dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sarah Hepburn: Stars and Haze
Stars and Haze (CD) Sarah Hepburn
2005
Copenhagen Records
5/10

Okej…

Lyssna

Sök efter skivan

”Hey… are you OK?”

Nej, faktiskt inte. Jag trodde jag hade somnat. Det är inte förrän nu, halvvägs in i albumet, som det börjar hända något. Det är inte förrän nu som musiken börjar jävlas lite. Göra väsen av sig. Inte bara flyta förbi. Det är först nu som några av de tretton musikerna börjar göra rätt för sig. Inte förrän nu bryr jag mig om att Mojave 3 finns i studion och jag hör dem göra ett avtryck. Koncentrationen håller skivan ut. Och för att börja om från början igen.

Sarah Hepburns album ”Stars and Haze” är fyllt av rotlös tillvaro, avsked och längtan till familjen hemma i Chicago. Albumet är ett hejdå. Hepburn lämnade Chicago för Köpenhamn, bandet Glorybox och turnerande i Europa, USA och Asien. Soloalbumet, som hon ger ut efter fem år med Glorybox, har tagit henne till Cornwall och Neil Halstead (Slowdive, Mojave 3).

Cornwall känns långt borta. Istället är det lätt americana och danskt ljus som blandas. Musiken känns nordisk. Svensk till och med. Sophie Zelmani ligger nära i de inledande spåren innan KT Tunstall tar över, även om Tunstall skulle skrämma slag på Hepburn.

”Stars and Haze” vandrar förbi lite för lätt. När Hepburn använder djupet i sin röst och vågar dra iväg blir det intressant. Det är först då historierna rullas ut. Som i ”The Terror” där temat för första gången känns upplevt och angeläget och inte som en ursäkt för att göra en skiva. Eller den uppskruvade ”Blue Jeans” som känns som ett försök att bryta det milda och ledsamt längtansfulla för ett nostalgiskt kit för sommarradion.

”Break Another Day” tillsammans med Halstead och vackra ”Lowell Avenue” som återigen är en tillbakablick gör mig övertygad om att Sarah Hepburn kan göra ett riktigt bra album när hon vågar använda sin röst, sitt band och vågar sticka ut i högen av tjejer i gula fält med gitarrer på ryggen.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2005-11-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-05 11:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3501

2 kommentarer

det kan inte va tomt

Medlem 2005-11-20 23:51
 

Håller med!

Medlem 2005-11-24 00:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig