tillsopad med en 30 meters fura, rör Allan Edwall om mina känslor." ser konstig ut, borde ordet "om" finnas med? Borde kommatecknet finnas med? Visst, det fanns bara ett mindre stavfel kvar, så jag borde ha uttryckt mig annorlunda när jag påpekade "alla stavfel" i natt. Jag ber om ursäkt om jag låter som en sur gammal gubbe.

Medlem 2005-12-02 10:36
 

edit: Jag ber om ursäkt om jag låter som arg skåning.

Medlem 2005-12-02 10:37
 

Iofs kan Allan Edwall aldrig uppmärksammas för mycket, men vad är poängen med den här samlingen? Vad fyller den för funktion som inte "Den lilla bäcken" redan gör?

Medlem 2005-12-02 11:14
 

Paddington: Ok, sorry. Alla son sket i Allan Edwall förut har plötsligt ALLTID älskat honom, är det så du menar? Fast jag tror att väldigt många helt enkelt inte kände till att han var vispoet också. Jag har frälst många okunniga genom åren. Och om folk dansar efter skivbolagets pipa – det känns helt ok i det här fallet.

Medlem 2005-12-02 15:53
 

vad gulligt att det enda namedroppet var morbror gustav, i fetstil

Medlem 2005-12-02 19:43
 

i övrigt håller jag med arg skåning

stefan och kristers greatest hits coming up

Medlem 2005-12-02 19:52
 

Indie och hett som fan. I röven.

Medlem 2005-12-02 23:22
 

Först till paddington: Vem skiter inte i hur många som lyssnar. Det är ju en skiva.

Sen till Arg skåning. Och?

Medlem 2005-12-05 09:30
 

Arg skåning: Finns det någon skiva du hade blivit glad över om gänget recenserat? Man kan ju bli smått trött på din löjliga kommentarer här…

Medlem 2005-12-06 22:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig