dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cryptopsy: Once was not
Once was not (CD) Cryptopsy
2005
Century Media/Border
7/10

Summan och delarna

Lyssna

Sök efter skivan

En dag i det fria i goda vänners lag. Korvgrillning över öppen eld vid en eldstad längs med ån. Änder som skränar och närmar sig gång på gång. Pinnbröd, varmchoklad och en pepparkaka. Väl hemma har dagen tagit ut sin rätt och en stund under filten utsträckt på soffan. En vetekudde över axlarna och ”Once was not” med Cryptopsy i lurarna. Det är fina grejer det.

För just i det sammanhanget funkar kanadensarnas synnerligen tekniska och komplexa death metal bäst. När man trött efter en dags friluftsliv, och med sviterna från gårdagen färskt i minnet, ligger och småslumrar. Efter en stund märker man att man börjar svettas. Och man slappnar av.

Kombinationen avslappning och brutal musik är kanske inte helt klockren, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Den höga hastigheten föder ett lugn i både kropp och själ.

Cryptopsy är måhända inte det mest lättsmälta man kan ge sig på. Arvet från band som Morbid Angel dyker upp och likheter finns med både Nile och Krisiun. Men kanadickerna har ändå ett eget sound.

Bland favoritlåtarna vill jag framhålla ”Angelskingarden”, tack vare det smått symfoniska partiet en sisådär fem minuter in i låten.

Men det är inte för låtarnas skull som ”Once was not” tilltalar, utan för den outtömliga källa av snygga grepp som bandet verkar vara. Och under de knappa femtio minuter som skivan varar dyker de upp på rad.

För låtarna är fulla av tvära kast och oväntade vändningar. Komplext och tekniskt, men framfört med en sanslös precision. Det kan vara basbreak, oerhört snabba trummor, eller det faktum att sången skriks fram på såväl engelska som franska och tyska. En låt behöver verkligen inte gå i fyra fjärdedelstakt och ibland är det bättre att bara skrika rakt ut istället för att sjunga något.

Ibland är delarna större än summan, banne mig.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-11-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 17:22

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3488

8 kommentarer

Minst fyra blåa fyrkanter för högt betyg…

Medlem 2005-11-07 01:15
 

När kommer Welanders recension av TAW:s nya?

Medlem 2005-11-07 02:10
 

två fina låttitlar från albumet:

In The Kingdom Where Everything Dies, The Sky Is Mortal

eh.. ok.

Keeping The Cadaver Dogs Busy

eeeh… ok.

Medlem 2005-11-07 07:21
 

Väldigt trist med dödsmetall.

Medlem 2005-11-07 09:44
 

Ja, det är ju väldigt sant det du skriver kolet.

Medlem 2005-11-07 11:42
 

Helt klart en grym skiva! Håller med om betyget. Själv ligger min favorit i låten carrionshine (tror jag den heter om jag inte missminner mig)

Medlem 2005-11-07 16:04
 

Klart ok skiva, och en rätt schysst recension också. Vore roligt om Tomas kunde hosta upp en recension av senaste opuset från Solefald. Kanske topp tre i år än så länge.

Medlem 2005-11-07 16:18
 

Klart är i alla fall att Mike di Salvo totalkrossas till maskföda av Lord Worm. Solklart deras bästa släpp sedan (det tyvärr lite bortglömda) mästerverket ”None so Vile”. Galen gore är ju aldrig fel.

Erik Oregistrerad 2007-11-07 14:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig