dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Vile: The New Age of Chaos
The New Age of Chaos (CD) Vile
2005
Listenable/Sound Pollution
7/10

En ny front?

Lyssna

Sök efter skivan

Att metal tydligt har sin hemvist i en vit, kristen västvärld har varit en självklarhet länge. Det är där som just kristendomen fått flest kängor av diverse nit- och läderbeklädda män.

Men om man drar resonemangen en aning längre borde kanske blicken lyftas en aning. Religion i allmänhet borde rent logiskt vara föremål för angrepp i denna globala värld. Å andra sidan är kristendomen rent teoretiskt den religion de flesta på våra breddgrader kommit i kontakt med. Men kanske håller förhållandena på att ändras.

Amerikanska Vile har möjligen insett detta. De ger sig i alla fall i kast med att ta sig an islam på ”The New Age of Chaos” och jag drar genast en eller två paralleller till det så kallade kriget mot terrorismen. Frågan jag ställer mig blir ändå huruvida detta är ett försök att rida på den patriotiska våg som råder i hemlandet eller ett försök att lyfta blicken och angripa religion i allmänhet. Att lansera den här skivan hemma i staterna nu genererar nog en hel del uppmärksamhet och medhåll från såväl rednecks som pastor Phelps. Bandet säger själva att ”The New Age of Chaos is a finely crafted musical landscape that takes the listener to a place of uncertainty, a place of inhuman conditions and out and out war. A war of civilizations. A war of ideas and extreme ideals.”

Musikaliskt handlar det om teknisk death metal som snarare trappar ner än upp på tempot. Istället fyller man ut låtarna med snygga stämningar, finurliga riff och andra kvalitetshöjande effekter. Givetvis går det fort på sina håll, men det är avvägt och de black metal-minnande gitarrslingorna fyller sin plats mycket väl.

Många band dyker upp i hjärnan under resans gång. Decapitated, Aborted och Gorerotted är några, och tyder på att influenserna inte är helt genomgående från andra sidan pölen. Men visst finns här även en hel del jänkardöds i mixen och redan i första låten kommer jag att tänka på ”The Blessed Dead” med Nile.

”The New Age of Chaos” är, trots de småpatriotiska stämningar den skickar ut, en halvtimme av välsnickrad death metal. Uttalandet från bandet om att de inte kommer att turnera i Turkiet tyder väl ändå på att de gett sig i kast med något de inte riktigt kan backa upp. Nämn ett metalband som kritiserat kristendomen och sedan inte spelat i kristna länder?

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-10-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 17:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3448

6 kommentarer

Det var länge man skilde på stat och religion i Turkiet. Det är många som inte firar jul i Sverige. Det är trevligt med en metalrecension då och då.

Medlem 2005-10-03 00:17
 

metal är tråkigare än naturvetenskap

Medlem 2005-10-03 07:58
 

Metal är till och med tråkigare än dansband, och mesigare.

Medlem 2005-10-03 10:16
 

Nej nu tycker jag ni är elaka. Metal är trots allt det bästa som finns.

Medlem 2005-10-03 12:45
 

Recension på senaste Sunn 0))). Nu!

Medlem 2005-10-04 09:22
 

Om ni e så jävla neggo på metal, varför sitter ni här och tittar på recensionen då, era jävla papphattar?

Boberg Oregistrerad 2007-06-08 19:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig