dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mew: and the Glass Handed Kites
and the Glass Handed Kites (CD) Mew
2005
Evil Office/Sony BMG
8/10

Vi kommer alla att dö

Lyssna

Sök efter skivan

De danska fanbärarna av pop, för så får man väl ändå drista sig till att kalla dem, är åter. Och rent instinktivt, blev jag väldigt nöjd när jag första gången hörde ”and the Glass Handed Kites”. Mew har hämtat sig från samlingsplattan ”Frengers”, fortsätter där de lämnade av med ”Half the World Is Watching Me”, och bjuder på ny surrealistisk drömindie.

Mew är ett band med stort fokus på helheten. Deras liveframträdanden bygger på en visuell och audiell totalitet, som göra att man för en tid stiger in i en parallell värld de skapat. Den stora svagheten med ”Frengers”, som egentligen var en för den internationella publiken ihopklippt skiva av låtar ur bandets redan befintliga register, var just saknaden av denna fullständighet. Den ursprungliga helhetsmagin var bortputsad och bortnött.

”and the Glass Handed Kites” är emellertid en sammanhållen skiva, och själva hade bandet en vision av att göra skivan som en enda lång låt, en enda lång resa. Som något av en ny generation av konceptskivor. Pretentiöst, utan tvekan. Men det har väl heller aldrig varit någonting Mew knusslat med.

Jämfört med de tidigare skivorna ”A Triumph for Man” och ”Half the World Is Watching Me”, där Mew var lite drömskare på ett snällare sätt, så låter de nu steget rockigare och kanske lite skramligare. Det går fortfarande inte att missta sig på deras unika sound, i samma släktled som band som Flaming Lips eller Mercury Rev. De drömvärldar Mews musik sveper in lyssnaren i har dock blivit lite mörkare, och det cirkulerar åtskilligt prat om döden och undergång. Sångaren Jonas Bjerre förklarar hur det ibland slår honom att allt vi gör är en distraktion från det faktum att vi i slutändan kommer vara lidande och döende. Musik är en av de distraktioner vi kan tillgripa.

Med eller utan den kan vi ju trots allt konstatera att världen för eller senare med största sannolikhet kommer att gå under. Och vi kommer alla att dö

Susanna Huldt

Publicerad: 2005-10-02 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-13 14:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3447

19 kommentarer

Har inte hört alla låtar än, men tycker att det är en bra utveckling.

Medlem 2005-10-02 01:36
 

Chinaberry Tree är BÄST!

Medlem 2005-10-02 01:58
 

Special esta special

Medlem 2005-10-02 02:43
 

Mew är så sjukt bra! Jonas Bjerres röst…! Har lyssnat oavbrutet på denna skiva i en vecka nu och kan knappt hålla mig till konserten på Mondo på lördag! Totalpepp med andra ord!

Medlem 2005-10-02 02:45
 

Mew är jävligt bra, särskilt denna skivan. Bra recension också!

Medlem 2005-10-02 09:50
 

jag håller med, men jag skulle nog ge ett poäng utöver recensentens 8. bra utveckling sedan frengers.

Medlem 2005-10-02 10:41
 

bra skiva men varför ser alla i mew ut som robert wells nuförtiden?

Medlem 2005-10-02 13:04
 

Ser fram emot konsterten på lördag. Hoppas dock att dom spelar mycket från frengers också. Ibland händer det ju att band spelar sin nya skiva rakt igenom, för att sedan spela någon hit från gamla som extranummer.. så får det inte bli!

Medlem 2005-10-02 13:08
 

Tycker And The Glass Handed Kites är mycket bättre än Frengers. Hade lite svårt för Mew innan, men efter den här skivan älskar jag dem. 9 eller 10 borde den få.

Medlem 2005-10-02 13:44
 

Detta är 10/10. Grymt bra skit! Frengers är bra, denna är bättre, punkt slut…

Medlem 2005-10-02 22:39
 

JAG HATAR MEW!

Medlem 2005-10-03 10:57
 

Franz, superjs et al: "and the Glass Handed Kites" är utan tvekan bättre än "Frengers". Om den är bättre än "Half the World Is Watching Me"

har jag inte bestämt mig för än.

magnys: det är väl onödigt slöseri med kreativitet?

Susanna Huldt Redaktionen 2005-10-03 20:02
 

Såg Mew på roskilde i somras och det var en av de bästa konserterna jag sett någonsin! Grämer mig så jävligt att jag inte har biljetter till mondo =(

Medlem 2005-10-04 13:12
 

Angående Mews liveframträdanden måste jag bara få ur mig att det faktiskt är bland det mest ointressanta jag någonsin varit med om. Må så vara att jag såg dem i en teaterlada på Hultsfred, men det var brist på dynamik och alldeles för mycket "titta-på-skorna-och-mala-på-gitarren-plus-köra-några-slitna-poser". Det var ganska ointressant. Där blev jag besviken. Det var allt – nu ska jag lyssna på skivan.

Medlem 2005-10-04 20:49
 

Såg också mew på hultsfred, och trots att jag var helt nykter och hade sovit ordentligt höll jag på att somna stående. Ett band som är så sjukt tråkiga live att de måste spela upp filmer (obs! detta gäller inte TTA!) på backdropen kan lika gärna lägga ner. Musiken är någon sorts steril, blodfattig, sentimental smörja, och att prata om "modernt sound" eller "popens framtid" är bara att dumförklara vår generation. Jämförelser med Mercury Rev är inte bara förolämpande mot Donahue, gräshoppan och gänget, det är korkat också. Det finns ju inga likheter.

Medlem 2005-10-05 17:10
 

Förstår inte hur ni kan påstå att Mews liveframträdande på Hultsfred var tråkigt. Det kan isåfall endast bero på er trötthet, bakfylla eller trängseln. Ljuseffekterna, projektorerna och deras enorma tajthet gjorde ju spelningen till en av de bästa på hela hultsfred! Och att Jonas står still förhöjer bara den magiska känslan. För det är verkligen så, Mew är magiska

Medlem 2005-10-08 12:34
 

Förövrigt tycker jag att det är skitdåligt att det är åldersgräns på Mondo. Att vara tvungen att åka till köpenhamn istället på grund av att sveriges alkoholsregler förbjuder minderåriga på konserterna känns ju bara värre

Medlem 2005-10-08 12:38
 

jag håller med om ecchis påstående.. mew på hultsfred var verkligen för mycket macho för att jag skulle köpa det. förstörde lite min bild av mys-mew.

ska dock ge dem en andra chans ikväll.. hoppas de gjort av sig med alla jobbiga ljuseffekter och testosteronposer och fokuserar på musiken denna gång

Medlem 2005-10-08 12:51
 

glömmer aldrig Mews konsert Hultfreds teaterlada. bland det bästa jag sett och hört!

Joel Alme (obs fingerat namn) Oregistrerad 2009-02-25 15:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig