dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Coheed and Cambria: Good Apollo I'm Burning Star IV Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness
Good Apollo I'm Burning Star IV Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness (CD) Coheed and Cambria
2005
Equal Vision/Columbia/Sony BMG
7/10

Saga utan lyckligt slut?

”Good Apollo I'm Burning Star IV Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness” är den tredje delen i den på fem album uppdelade historien om ett gift par som är övertygade om att de måste döda sina barn för att rädda världen, eftersom deras gener bär på ett virus. Historien skildras förutom i musiken även via serietidningar och dessutom släpps ”Good Apollo…” som seriebok. Helt enkelt härligt pretentiöst.

Musikaliskt är de duktiga på ett nästan frireligiöst sätt, men de håller sig hela tiden på rätt sida och blir aldrig smaklösa. Produktionen är klockren, instrumenthanteringen är klockren och anslaget klockrent. Hur är låtarna då?

Jodå, efter ett instrumentalt intro och en akustisk inledningslåt som sätter stämningen väl genom sin avslutande textrad ”To kill all of you” så lämpar vi oss in i Coheed and Cambrias mer traditionella domäner. Via ett gitarrspel som skulle göra valfritt metalband av klassisk sort gröna av avund och ett ”Kashmir”-inspirerat riff i versen på singeln ”Welcome Home” har de fångat mitt intresse.

I och med att de berättar sin historia är mycket uppbyggt kring texten och det är där som svagheten ligger med skivan. Det är för mycket prosa över det. Instrumentala partier är väldigt få, sången högt mixad och texten löper verkligen genom hela skivan. Här och där slår musiken igenom via snygga övertoner på gitarrerna och jag hade verkligen önskat att det hade fått större utrymme. På sista låten dyker ett gitarrsolo upp och jag undrar var de greppen har varit fram tills dess.

Influenserna hittar vi dels i klassisk hårdrock, dels i hårdrock av mer progressivt snitt. Jag inbillar mig att de gräver ur samma kistor som The Mars Volta utan att ens närma sig samma grad av psykedelia. Och det är till Coheed and Cambrias fördel.

Det bör ändå sägas att ”Good Apollo…” är en skiva som fungerar även utan att följa med i historien. Låtarna står bra för sig själva, men faktum kvarstår att om de hade skurit ner på texten hade skivan vunnit ytterligare. Titelspåret är en höjdare och det gör absolut inget att det delats upp på spår 6 och 14.

Jag ser fram emot att stifta bekantskap med övriga delar av historien liksom med tillhörande serietidningar.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-10-09 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 17:28

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3454

9 kommentarer

Suck… Var är FF?

Medlem 2005-10-09 01:39
 

jag är lite förvirrad. en skiva vars omslag pryds av stora romerska siffror som visar siffran fyra och som tydligen är tredje delen av fem album och dessutom inkluderar "volume one" i skivtiteln.. finns det nån slags röd tråd här eller måste man läsa tillhörande serietidningar(!)? och att del 1 är nästa giv följt av del 5 efter det känns lite sökt..

annars blev jag lite nyfiken på bandet. ska kolla upp..

Medlem 2005-10-09 01:47
 

Håller med om att numreringen av titlarna är lite förvirrande. Förra skivan heter ju "In Keeping Secrets of Silent Earth: 3".

Tomas: Om du lyckas hitta serietidningarna till ett rimligt pris så kan du ju säga till. Eller köpa två ex. av varje och sälja ett till mig.

Väldigt bra skiva hur som helst.

Medlem 2005-10-09 09:08
 

Aha, för tidigt på morgonen. Nu såg jag förklaringen till numreringen av skivorna. Ganska logiskt ändå då. Att vi inte riktigt får veta vad som har hänt med Coheed & Cambria än.

Medlem 2005-10-09 09:10
 

äntligen en skiva där man orkar läsa hela recensionen.. var det en bra recension eller bra skiva? antagligen båda.

Medlem 2005-10-09 11:58
 

jag har lyssnar mkt på denna skiva och den står sig riktigt dåligt jämfört med deras två tidigare skivor. Den saknar helt enkelt bra låtar. Soundet är alltid lika spännande men det håller inte utan bra låtar. Och vad har dom gemensamt med Mars Volta? Säg en nån låt som en liknar det minsta?

Medlem 2005-10-09 13:26
 

enda jag kan komma på med sången är väl att båda banden har en sångare med brett register och inte åmar(:)) sig för att gå upp i falsett

Medlem 2005-10-09 18:51
 

Läs bonusinformationen så blir det lite klarare med numreringen. De har gjort en star wars kanske man kan säga och släppt del två,tre och första volymen av del fyra först. Nästa skiva blir The bag on line adventures of coheed and cambria. Sen kommer andra volymen av del fyra. Hmm.. det blev lite invecklat det där också.

Medlem 2005-10-10 11:28
 

ja, ich fand das album jetzt nicht so den uberhammer, hätte eher zu 6/10 tendiert, aber aufgrund denselben kritikpunkten wie du.

das album plätschert halt nach einer weile einfach vor sich hin und vermag es nicht mehr die aufmerksamkeit zu fangen.

Medlem 2005-10-29 14:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig